kapat

28.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nokia
METİN MÜNİR(mmunir@sabah.com.tr )


İnternet cafe sayısında Türkiye dünyayı solladı

Türkiye'de internet girişlerinin yüzde 37'si internet cafe'lerden, yüzde 41'i evlerden yapılıyor. Bu cafe'lerin kapatılması doğru değil

Türklerin yeni teknoloji ürünlerini sahiplenmekteki iştahı uluslarası gözlemcileri şaşırtıyor. İnternet aboneliği geçen sene yüzde 600 oranında arttı. İstanbul'da faaliyet gösteren IBS şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre artık Türkiye'de yaklaşık 2.300.000 internet abonesi var. Bağlı oldukları şirketlerin listesini tabloda görebilirsiniz. Ama ülkede bağımsız bir internet istatistik kurumu olmadığını hatırlatmak isterim. Liste, her şirketin kendi abone sayısı olarak verdiği bilgilerden derlenmiş. Ekonominin bu yıl sıkı bir daralmaya girmesi bekleniyor. Bu, sektördeki büyüme hızının büyük miktarda düşmesine neden olacak. IBS Genel Müdürü David Tonge'dan aldığım bilgiye göre abone sayındaki artış hızı geçen yılın çok altında olacak ve yüzde 90 civarında seyredecek. Bu, diğer sektörleri kıskançlıktan mosmor edecek bir oran gibi görünse de her yıl en az ikiye katlanarak büyüyen bir sektör için iyi bir haber değil.

İnternet özürlüyüz
Büyük artış hızına rağmen Türkiye'de internete ulaşabilme oranı oldukça düşük. IBS'in verdiği sayılara göre Türkiye yüzde 5.5'lik bir penetrasyon oranına sahip. Avrupa'da penetrasyon, yani nüfusun internete ulaşabilen oranı, yüzde 21. Avrupa'dan 4-5 yıl kadar gerideyiz. Onlar da aynı miktarda Amerika'dan geriler.

Ixir Genel Müdürü Babür Özden Amerika'daki internet sektörünün bir "Darwin sınavından" geçtiğini ve mevcut 2000 şirketin yüzde 80'inin 2002 yılını göremeyeceğini öngörüyor. Bazı analistlere göre aynı kural Türkiye için de geçerli. MerrilLynch adlı Amerikan yatırım bankasının geçen eylülde yayınladığı bir rapora göre "Türkiye'nin internet sektörü önümüzdeki 12 ayda konsolidasyona uğrayacak. Bu (özel sektöre hakim olan) ailelerin birleşme konusundaki isteksizliklerini kırabilir. Eğer bu olmazsa sektörde faaliyet gösteren bazı ünlü şirketlerin sahayı terketmelerini bekliyoruz."

Bu olmaya başladı bile. Türkport kapandı. Benim hizmetini satın aldığım ve tablodaki listede yer almayacak kadar küçük olan Setra şirketi de servisini durdurdu. Ixir fırtınaya daha "sıska ve adaleli" girmek için kadrosunda indirim yaptı. Bunun bütün sektörde olduğu ve olmaya başlayacağı söyleniyor. Ama ekonomik krizler gelir ve geçer. Yatırım bankası Morgan Stanley Dean Whitter'e göre, gelir dağılımındaki çarpıklık geçici olmayan ve internet yaygınlığı için en büyük engel teşkil eden unsurdur. (Bu neyin büyümesine engel değildir ki, diye sorabilirsiniz.) Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 20'si toplam gelirin yüzde 55'ini alıyor. Bu kesim için internet erişim paketlerine sahip olmak kolay. Ama, toplumun yüzde 60'ı gelirin yüzde 26'sını paylaşıyor. Bu alttakiler için aynı kolaylıktan söz edemeyiz. Bunların evlerinde belki de hiç bir zaman bir bilgisayar olamayacak. Bundan dolayı, diye öngörüyor Morgan Stanley Dean Whitter, yaygınlık yüzde 20'ye ulaştığında internet aboneliği büyüme hızı düşecek.

CAFE'LER ÖNEMLİ
Bunlar için internet cafe'ler var. David Tonge Türkiye'nin dünyada nüfus başına en çok internet cafe'ye sahip olan ülke olduğunu söylüyor. IBS anketine cevap verenlerin yüzde 40'ı internete cafe'lerde girdiklerini söyledi. Bu ACNielsenZet'in bulgularıyla aşağı yukarı örtüşüyor. ACNielsenZet'e göre Türkiye'de internet girişlerinin yüzde 37'si internet cafe'lerden, yüzde 41'i evlerden yapılıyor. Bazen yetkililerin bu cafe'lere zorluk çıkardıklarını duyuyoruz. Belki yukarıdaki bilgilere sahip olurlarsa, cafe'leri engellemek yerine teşvik ederler.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır