kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
'Banker Bilo' gerçek oldu
İşte onlardan biri... İsmi Vahab... Avrupa'ya gitmek için mafyaya 4 bin dolar verdi. Bosna'da yakalandı. O, "Saraybosna adlı ülkenin başkenti Grozni'ye" gittiğini sanıyor

Başrolünü Şener Şen ile İlyas Salman'ın oynadığı ünlü "Banker Bilo" filmi sosyal bir yaraya parmak basan Türk sinemasının önemli başyapıtlarından biriydi. Ancak Türk mafyası filmi beyaz perdeden gerçek hayata taşıdı. Türk mafyası, Avrupa'nın gözde başkentlerinde bol paralı iş ve lüks bir yaşam vaatleriyle kandırdığı binlerce saf Anadolu köylüsünü Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da kaderine terk ediyor.

İngiliz The Observer gazetesinin ortaya çıkardığı inanılmaz hikayenin kahramanı B. Vahab adında Anadolulu bir Türk genci. Gazete muhabiri, Saraybosna havaalanı polisinin Cuma günü yakaladığı 26 yaşındaki Vahab'la konuşunca Türk mafyasının köylüleri nasıl kandırdığı ortaya çıktı.

ÇARESİZLİĞİN GÖZYAŞLARI
Muhabir, Vahab'a nereye geldiğini bilip bilmediğini soruyor. Vahap önce tarlasını, evini ve tüm mallarını sattığını anlatıyor. Soru tekrarlanınca Vahab'ın yüzü kızarıyor ve hafif bir gülümsemeyle, "Saraybosna ülkesine geldim. Başkenti de Grozni" diyor. Ona bunları kendisini oralara getiren mafya üyeleri öğretmiş. Vahab, Saraybosna'nın bir kent, Grozni'nin de Çeçenistan'ın başkenti olduğunu bilmiyor. Muhabir gerçeği açıklayınca da "Param bitti. Köyümdeki herşeyimi sattım. Şimdi ne yapacağım ben? Ne olacak şimdi bana?" diye gözyaşlarına boğuluyor.

HAYALLERE KELEPÇE
Gazete, son yıllarda Saraybosna'nın korkunç bir kaçak ticareti merkezi haline geldiğini yazıyor. Saraybosna polisiyle ortak çalıştığı belirtilen Türk mafyası, kurbanlarını Anadolu'nun ücra köylerinde "avlıyor". Gözlerine kestirdikleri saf köylüleri, bol vaatle kandırıyor. Beyin yıkama tamamlandıktan sonra da kişi başına 4 bin dolar alıp çeşitli yollardan Saraybosna'ya getiriyorlar. Ve burada neredeyse hepsi, tozpembe hayalleri yerine kelepçeyle tanışıyor. Saraybosna polisi ise bir yılda 70 milyon sterlin (70 trilyon lira) kazanıyor.

MERKEZİ AKSARAY'DA
Bu büyük insan kaçakçılığının peşine düşen Observer, muhabirini bu ticaretin merkezine, İstanbul'un Aksaray semtine gönderdi. Aksaray'ın arka sokaklarından birinde, camında "visas" (vizeler) yazan bir seyahat acentasına giriyor. Küçük bir odadaki bu acentada görevli bayana, İranlı bir arkadaşının en kısa sürede Bosna'ya gitmek istediğini söylüyor. Kafkas kökenli olduğu belirtilen kadın, biraz şüpheli bir tavırla, "Neden Bosna?" diye soruyor. Ardından da ne zaman gitmek istediğini. Sonra birine telefon edip "Bosna'ya bir vize ve pasaport ayarlayın" diyor. Muhabire arkadaşının daha da Batı'ya gitmek isteyip istemediğini soruyor. "Belki" cevabını aldıktan sonra da şöyle cevaplıyor: Onu da ayarlarız. Ancak pahalıya mal olur...

GÜLMEKTEN KIRIP GEÇİRMİŞLERDİ
İlyas Salman ile Şener Şen'in başrollerini oynadığı Banker Bilo filminde, Almanya'ya götürülme vaadiyle kamyona bindirilip, İstanbul'a bırakılan insanların trajikomik hikayesi anlatılıyor. Almanya'daki sevgilisine kavuşmak için para biriktiren ancak Almanya yerine İstanbul'a götürülen Bilo burada kapıcılıktan çeşitli dalavarelerle patronluğa kadar yükselir. Kendisini

Almanya'ya götüreceğim diye kandıran köylüsü (Şener Şen) sayesinde bir apartmana kapıcı olarak giren Bilo kısa zamanda büyük şehrin ortamlarını öğrenir. Şen sonra saf gördüğü Bilo'ya servetini teslim eder.

Gittiği iş seyahatinden dönerken, Bilo'dan servetini geri almak isteyen Şen, döndüğünde şok olur. Bilo servetiyle birlikte köylüsünün sevgilisini de kapar.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır