kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Nuh'un gemisi Dinar mı?
Antik çağda Dinar'da bastırılan sikkelerin üstünde bulunan gemi figürü ve Nuh adı, bugüne dek Ağrı Dağı'nda olduğu sanılan Nuh'un gemisinin Dinar'da olabileceğini gösterdi

Roma döneminde bastırılan dört ayrı bronz sikkenin bulunması, Nuh'un gemisinin bugüne kadar bilindiğinin aksine Ağrı Dağı yerine Afyon'un Dinar ilçesindeki 2 bin 250 metre yüksekliğindeki Kumalar dağında olduğu şüphesini doğurdu.

ŞAŞIRTICI
Türkiye'de sadece üç kişi olan nümizmatlar (para bilimci) arasında yer alan ve birçok araştırmaya imza atan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologlarından Melih Arslan tarafından incelenen ve Roma döneminde M.S. 193-253 tarihleri arasında Apemeia (Dinar) kenti için bastırılan 4 adet bronz sikkenin ön yüzünde "Nuh" yazısı ile içinde insanların bulunduğu gemi figürü yer alıyor. Anadolu antik kenteri için bastırılan sikkeler, o kentin önemli bir eserini ya da olayını konu almasıyla biliniyor.

Bronz sikkeleri inceleyen ve tezini uluslararası kuruluşlara gönderen arkeolog Melih Arslan, keşifle ilgili şunları söylüyor: "Bugüne kadar Nuh'un gemisinin, tufandan sonra Ağrı dağının zirvesine inmiş olduğu düşüncesi kabul görüyordu. Fakat Dinar sikkeleri üzerinde, Nuh adının geçmesi ve geminin betimlenmiş olması önemli ve şaşırtıcı bir gelişme. Sikkeler devlet tarafından basılmış oldukları için resmi bir belge niteliğinde. Nuh gemi figürü, Roma İmparatorluk Çağı Anadolu şehir sikkeleri içerisinde yalnızca Phrygia Apameia'sının(Dinar) sikkelerinde görülmektedir. Nuh'un gemisi betimlemesine, ne eski Yunan, ne de başka bir Roma sikkesinde şimdiye kadar rastlanmamıştır. "


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır