kapat

28.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Uçuş sırasında tüm vücut risk altında
Havayolu ile yolculuklarda tek korkulacak konunun uçak kazaları olmadığı artık anlaşıldı. Uçuş sırasında basınç ve nem değişikliği nedeniyle kalpten gözlere tüm organların çalışması risk altında

Havayolu taşımacılığında yakın zamana kadar tek risk olarak uçak kazaları gösterilirdi. Günümüzde tıpta sağlanan gelişmeler bu inanışın eksik olduğunu ortaya çıkardı. Uçak yolculuğu basınç farkı ve nem dengesizliği nedeniyle, yolculuk kazasız belasız sonuçlansa bile insan vücudunda en az kazalar kadar hasar yaratabilecek riskler taşıyor. Özellikle economy class sendromu uçakla yolculuk edenlerin en büyük problemi. Araştırmalara uçakta insan vücudunun karşılaştığı değişiklikler şöyle:

NELER OLUYOR?
Kan pıhtılaşması: Uçakla seyahat edenlerin karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından biri olan kan pıhtılaşmasına sadece İngiltere'de her yıl 300'den fazla kişi yakalanıyor. Özellikle dar koltuklarda oturan yolcuların bacaklarını yeteri kadar hareket ettirememelerinden dolayı yakalandıkları bacak krampı kanın dolaşmasına engel oluyor. Kramp sonucu bacağını oynatması ve hareket etmesi güçleşen kişi böylece kan pıhtılaşmasına yakalanarak ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabiliyor.

Gözler: Uçak yolculuğunun vücutta yol açtığı zararlardan gözler de nasibini alıyor. Uçağın içindeki kuru havadan etkilenen gözler kızararak kan kırmızısı bir renge dönüşüyorlar. Havadaki nem oranının Sahra çölünden bile düşük olması gözbebeklerini etkilediği gibi yolcuların ciltlerini de kurutuyor. Bu kuruluktan korunmanın tek yolu bol bol su içmek ve cildi nemlendirmek.

Kalp: Deniz seviyesinden 6 bin feet yükseklikteki bir basınca alışmış olan insan vücudu uçaktayken de bu seviyeyi yadırgamaz. Ancak uçağın bazı durumlarda ani irtifa kaybetmesi veya aniden yükselmesi özellikle kalp rahatsızlığı olan bazı yolcuların kalp krizi geçirmelerine neden olabilir.

Koku ve tat alma: Uçak yolculuğu sırasında birçok insana uçakta yediği yiyeceklerin tadı normalden daha değişik gelir.Uzmanlar bunun nedeni olarak uçaktaki basınç farkı ve uçağın içindeki nem oranının normalden çok daha düşük olmasını gösteriyor.

Kaslar: Şimdiye kadar uzun süreli yolculuklarda kasların olumsuz etkilendiğini ispatlayan bir araştırma yayınlanmamasına rağmen uzmanlar yolculuk sırasında alınan alkol ve uyku haplarının vücutta çeşitli rahatsızlıklara ve ağrılara yol açacağı konusunda hemfikir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır