kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
50 bin işçi direkten döndü
50 cent yüzünden az daha 50 bin seramik işçisi açıkta kalacaktı. LPG'ye yapılan zamlar yüzünden zorda kalan 22 seramik üreticisinin imdadına Bakanlar Kurulu yetişti

Ege'deki seramik fabrikalarında "Ya ben de işten atılırsam" korkusuyla çalışan 50 bin işçi rahat bir nefes aldı. Son bir ayda firmaların ardarda üretimi durdurma kararı aldıkları, 10 binden fazla çalışanın işten çıkartıldığı sektörde, işveren de işçi de kurtulmuş oldu.

Dün sabah, önce seramik üreticilerinin gazetelere verdikleri tam sayfa ilanlar dikkat çekti. "Sayın Başbakanımız Bülent Ecevit'e Açık Mektup" başlıklı ilanda olumsuzlukları ortaya sererek, yardım istiyorlardı. Cevap gecikmedi. Öğle saatlerinde Bakanlar Kurulu beklenen kararı aldı. Ve LPG ile seramik üretenler için haksız rekabet koşullarının ortadan kaldırılacağı açıklandı.

Üreticinin çığlığı
Bu arada LPG-doğalgaz fiyat farkından ötürü zarar eden ve üretimlerini durdurmaya başlayan, aralarında Ege Seramik'in de bulunduğu 22 firmanın çıkardığı işçi sayısı 10 bine ulaştı. Dünya seramik ve karo fayans ihracatında üçüncü sırada olan Türkiye'de üretim yapan 22 firma, son üç ay içinde LPG'ye yapılan yüzde 87'lik zam nedeniyle, doğalgazla üretim yapan firmalarla rekabet edemez duruma geldi.

Çoğu Ege bölgesinde bulunan ve yaklaşık 100 milyon metrakare üretim kapasitesine sahip bu 22 tesiste, 50 bin işçi çalışıyor. Bu firmalar Ocak başında doğalgaz ve LPG arasındaki fiyat farkından ortaya çıkan haksız rekabeti anlatan raporu aralarında Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın da olduğu 8 bakana sunmuşlar ve sorunun 10 gün içinde çözüleceğine dair söz almışlardı.

'Fırıncı da işsiz kalır'
Ege Seramik'in patronu Adnan Polat, kararı kuşkuyla karşılayanlardan. Ekonomik istikrar çerçevesinde sübvansiyonların kaldırıldığını hatırlatan Polat, "LPG'nin yeniden sübvanse edilmesine Hazine'nin sıcak bakmadığını biliyorum. Çünkü, IMF ve Dünya Bankası'na verilen sözler var. Bu yüzden kararın sözde kalmasından korkuyorum. Biz, doğalgaz gelene kadar, yani bir yıl daha sübvanse talep ediyoruz. Eskiden 3 dolara mal ettiğimiz karonun fiyatı 3.5 dolara çıktı. Benim korkum bu sıkıntının giderek bölgesel hal alması. Her ay, İzmir-Kemalpaşa'daki fırınlardan günde 60 bin ekmek alıyorum. Eğer benim fabrikamdaki 1600 çalışan işsiz kalırsa, yarın fırın işçisi de işsiz kalacak" diye konuştu.

'Hemen üretime başlıyoruz'
Zorda kalan seramikçiler arasında Kütahya Porselen şirketi de var. Seramik bölümünde üretimi tümüyle durdurduklarını belirten Kütahya Seramik Murahhas Azası Nafi Güral, 720 çalışanın tümüne de yıllık izinlerini kullandırttıklarını söyledi. Güral, "İşçiler izinlerinden döner dönmez çalışmaya başlayacağız" dedi.

Güral, durumlarını şöyle özetledi: "LPG'ye üç ay içinde yüzde 87 zam yapıldı. Biz bir metrekare karoyu üç ay önce 6 marka üretiyorduk. Zamlardan sonra 7 marka üretmeye başladık. Kütahya Seramik Fabrikası'na hergün 250 kamyon girip çıkıyordu. Kamyoncular da işlerini kaybetti. Bu karar ailelerle birlikte 250 bin kişiyi ilgilendiriyor."

Mine ŞENOCAKLI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır