kapat

28.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nokia
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Sekreterle iş seyahatinin avantajları

İşadamları yurtdışına eşleriyle çıktığı zaman 900 milyon lira ilave kazanç beyan etmek zorunda. Oysa aynı işi sekreterleriyle yaptıklarında hiç vergi ödemeyecekler

Sekreterle iş seyahatine çıkılması, Sabah'ta yayımlanan yazılarımız arasında nedense en çok ilgi çeken konu oldu. Vergi yasalarında yapılan son değişiklikle, "Hayat Standardı Esasına Göre" getirilen vergileme, sekreterle yapılan iş seyahatlerinin cazibesi daha çok arttırdı. Buna göre, işadamının yurtdışına eşiyle değil de sekreteriyle yaptığı seyahat, 900 milyon liralık avantaj sağlıyor.

Bu 900 milyon liralık avantaj, yılda birkez değil, yıl içinde yurtdışına her çıkışta sözkonusu...

Vergi yasalarında yeralan bir maddeye göre, yurtiçi seyahatlerin sekreterle birlikte yapılması halinde, sekreterin uçak bileti parası başta olmak üzere, yolculuk ve konaklama ile ilgili masraflarının tümü gider yazılabiliyor.

Ancak, yurtiçi seyahate eşiyle birlikte giden işadamları; eşlerine ait bilet, diğer yolculuk harcamaları ve konaklama masraflarını gider olarak yazamıyorlar (Bkz. GVK Md. 40).Böyle olunca işadamları da, yasa neyi uygun görüyorsa, onu yapmak istedikleri için, sekreterleriyle seyahate çıkmayı tercih etmek zorunda (!) kalıyorlar.

Masrafların gider yazılması yönünden, yurtiçi seyahatler için geçerli olan uygulama, yurtdışı seyahatler için de geçerli yani yurtdışı seyahatlerin sekreterle birlikte yapılması halinde, sekreterin uçak bileti parası başta olmak üzere, yolculuk ve konaklama ile ilgili masraflarının tümü gider yazılabiliyor. Yurtdışı seyahatin eşle birlikte yapılması halinde ise, eşe ait masraflar gider yazılamıyor.

Vergi yasalarında yapılan son değişikle birlikte, sekreterle birlikte yurtdışına seyahat yapmanın cazibesi daha çok arttı. Yeni getirilen "Hayat Standardı Esası" uygulamasına göre, gelir vergisi mükellefi olan işadamları, eşlerinin yurtdışına her çıkışları için, 900 milyon lira ilave kazanç beyan etmek ve bunun vergisini ödemek zorundalar.

Oysa, seyahatin eşle birlikte değil de, sekreterle birlikte yapılması halinde, sekreter için değil 900 milyon, 9 milyon lira dahi ilave kazanç beyanı gerekmiyor.

Durum böyle olunca, işadamları da, vergi yasalarındaki engellerden dolayı yurtiçi ve yurtdışı seyahatlere eşleri yerine, mecburen sekreterlerini götürüyorlar.

Eğer bir işadamı dostunuzu yurtiçinde ya da yurtdışında sekreteriyle seyahat ederken görürseniz, sakın aklınıza yanlış birşey gelmesin, adamcağız aslında eşini seyahate götürmek istiyordur, ama yasalara karşı gelmemek için, istemeyerek de olsa sekreterini yanına almıştır...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır