kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Velayetleri tehlikede
İki minik kız ringe çıktı, Türkiye çalkalandı. Devlet Bakanı Hasan Gemici ise sert çıktı: Çocuklarına alkış tutan aileler ceza alabilirler

Eskişehir'de düzenlenen Türkiye Bayanlar Boks Birinciliği kapsamındaki gösteri maçına çıkan 4 yaşındaki iki kız birbirini yumrukladı, kıyamet koptu. Evcilik oynayacakları yaşta ringe sürülen Özge ile Mürşide'nin başrolünü paylaştığı vahşet görüntüleri SABAH'ın manşetine taşındı ve Türkiye'nin gündemini oluşturdu.

BAKANLIK TAKİPTE
Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici, çocuklarını boks maçı için ringe çıkarıp alkışlayan ailelere "velayet haklarını kaybedebilecekleri" ve "ceza alabilecekleri" uyarısında bulundu. Daha önce çocuklarını sokakta çalıştıran aileler aleyhine toplam 23 dava açan bakanlığın, çocuklarına boks maçı yaptıran ailelerin durumlarını da incelediği ve dava açabileceği bildirildi.

Gemici yaptığı açıklamada, "Hiçbir ana-baba çocuk benim, ona yaşından önce her türlü şiddeti aşılarım, ona psikolojik ve fiziksel zarar verebilirim diyemez. Velayet hakkı bir hak değil, ödevler bütünüdür" dedi.

Ailelerin bu konuda eğitilmeleri gerektiğini belirten Gemici, aynı davranışı sürdürenlerin yasal cezalara çarptırılmaları için gerekeni yapacaklarını söyledi.

SORUŞTURMA AÇTI
Eskişehir Cumhuriyet Savcılığı konuyu incelemeye alırken, Eskişehir Spor Bölge Müdürlüğü de rezaletle ilgili soruşturma başlattı. Bölge Müdürü Kemal Mutlu "Bu çok kötü bir olay. Bu yaştaki çocukların ringe çıkmasını kabul edemiyorum" dedi.

ÜNLÜ DE RAHATSIZ
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü ise, süper tüy sıklet boks maçına şöyle tepki gösterdi: "Boks çok asil ve köklü bir spor dalıdır. Yapanı da yaptıranı da eğitici nitelik taşır. Ancak boksa başlama yaşı çocukları kapsamaz. Amacını aşan bir durum var. Böylesine eğitici yanı yüksek bir spor dalının şiddetle bağdaştırılması doğru değildir..."

ARTIK DÜNYA BİLİYOR
Minik boksörlerin skandal maçı, uluslararası Reuters Haber Ajansı tarafından dünyaya da duyuruldu. Özge Mürşide'nin 6 aydır formasını giydiği Liderspor Kulübü yetkilileri ise, "İki küçük kızın aileleri bize çocuklarının boks yapmalarını istediklerini söylediler. Durumu Boks Federasyonu'na bildirdik. Cevap olumluydu" dediler.

BİR SAĞDUYU, BİR SOLDUYU

Muhammed Ali'ye bakın
Dünyü ağır siklet boks şampiyonu Muhammed Ali'nin, Atlanta'da yapılan olimpiyatlarda meşaleyi yakışını aklınızdan çıkarmayın. Ama boks hayranlarının coşkusunu hiçbir görüntü söndüremiyor. Son iki yıl içinde alınan bütün önlemlere karşın (başa önleyici kask ve geniş eldiven gibi) ringde 7 ölüm rapor edildi.

Prof.Dr. Cengiz Kuday

Tinerci, balici mi olsalardı?
Sokaklardakİ bir sürü tiner, bali koklayan çocuklar var, bu çocuklar da mı öyle olsun? Bu çocuklar anne ve babaları müsade ettikleri taktirde boks yapmayı öğrenir. Bu çockulara boks yaptıkları için güven geliyor ve sokaklarda hiç korkmadan gezip oynayabiliyorlar. Ben bunda bir tehlike görmüyorum. Boks korkulacak bir spor değil.

Antrenör Aysun Aygün

ÖZGE'NİN BABASI 4 YAŞINDAKİ KIZINA LAF GEÇİREMEMİŞ

Büyüklerin işi dedik ama
Eskişehir Liderspor Kulübü'nde 6 aydır boks yapan 4 yaşındaki Özge Kalaycı'nın Eskişehir Şeker Fabrikası'nda çalışan babası İdris Kalaycı, "Çocuklarım çok hareketli. Özge'nin dayısının kızı Ümmühan Sarıkaya boks yapıyor ve Türkiye şampiyonu olmuştu. Kızım ona özendi. 'Ben boks yapacağım' diye tutturdu. Biz 'sen daha çok küçüksün, boks büyüklerin işi dedik', ama dinlemedi. Kızım istiyor diye onu boks kulübüne yazdırdım" dedi. "Herkesin korktuğu ve çekindiği bu sporun korkulacak bir spor olmadığını gördük" diyen İdris Kalaycı, "Kızımız şimdiden boks öğreniyor ve kendine güven duyuyor" dedi.

ANNESİ, MÜRŞİDE'NİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ ÇIKTI

Kızımla gurur duyuyorum
Mürşide'nin ev hanımı annesi Medine Akgül de İdris Kalaycı gibi kızının kendisinin boks yapmak istediğini söyledi. Akgül, "Antrenmanlarda vurucu yumruklar atmıyorlar. Ancak kolay yumruklar atıp boks öğreniyorlar. Kızımı bir erkek gibi boksçu yetiştirdiğim için gurur duyuyorum" dedi.

Henüz 4 yaşındaki Mürşide Akgül ise, "Benim 13 yaşında Meltem ablam var. O yüzmeye gidiyor ve müzik dersi alıyor. Ben de müzik ve yüzmeyle ilgileniyorum. Ama televizyonda boks yapanları görünce boks yapmak istedim. Boksu seviyorum, müzik dersi de almak istiyorum" dedi.

DOĞANELİ'DEN DAHİYANE SAVUNMA

Kayak daha tehlikeli
Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli, 4 yaşındaki 2 küçük kız çocuğunun ringe çıkartılmasının maç değil şov olduğunu söyledi. Doğaneli, "Oradaki şey maç değildi. Çocuklar hareketleri taklit ederek bir şov yaptı" dedi. Caner Doğaneli, "Burada yapılan amatör boks. 17'nci derecede tehlikeli. 5-6 yaşındaki 2 çocuğa kayak yaptırsak daha tehlikeli. O zaman tepki çekecek mi?" diye konuştu.

Doğaneli, "Boksu kaldıralım mı?" diye başladığı ilginç açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"11-12 yaş Türkiye Şampiyonası'nı 8 yıldır sürdürüyoruz. Muhammed Ali 17 yaşında şampiyon oldu. Bir insanın bu yaşta şampiyon olması için en az 10 yaşında spora başlamalı. Bir boksörün vücudundaki izler en az 15-20 gün geçmez. Çocuklarda birşey yok. Onlar bizim yavrumuz. Bu bilinçli yapılmış bir şov."

ANAP'LI KOCAOĞLU DA PATLADI

Bu çocuklar gladyatör mü?
TBMM İnsan Hakları ve Sağlık-Aile Çalışma-Sosyal İşler Komisyonu üyesi ANAP'lı Emre Kocaoğlu, ilgili bakan ve TBMM komisyonlarının başkanlarını göreve çağırırken, DYP Eskişehir Milletvekili Sadri Yıldırım, "Olayın asıl vahim tarafı değil çocuk, bebek yaştaki iki yavrunun ailelerinin izniyle böyle bir gösteride kullanılması" dedi.

ANAP Milletvekili Emre Kocaoğlu, SABAH'a yaptığı açıklamada, tepkisini şöyle dile getirdi:

"Meclisimiz daha birkaç gün önce, çocukların kötü şartlarda çalıştırılmasını ve bu tip gösterilerde kullanılmasını yasaklayan uluslar arası bir sözleşmeyi onayladı. Hemen ardından gazetenizin gözlerönüne serdiği bu iğrençliğin yaşanmasını, Türkiye'ye yakıştıramıyorum."

DYP Eskişehir Milletvekili Sadri Yıldırım da, "utanç maçının" kendi seçim bölgesinde gerçekleştirilmiş olmasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Rıdvan UYSAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır