kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
40'tan sonra 'çocuk' keyfi
Aktör Al Pacino'nun 46 yaşındaki sevgilisi Beverly D'Angelo ikiz doğurarak, ileri yaşta doğuma niyetlenen kadınları cesaretlendirdi

Modern yaşam, kadınların sosyal ve iş hayatın da daha çok rol almaları, doğum yapma yaşını ileriye itiyor. Kadınlar, geçmişte olsa herkesi hayrete düşürecek yaşlarda anne olabiliyor. Ünlü aktör, 60'lık delikanlı Al Pacino'nun sevgilisi Beverly D'Angelo bunun son örneği. 46 yaşındaki D'Angelo, geçtiğimiz günlerde ikiz çocuk sahibi oldu! Bunda en önemli faktör hızla ilerleyen tıp. 40'ından sonra doğum yapan ünlüler arasında İngiltere Başbakanı'nın eşi Cherie, ünlü aktris Ursula Andress'in yanısıra bizden de Türkan Şoray var.

Bu konunun en uç örneği ise bir kaç yıl önce 65 yaşında çocuk sahibi olan İtalyan Rossana!

Ünlü kadın doğum uzmanları, Tüp bebek konusunda son 10 yıl içinde dev adımlar atıldığını belirtiyor. Bir zamanlar ileri yaştaki kadınların sakat çocuk doğurma riski yüksekken şimdilerde, yapılan tahlillerle bu risk büyük ölçüde ortadan kalkıyor.

YAŞA BAĞLI
Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz, Alman Hastanesi Tüp Bebek Bölüm Başkanı Prof. Mustafa Bahçeci 35 yaş üzerindeki doğumlar konusunda şunları söylüyor: "35 yaşın üzerindeki kadının doğurğanlığı gittikçe azalır. 40 yaşın üzerinde ise kadının doğurganlık yaşı en düşük düzeydedir. 42 yaşındaki bir kadının normal yolla gebe kalması adeta imkansızdır. Bunun gerçek nedeni de, kadınlardaki, yumurtalık rezervinin yaşa bağımlı olarak azalmasıdır."

DOKTOR GÖRÜŞÜ
Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, Batıda bu tür hastalara yumurta nakli önerildiğini söylüyor. "Yani başka bir yumurta naklediliyor anneye. Al Pacino'nun ikizleri de muhtemelen bu tedavinin sonucu doğdu. Bu yöntem için yaş sınırı 48-49. Ancak ülkemizdeki yasalara göre yasak. İleri yaşta doğum yapanlarda sakat çocuk doğurma riski de, gelişen teknoloji sayesinde azaldı.Günümüzde bu tür anormallikleri en geç 4 aylık civarında saptayıp, sokak çocuğun doğmasına izin vermiyoruz."

Meltem PUSAT


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır