kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Aktaş'a 5 suç duyurusu
Aktaş Elektrik hakkında ihale yolsuzluğundan, kamu arazisinin gaspına kadar 5 suç duyurusunda bulunuldu

İstanbul'un Anadolu yakasında elektrik dağıtımını üstlenen Aktaş Elektrik'le ilgili TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), İstanbul Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na 5 suç duyurusunda bulundu. Suç duyurularının herbirinde Aktaş'ın, görevlendirildiği 1989 yılından bu yana Başbakanlık Teftiş Kurulu, SPK ve Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan onlarca rapora karşın, söz konusu görevi sürdürdüğü ve haksız kazanç elde ettiği önü sürüldü.

ONLARCA İDDİA
EMO Başkanı Ali Yiğit, 'Beyaz Enerji Oprasyonu'nun Aktaş'ı da kapsamını beklediklerini ifade ederek, "Yıllardır Aktaş'a yönelik onlarca iddianın sorgulanmamasını anlamak mümkün değil" dedi. Yiğit, Aktaş'la ilgili bugüne kadar belirlenen hukuksuz işlemlerin sorumluluğunun şirket yöneticilerine ve bu usulsüzlüklere göz yuman Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratlarına ait olduğunu söyledi.

Savcılığa verilen dilekçelerde öne sürülenler

Kamu arazisini gasp
Aktaş görevlendirildiği bölgede kendine tahsis edilen bir takım arazi ve binaları tapuda kendi mülkiyetine geçirmekle suçlanıyor. Söz konusu iddianın yasal dayanağı olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 1998'de hazırladığı rapor gösteriliyor.

İhale yolsuzluğu
Yine Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun 1997'deki raporunda şirket ihalerinde hiçbir şarta uyulmadığı, alımların sürekli aynı firmalardan yapıldığı, bu firmaların da çoğunun Aktaş'ın yan şirketleri olduğu, satın alma komisyon karar defterinin olmadığı belirtiliyor.

Sabit ücret alamaz
TEDAŞ'ın içinde bulunduğu borç batağı gerekçe gösterilerek başlatılan elektrikte sabit ücret uygulaması ile ilgili Danıştay 10. Dairesi Kasım 2000'de yürütmeyi durdurma kararı verdiği halde Aktaş halen abonelerden bu kesintiyi yapıyor.

İştirak bedeli yasal değil
Aktaş ile TEAŞ ve TEDAŞ arasında yapılan anlaşma gereği şirketçe yapılan yatırımlar bu 2 kuruluş tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla Aktaş'ın yatırım gideri bulunmuyor. Şirket abonelerden yatırımların kısmen karşılanması için tahsilat yapıyor.

Kaçak oranı yanıltıcı
Aktaş ile yapılan sözleşmelerde kayıp ve kaçak oranı yüzde 8 olarak gösterildiği halde bu yıllarca yüzde 16-18'lerin altına düşmedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır