kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Soros yumurtadan korktu
Davos'tan sonra Tayland'a gitmeyi planlayan spekülatör George Soros, protestocuların "çürük yumurta atma" tehditleri nedeniyle vazgeçti

Tayland'da 1997 yılı yazında patlak veren mali krizi tetiklemekle suçlanan ünlü spekülatör George Soros, bu ülkedeki protestolar üzerine, Tayland'da bu hafta için planlanan konuşmasını iptal etti.

Taylandlı eylemcilerin Soros hakkında dava açacaklarını ve konferansını engelleyeceklerini bildirmeleri üzerine, Soros, Tayland Diplomasi Muhabirleri Klübü'nü arayarak, bu kuruluş tarafından düzenlenen konferansı iptal ettiğini bildirdi. Klübün yöneticisi Soros'un iptale gerekçe olarak, planlanan konuşmasının tartışmalar yaratmasını gösterdiğini bildirdi.

Tayland'da Internet son zamanlardaki mesajlar ve sohbet odalarında, Soros'u "şeytan, deccal ve hırsız" olarak gösteren yazılarla dolu. Internet adreslerinin birinde Soros'un üzerine pislik veya çürük yumurta tanlara 1,000 baht (23 dolar) ödül, bir başkasında, Soros'a pastayla saldıranlara bunun iki katı ödül vaad ediliyor.

"George Soros'u bir tür Drakula olarak görüyoruz" diyen siyasi eylemci Weng Tojirakarn ile 20 kişi, Diplomasi Muhabirleri Klübü'ne, Soros'un konuşmasının iptalini talep eden protesto mektubu gönderdi. Soros karşıtı eylemcilerden yapılan açıklamada, "Bu evimizi soyan birini geride çalınacak ne kalmış olduğunu görmesi için davet etmek gibi birşey" denildi.

En az 6 ay borsalara bakmayın
Dünya Ekonomik Forumu toplantısına katılan ve bir panelde konuşan George Soros, ABD piyasalarının uzun süren bir "ayı" trendine girdiğini söyledi. "Endekslerin yakın bir gelecekte zirve yapacağını görürsem çok şaşırırım" diye konuşan Soros, bu sürecin altı aydan daha fazla devam edebileceğini ifade etti. Avrupa'da hisse senedi yatırımlarının ABD'deki kadar yüksek olmaması ve vergi indirimleriyle yapısal reformların ekonomiye katkıda bulunacağını söyleyen Soros, "Bu nedenle buradaki yavaşlama ABD'den daha az olacak" diye konuştu. Soros ABD'nin durgunluğa girdiğini ve bu durumun Asya'ya yapacağı etkiden endişe duyduğunu ifade etti. Japon ekonomisini "hasta" olarak nitelendiren ünlü spekülatör, "Bütün gayretlere rağmen sorunlarını atlatılamamıştır ve hatta yeni bir gerileme içine girmiştir" diye konuştu.

Birbirlerini anlayamadılar
Davos ve Anti Davos arasındaki çekişmeler, sonunda uydu aracılığıyla canlı tartışmalara dönüştü. Anti Davos Forumu'nun yapıldığı Porto Alegre'deki küreselleşme karşıtları ile aralarında George Soros'un da bulunduğu "beyaz yakalılar" kıran kırana çarpıştı.

Anti-Davos'çular İkiyüzlüsünüz
* Soros ikiyüzlü ve canavardır.

* Denetimsiz kapitalizm ve bunun uygulayıcıları olan IMF ve Dünya Bankası, 3. dünya ülkelerini sefalete itiyor.

* Kalkınan ülkelerin dış borçlarının silinmesi ve uluslararası mali piyasalardaki işlemlerden vergi kesilip, bu fonlarla, bölgesel sermaye akışlarının dizginlenmesi ve yoksul ülkelerin krizden korunması gerekir.

Davos'çular
* Soros: Afrika'nın sefaletinin sorumlusunun Afrika hükümetleridir.

* Adaletli bir paylaşım için önce kapitalizm ile zenginliğin yaratılması gerekir.

* Yoksullukla mücadele reçetelerinin tümünde büyüme unsuru olmalı.

*Soros: Mali sistem bazı yollarla iyileştirilebilir. Sermayenin kalkınan ülkelere aktarılması için teşvikler yaratılabilir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır