kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Ağca bu kez tanık
Abdi İpekçi Suikasti Davası, Ünye Cezaevi'nde "gasp" suçundan tutuklu olan Yusuf Çelikkaya'nın geçen yıl yazdığı "itiraf mektubu" üzerine yeniden başladı

Milliyet Gazetesi Başyazarı Abdi İpekçi'nin ölümüyle ilgili dava Yusuf Çelikkaya'nın, gasp suçundan tutuklu bulunduğu cezaevinden yazdığı itiraf mektubu üzerine 22 yıl sonra yeniden başladı. Firari sanık Yalçın Özbey ile Yusuf Çelikkaya'nın 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, aynı olayla ilgili olarak Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından idama mahkum edilen "asıl sanık" Mehmet Ali Ağca bu kez tanık olarak dinlendi. "Başka şeyler söyleyeceğim" diyerek "yeminsiz" tanıklık yapan Ağca, asıl mağdurun kendisi olduğunu savundu.

YEMİN ETMEDİ
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Belçika'da firari olarak bulunan Yalçın Özbey ile Yusuf Çelikkaya katılmadı. Celseyi, Abdi İpekçi'nin yakınları da izlemedi. Mehmet Ali Ağca ise tanıklık için değil bir şeyler söylemek için mahkemeye geldiğini söyleyerek, "yemin etmeyeceğim" dedi. Mahkeme Ağca'nın "yeminsiz" ifadesini aldı.

Ağca Yalçın Özbey'in arkadaşı olduğunu ancak Yusuf Çelikkaya'yı hiç tanımadığını söyledi. Mahkeme heyeti Ağca'ya, Yalçın Özbey'in Almanya Marl Emniyet Müdürlüğü'nde 1995 yılında, cinayetin Mehmet Ali Ağca tarafından işlendiğini ve Ağca'nın amacının da Çakal Carlos gibi isim yapmak olduğu şeklinde ifade verdiğini hatırlattı.

Ağca bunun üzerine "Ben bu karanlık suikastin en büyük mağduruyum" diyerek şöyle konuştu:

"Yusuf Çelikkaya'yı tanımam. Mahkeme bu kişinin kim olduğunu araştırsın. Bu kişi mitomanyak mı, megolamanyak mı? Yoksa birileri tarafından bu mektubu yazmaya mı zorlandı. Ya da Yalçın Özbey ile bir ilişkisi mi var? Bu üç şıktan biri bu sorunun cevabı."

Yaklaşık 22 yıldan beri zulme uğradığını savunan Ağca, "Amacı ideolojik kin ve nefret yaymak olan bazı çevreler yine bu olayı adalet gündemine yerleştirdiler. Abdulllah Çatlı ile Oral Çelik Türkiye'nin ünlü günah keçileri" diye konuştu.

Ağca masum olduğunu tekrarlayarak "Yalçın Özbey cinayeti kendi gerçekleştirdi. Özbey birtakım çevrelere cinayet işlediğini itiraf etti. Yanında çalışan kadın sekretere itiraf etti" dedi. Ağca şöyle devam etti: "Yalçın Özbey bu suiksatle övünüyordu. İdeolojik yapısı da bana karşı yalan söylemesini gerektiren bir durum."

İTİRAFÇI İFADE VERECEK
Mahkeme heyeti, Ünye Cezaevi'nde bulunan Yusuf Çelikkaya'nın ifadesinin alınması için Ünye Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen talimata gelen cevapta, Çelikkaya'nın can güvenliği nedeniyle ifade vermediği ve mahkemeye gelmek istediğinin belirtildiğini tutanaklara yazdırdı. Mahkeme heyeti Belçika'da bulunan Yalçın Özbey'in tutuklanarak iadesi için Adalet Bakanlığı kanalıyla Belçika'ya yazı gönderildiğini, Belçika adli makamlarının kendi mevzuatlarına göre 10 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle Özbey'i iade etmediklerini hatırlattı. Mahkeme heyeti, Çelikkaya'nın gelecek celse mahkemeye getirilmesine karar verdi.

Şok mektubu SABAH açıklamıştı
İpekçi Davasının 20 yıl sonra yeniden görülmesine neden olan Yusuf Çelikkaya'nın itiraf mektubunu ilk kez Sabah Gazetesi geçen yıl Şubat ayında birinci sayfasında açıklamıştı. Adli çevrelere bomba gibi düşen mektupta Çelikkan, Abdi İpekçi'nin öldürülme planlarına kendisinin de katıldığını belirterek, suikast ekibinin Abdullah Çatlı, Mehmet Şener, Oral Çelik, Mehmet Ali Ağca, Yalçın Özbey ve kendisinden oluştuğunu açıklamıştı. "İlk planlamayı 1978 Kasım ayında yaptık" diyen Çelikkaya, suikast talimatının ise Kemal Derinkök ve Abuzer Uğurlu'dan geldiğini öne sürmüştü.

Türkan HİÇYILMAZ Ğ Nejdet ÇOKAN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır