kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Cemaatte 4 general var
Gülen Cemaati'nin Hz Muhammed'in yaşadığı dönem için kullanılan "Gül Devri"ne dönmeyi amaçladığını söyleyen müdahil Kayar Gülen'i sinsilikle suçladı

Fettullah Gülen'in, "laik devlet yapısını değiştirerek yerine dini kurallara dayalı bir devlet kurmak amacıyla yasadışı örgüt kurup, bu amaçla faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle 10 yıla kadar ağır hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi. Dava da müdahil olarak dinlenilen Eyüp Kayar, Gülen cemaatinde bulunan bir emekli albayın kendisine "cemaatte 4 generalin olduğunu" söylediğini iddia etti.

Ankara 2 No'lu DGM'de görülen davanın dünkü duruşmasına, ABD'de bulunan Gülen katılmazken, avukatları Abdülkadir Aksoy ve Orhan Erdemli ile müdahil Eyüp Kayar hazır bulundu. Celseye savcı olarak, davayı açan Nuh Mete Yüksel çıktı.

İŞTE İDDİALAR!
Kayar 5 sayfadan oluşan ifadesinde, Gülen cemaati ile 1989 yılında İstanbul'da tanıştığını belirterek 2 bin 500 ışık evlerinden birinde eğitim aldığını söyledi. Kayar, şöyle konuştu:

"Aldığım eğitim orta 3. sınıfta ivme kazandı. Bizlere (şakirt-kuran talebesi) diye hitap ediliyordu. Fen ve askeri liselerde yetişenlerin cemaatin amacını gerçekleştireceği düşünüldüğünden bu okulların sınavlarına hazırlanıyorduk. Daha sonra benim yurtdışındaki işleri takip etmeme karar verildi. 3 sene sonra cemaate adam sokmam istendi. Bir cemaatin içinde olduğumu anlayınca ayrılmaya karar verdim. Bunu üzerine kendim ve ailem tehdit edildi.

* Amaçları, Gül devrini yeniden getirmek ve yaşamaktır. Gül devri Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemdir. Laiklikle bağdaşmayan hilafetin, o dönemin özlemi duyulmaktadır. Gülen ve grubu bu amaca ulaşmak için zaman gerektiğini biliyor. Her şey sinsi, derinden ve ağır yapılır. Taktik tabandan tavana çıkmaktır.

* Diğer cemaatlerin tam tersine insanlarla diyaloga girip, kendi görüş ve düşüncelerine çekmeye çalışırlar. Bu amaçta en önemli yol gençliktir. Büyük firmalarla cemaate tereddütle bakan yetkili kişilerin de gruba kazandırılması gerekir. Yurtdışındaki yapılanmalar da vakti geldiğinde ilan edilecek olan gül devletine ve hilafete, o ülkelerin hoşgörüsünü sağlama amacını taşır.

* Cemaate yardım toplantılarında, kişiler otomobillerini, yüzüklerini verirlerdi. İhsan Kalkavan'ın da her yıl 1 milyon dolar verdiğini duydum.

* Askeri ve polis okullarında okuyanlar bizden izole edilirdi. Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti'nde Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü yapan Kamil Emboylu istihbarattan atılmış bir albaydı. Bana, cemaatte 4 general olduğunu söyledi.

BİLGİ İSTENECEK
Mahkeme Başkanı Eken, Kayar'ın müdahilliğine, sanık Gülen'in savunmasının alınması için ABD adli makamlarına yazılan talimat cevabı ile tanık ifadelerinin alınması için İstanbul DGM ve Osmaniye Ağır Ceza Mahkemesi`ne yazılan talimatların beklenmesine, Gülen'in yazdığı ve dosyada bulunmayan bazı kitaplarının dosyaya konmasına karar verildiğini açıkladı. Gülen'in mahkumiyet ilamının Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nden istenmesini, Gülen'in ekonomik ve sosyal durumunun SSK Genel Müdürlüğü'nden yeniden sorulmasını, Diyanet İşleri Başkanlığı`ndan istenen Gülen'in "memuriyet dosyasının" beklenmesini de kararlaştıran Eken, duruşmayı Mart ayına erteledi.

Gül Devri nedir?
Müdahil Kayar'ın Gülen Cemaati'nin amaçları arasında saydığı "Gül Devri" İslam dininde "Asr-ı Saadet" dönemi olarak biliniyor. "Asr-ı saadet" pergamber dönemi olarak adlandırılıyor. İslamın, barışın, iyiliğin, mutluluğun tam egemen olduğu anlamına gelen "Asr-ı Saadet" Hazreti Muhammed ile başlıyor ve dört halifenin yaşadığı ve egemen olduğu dönemi kapsıyor. Gülen Cemaati, Gülen'in soyadından da esinlenerek "Asr-ı Saadet" dönemini "Gül Devri" olarak kabul ediyor.

Merdan KAÇAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır