kapat

27.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
MP3'ler kimin için çalıyor?
Bedava müziğe karşı tek çareyi sınırlı da olsa yine bedava ve daha kaliteli formatlarda buldular. Ama MP3'ün alternatifleri arasında yer alan hangi format, savaşı kazanır belli değil

Arama motorlarının istatistiklerinde 'seks' kelimesinden daha popüler olabilen iki şeye rastlandı. Bunlardan biri Pokemon diğeri ise MP3. Bu bir ses sıkıştırma formatı. Sadece müzik değil binlerce konuşma da bu formatta sıkıştırılıp internette elden ele dolaşıyor. Eğer MP3 olmasaydı 3 dakikalık bir şarkı internet üzerinden 2-3 saatte yüklenebilirdi. 2003 yılında toplam müzik satışının yüzde 10 ila 15'inin internet üzerinden olması bekleniyor.

Müzik şirketlerinin saç baş yolması ve açmadık dava bırakmaması sonuç vermedi. 2000 yılının sonlarında babaanneler dahil bu formatı bilmeyen kalmamıştı.

CAZİP OLMALI
Gerek müzik dağıtımı gerekse yazılım ve cihaz dağıtımı konusunda piyasa denetimini elinde bulunduran firmalar, bu kez daha akıllı davranarak yeni formatlar geliştirmeye yöneldiler. Bu formatlar MP3 kadar çekici olabilmek için bedava olmayı sürdürmeliydi, ses kalitesi mümkünse daha iyi olmalıydı ve dosya küçük olmalı, çabuk yüklenmeliydi.

Bunu başardılar. Sony, Microsoft, InterTrust ve Reciprocal başta olmak üzere birçok firma ve kurum bir araya gelerek yeni formatlar duyurdular. Yeni formatlar, ATRAC3, AAC, WMA ve MP4. Hepsinin dosya boyutu MP3'den küçük ve sesi daha kaliteli. Yeni cep cihazlarının çoğu bu formatlara uyuyor.

Sony tarafından desteklenen ATRAC3'ün şansı hayli fazla. WMA'nın arkasında ise Microsoft desteği var. Bütün PC'ler ve Windows pocket PC cep cihazları doğuştan WMA çalabiliyor. MP4 ise görüntü de içerebiliyor, yani aynı zamanda şarkıların video klibini de seyredebiliyorsunuz.

Kenwood firması ise mevcut MP3'ün geliştirilebilmesi için uğraşıyor ve ses kalitesi açısından hayli yol almış durumda. 3G olarak anılan üçüncü nesil cep telefonlarının internet üzerinden müzik yükleyebilmeleri de sağlandı.

Belli başlı cihazlar
Rio 150 milyon http://riohome.com

Dap64 200 milyon http://mp3players.com

Sony NW-MS7 350 milyon http://sony.com

JazPiper 220 milyon http://jazpiper.com

Virüsler de akıllandı
Hybris adlı solucan program 2001'in en 'iyi' virüs adayı olarak belirlendi. Ntvmsnbc.com sitesinin MSNBC Interactive kaynaklı haberine göre kendi kendini yenilemek için kodlu eklentiler kullanan Hybris solucanı, hâlâ en yaygın 10 virüs listesindeki yerini koruyor. Hybris'in en önemli özelliği sessiz sedasız yayılması. Bu da bu 'zeki' solucanın dikkat çekmemesini sağlıyor. İstikrarlı ilerleyenin ipi önde göğüsleyeceğine dikkat çeken Thompson, birçok bilgisayar solucanın hızla yayıldığını ve 'öldüğünü' hatırlatıyor. Thompson, Hybris'i, 1999 Ocak'ında ortaya çıkan Happy99.exe'ye benzetti. O da e-posta mesajları için bilgisayarın ağ bağlantısını gözetliyor. Bir mesaj tespit edildiğinde, solucan e-posta'nın başlık kısmındaki adresi listeye ekliyor. Melissa ve LoveLetter gibi e-posta yağmuru yerine, daha seçici davranak, farkedilme ihtimalini azaltıyor. İlk olarak Ekim 2000'de tespit edilen Hybris, en etkili 10 virüs listelerinde hep üst sıralarda yer aldı. TrendMicro'nun listesine göre, solucan, ABD'de en yaygın 4. virüs.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır