kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Erçel: Batık bankaların maliyeti 9 milyar dolar
Gazi Erçel Fon'daki bankaların Hazine'ye maliyetini açıkladı

Merkez Bankası Gazi Erçel, Fon kapsamına alınan 11 bankanın bilançolarının güçlendirilmesi girişiminin Hazine'ye maliyetinin 9 milyar dolar olduğunu söyledi. Hazine halen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun isteği üzerine Fon kapsamındaki bankalara 6.1 milyar dolarlık tahvil verdi.

Dünya Ekonomik Forumu toplantısına katılmak için gittiği Davos'ta Reuters televizyonuna demeç veren Erçel, kriz sonrası yavaşlayacak büyümenin cari ödemeler açığını daraltacağını ifade etti. Erçel, "Bu büyüme hızı, cari açığın 2001 yılı için hedeflenen 6.6 milyar doların altında tutulmasına yardımcı olacaktır" diye konuştu. Erçel, 2001'in ilk çeyreğinde büyümenin yavaşlamasının beklendiğini belirterek, kasımdaki mali krizden beri yüksek seyreden faiz oranlarıe0

Bankacılıkta erken uyarı sistemi geliyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, pilot bankalarda başlatacağı uygulama ile sistemin risklerini anında takip edecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kurumsal yapılanma biçimi ve çalışma tarzı konusunda kamuoyunu bilgilendirmek üzere harekete geçti.

BDDK, üç başkan yardımcılığı biçiminde örgütlendi. Bankacılık Bölümü'nün yanısıra, Ekonomik Araştırmalar ve İzleme Bölümü, Mali Sektör Veri Tabanı ve Bilgi Sistemleri Bölümleri de oluşturuldu.

Ekonomik Araştırma işi, DPT eski Müsteşar Yardımcısı Faik Öztrak'ın, BDDK Başkan Yardımcılığı'na getirilmesi ile çözüldü. Veri Sistemleri Bölümü ise kamu mali yönetimi projesinin en önemli çalışmalarını yürüten Muhasebat eski Genel Müdürü Fikret Sevinç'e emanet edildi.

BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, doğrudan başkanlığını yürüttüğü Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkan Yardımcılığı'na ise maliyeden yardımcılığını yapan DMO eski Genel Müdürü Musa Pişkin'i atadı. "Önemli olan bankaların belli verilerine hızla ulaşmak. Bize anında bilgi verecek ve uyaracak bir sistemin kurulması gerekiyor" diyen BDDK yetkilileri şunları söyledi: "Ekonomik araştırma birimimiz bu kurumun sadece polisiye işler yapmadığının en temel göstergesi. Dünya Bankası'ndan 20 milyon dolar kredi geldi. Sistemi pilot birkaç bankada test edeceğiz. Kredi riski, faiz riski, kur riski, ülke riski gibi unsurları aynı anda dikkate alıyoruz. Öyle bir sistem kurulacak ki bir banka faiz riski yaşasa bile diğer göstergeleri sağlam olacağından, sarsılsa bile batma noktasına gelmeyecek.

Grup içi kredi, iştiraklere kredi, back to back, depo hesaplar gibi birçok alanda önlemler alındı. Faiz riski ise son Demirbank olayında görüldü. BDDK, bankacılık sisteminin risk yönetim sanatı olmasına Türkiye ve dünya deneyiminden sağladığı çözümlerle katkıda bulunacak."

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır