kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

Öksüz: Bürokratımı harcatmam
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk'e atfen yayınlanan "Telekom'u sattırmayın" haberini tekzip etti. Haberin doğru olmadığını iddia eden Öksüz, "Telekom Genel Müdürü'ne kim tezgâh kurarsa kursun, o tezgahı bunların başlarına yıkarım" dedi. Öksüz, gazetecilerin konuya ilişkin sorusuna, şu karşılığı verdi: "Böyle uydurma şeyler için ben bürokratlarımı hiç kimseye harcatmam."

Alptürk: Ben öyle demedim
Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, dün yayınlanan "Telekom'u Sattırmayın" başlıklı haberi tekzip eden bir açıklama yaptı ve şunları söyledi: "Türk Telekom'a ait bilgi verilirken, 'Türk Telekom'u sattırmayın' şeklinde bir cümle veya bunu ima eden bir ifade kesinlikle kullanılmamış, hatta sunum sonrası sorulan beş sorudan dördü özelleştirme süreciyle ilgili olduğu için cevaplanmamıştır."

Muhabir: Haberim doğru
Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk'ün "Türk Telekom'un değerini bilmeyen kişilerce satışa çıkarıldığı" yolundaki açıklaması, önceki gün İhlas Haber Ajansı tarafından basına geçildi. Haberde imzası bulunan İHA İzmit Muhabiri Asım Yağız, haberin doğru olduğunu söyledi. Yağız, "Özgür Kocaeli gazetesinde yer alan haber de benzer bir başlık ve aynı içerikle verildi" dedi. Yağız, dün Alptürk'ün kendisini arayarak sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylediğini belirtti.

Ford'da ilk üretim başladı
Ford Otosan'ın Gölcük'teki fabrikasında deneme üretimine dün resmen başlandı. İlk etapta sadece Ford Transit üretiminin gerçekleştirileceği fabrika, yıl sonuna doğru imalat merkezi Türkiye'de olacak yeni bir aracın da üretimine başlayacak. Yılda 150 bin adet araçlık bir kapasiteye sahip olacak fabrikada umalatın yüzde 95'i Avrupa ve Asya'ya ihraç edilecek.

POAŞ Petrogaz satacak
Petrol Ofisi, Oto-LPG satışının kendi markası Petrogaz adıyla yapılacağını bildirdi. Halen 750 Petrol Ofisi istasyonunda Oto-LPG satışı yapıldığı kaydedildilen açıklamada istasyonlardan 190'ının, Aygaz, Mogaz ve Lipetgaz tarafından ikmal edilmeye devam edeceği belirtildi. Yeni devreye girecek olan istasyonların ikmali için Demirören Grubu şirketlerinden Milangaz ile 26 Ocak'ta anlaşma sağlandığı duyuruldu.

Enflasyon tahmini yüzde 2-2.5
Reuters'in 15 banka ve aracı kurumdan aldığı tahminlere göre Ocak ayı toptan fiyat artışı yüzde 2 ile 2.5 aralığında bekleniyor. Tüketici fiyatlarında ise beklenti yüzde 2.2 ile 2.9 arasında. Çekirdek enflasyonun da yüzde 1.4 ile yüzde 1.8 aralığında çıkması bekleniyor. Ekonomistler tüketimdeki daralma nedeniyle bu yıl fiyat artışlarının geçmişe oranla daha düşük çıkacağını belirtiyorlar. Ekonomistlerin yılsonu enflasyon beklentisi de yüzde 18-23 aralığında.

Almanlar "gelin" arıyor
Alman Deutsche Bank AG'nin Başkanı Rolf Breuer, 2000 yılında iç birleşme denemelerinin başarısız olmasından sonra bir dizi Alman bankasının sınır ötesi birleşmelere gidebileceğini söyledi.Davos'ta konuşan Breuer, "Bu yıl Almanya'da çok fazla birşey göreceğimizi sanmıyorum. Bundan ziyade sınır ötesi hareketlerin olacağı konusunda oldukça eminim" dedi.

Piyasa yapıcılığına yeni sistem
Bono piyasasını derinleştirmek ve riski azaltmak için oluşturulan piyasa yapıcılığı sistemi yeniden düzenleniyor. Kriz sırasında yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle "askıya alınan" sistemin yeniden kurulması için bir alt komite kuruldu. İlk toplantının 9 Şubat'ta yapılması, çalışmaların da Nisan ayına kadar tamamlaması bekleniyor. Alt komitede piyasa yapıcılığı sistemi içinde bulunan bankaların yanı sıra kamu bankaları, yabancı bankalar, sistem dışındaki özel bankalar ile İMKB'den de birer temsilcinin yer alacağı tahmin ediliyor.

Akbank 53 yaşında
Akbank, 53'üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Çukurova'nın pamuğunu işleyip bir tekstil sanayi kurmak için mali bir kuruluşun desteğini sağlamayı hedefleyen 83 kişinin Adana'da 30 Ocak 1948 tarihinde kurduğu Akbank, geçen 53 yıllık sürede sayısız ilklere imza attı. Adana'nın A'sı ve Kayseri'nin K harfinin birleşmesinden oluşan Akbank, 30 Ocak 1948 tarihinde 5.7 milyon lira sermaye ile kurulduktan sonra hızla büyüdü. Akbank, 1954 yılında Genel Müdürlüğü'nü İstanbul'a taşıyarak önemli bir sıçrama yaptı. Bankanın kayıtlı sermayesi geçen yıl 1.2 katrilyon liraya, ödenmiş sermayesi de 500 trilyon liraya yükseltildi. Geçen yılın ilk 9 ayında 386 trilyon lira brüt kâr, 259 trilyon lira net kâr elde etti. Türkiye sınırlarını aşarak dünyanın önemli bankaları arasında yer alan Akbank, Türk bankacılık sektöründe karlılık, özkaynak ve aktif büyüklüğü bakımından ilk sıralarda bulunuyor. Akbank aynı zamanda, tüm banka ve kuruluşlar arasında en fazla vergi ödeyen kurum ünvanını taşıyor.

Sabancı 150 dolarını buldu
Ünlü işadamı Sakıp Sabancı ve eşine ait yurtdışı bankalarda unutulan hesapların, Amerika'daki hastanelerde genel muayeneler sonucunda kalan bakiyeler olduğu belirlendi. Sabancı Holding Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü Arzu Çekirge Paksoy, yaptığı açıklamada, 23 Ocak'ta basında çıkan, yurtdışı bankalarda Sakıp Sabancı'ya ait 150 dolar ve Türkan Sabancı'ya ait 120 dolarlık bakiye bulunduğu haberleri ile ilgili olarak araştırma yapıldığını bildirdi. Paksoy, araştırma sonucu, söz konusu hesapların Amerika'daki hastanelerde genel muayeneler sonucunda kalan bakiyeler olduğunun anlaşıldığını duyurdu.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır