kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Türkiye'de tecrübe kazandık
Hintli yetkililer: Depremin üzerinden 4 gün geçti. Arama çalışmalarını boşverin. Salgın hastalık kapıda. Cesetleri yakalım

İngiliz kurtarma ekibi: Türkiye'de enkaz altından 5 gün sonra dahi canlı çıkarmıştık. Geliştirilmiş teknoloji ve umudumuz var

Türkiye'nin başına gelen en büyük deprem felaketi... Gölcük depremi... 17 Ağustos 1999... Tüm dünya depremin yaralarını sarmak için Türkiye'ye yardım etmişti. Dünyanın dört bir yanından kurtarma ekipleri gelmiş, günlerce göçük altında kalan insanları kurtarmak için ter dökmüştü. Onlardan biri de İngiliz kurtarma ekibiydi. Lincolnshire İtfaiye Ekibi ve ekip lideri Simon Nash, Gölcük'te 22 Ağustos günü bir kişiyi göçüğün altından sağ olarak çıkarmayı başarmıştı. Aynı ekip şimdi Hindistan'ın Gucarat eyaletine bağlı Bhuj kentindeki kurtarma çalışmalarına katıldı.

SICAKLIK 30 DERECE
Tarih 28 Ocak... Depremin üzerinden 3 gün geçmişti. İngiliz ekibi genç bir kadını enkaz altından çıkardı. Nash ve ekibi, bir canı kurtarmanın zevkini daha tadamadan Hintli yetkililerin ilginç bir tepkisiyle karşılaştı. Kentte gündüz sıcaklığının 30 dereceye kadar varması nedeniyle sokaklara bırakılan cesetlerin salgın hastalığa neden olmasından korkan yetkililer, arama çalışmalarından çok, cesetleri yakma işlemleriyle ilgilenilmesini istedi.

HİNTLİLER'İ UTANDIRDILAR
Nash, Hintli yetkililerin bu tutumuna çok sinirlendi ve dün tüm dünya basınında yer alan ilginç bir anısını anlattı: 1999 depreminde hassas cihazlarımızla enkaz altında bir insanın yaşadığını tespit etmiştik. Türkiye'de depremden 5 gün sonra dahi hâlâ canlı insanlar vardı. Gelişmiş cihazlarımızla bir şeyler yapabileceğimize göre hâlâ umut var... Gölcük depreminde büyük dersler alan İngiliz ekibi, Hintliler'i de utandırdı. Çünkü depremin üzerinden geçen 60 ila 70 saatleri arasında 7 kişi canlı olarak kurtarıldı.

Hint basını ateş PÜSKÜRÜYOR
1-Kaçak inşaata nasıl izin verdiniz?

Ülkedeki her gazete, Bhuj Belediye Başkanlığı'na bu soruyu yöneltiyor. En sert tepki ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Economic Times'dan geldi. Times dünkü manşetinde "İnşaat yapılmış olan bölgeler sismik olarak çok aktif olan bölgeler. Bu düşünülmedi mi? Önlem alınmadan dikilen binalar ve sonrasında gelen trajedi. Yolsuzluk yeni bir trajedi doğurdu" diye yazdı.

2-Peki hükümet nerede?

Bir diğer tepki de depremin üzerinden 4 gün geçince afet bölgesine gitme kararı alan Başbakan Atal Behari Vajpayee'ye. Basın, bölgeyi ziyaret edeceğini açıklayan Vajpayee'nin biraz geç kaldığı konusunda veryansın ediyor.

3-Girilemeyen bölgeler var. Gazetelerin en çok önem verdiği konu bu. Savunma Bakanlığı dahi göçük altında 125 bin cesetin olduğunu söylüyor. Bhuj kentine bağlı birçok köye hâla girilemedi. Halk açlık sınırında.

Sahra hastanesi
İsrail ordusu Gucarat eyaletinde 15 bin kişilik sahra hastanesi kuracak. İsrail, 17 Ağustos depremi sonrası Türkiye'defdefhastane kurmuştu.f

Battaniye gönderildi
Hindistan havayollarına ait bir uçak Bhuj'a yüzbin battaniye gönderdi.

'Bomba mı patladı?'
Gucarat eyaletinin başkenti Ahmedabad'dan Zinab Somroo depremin şokunu atlamadı. Somroo "Önce inanılmaz bir uğultu duydum. Yakınlarda bomba patladı sandım" dedi.

'Yer altımdan kaydı'
Depremden yara almadan kurtulan Amit Dhingra depremi "Yer altımızdan kayıyor gibiydi, etrafımızdaki herşey sallanıyordu" diye tarif etti.

Tarihi yerler tarih oldu
Gucarat eyaletindeki birçok tarihi anıt da yerle bir oldu. Yetkililer özellikle Bhuj kentinde yüzlerce yıllık müzenin ve ortaçağdan kalma kalelerinin yok olduğunu belirtti.

Türk ekibine övgü
Bölgeye giden ekiplerden 35 kişilik Türk arama kurtarma ekibinin çalışmalarına yabancı haber ajansları geniş yer verdi. Türk ekibinin 2 yıl önce yaşadığı deprem felaketi nedeniyle bölgedeki ekipler içinde en deneyimli olduğuna dikkat çeken ajanslar, Türk ekibinin en modern teçhizatlarla bölgeye geldiğini de vurguladı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır