kapat

28.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Kör noktada vuruldu
Saldırganlar, suikast yerini kamera bulunmadığı için özel olarak seçmiş

Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın ölümüyle ilgili emniyet yetkililerini bile dehşete düşüren tesadüfler ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de, saldırının gerçekleştirildiği yerin, emniyetin tüm kenti izleyen kameralarının görüş alanı dışında olması. Okkan, şehrin asayişini kontrol amacıyla yaklaşık iki yıl önce bir sistem kurmuştu. 16 ayrı kameradan oluşan bu sistem, 24 saat süreyle şehri izliyor ve görüntüleri kaydediyor.

Okkan'ın makam odasındaki 8 ayrı monitörden bu görüntüler izlenebiliyor ve Emniyet Müdürlüğü'nde bir merkez de bu görüntüleri sürekli izleyip, değerlendiriyor. Dönüşümlü olarak ayrı ayrı aktarılan bu kameralardan birisi Emniyet Müdürlüğü'nün içini görüntülüyor. Bir başka kamera ise Emniyet Müdürlüğü'nün karşısındaki büyük binanın çatısında bulunuyor. 180 derece açıyla tarama yapan bu kamera, Okkan'ın öldürüldüğü Sezai Karakoç Bulvarı'nın başladığı noktaya kadar görüntü alabiliyor. Okkan'ın Emniyet'e gidiş güzergahı olarak kullandığı yolun devamında, bir başka kamera daha var. Ancak, suikastın gerçekleştiği ve Emniyet'e yaklaşık 800 metre uzakta bulunan Bulvar'ın girişi, kameraların izleme alanı dışında kalıyor. Polis yetkilileri, Emniyet'e yakın tek kör noktanın burası olduğunu belirterek, teröristlerin kameraların izlediği bölgeleri tespit edip, burayı seçmiş olabileceğini belirtiyor.

"SOMUT İPUÇLARI VAR"
Diyarbakır'da başlatılan operasyonlar aralıksız sürüyor. Operasyonlara Ankara'dan özel olarak gelen 15 kişilik bir uzman ekip de katılıyor. Halktan ihbar yağarken, gözaltına alınanların sayısı önceki gece 100'ü aştı. Diyarbakır Valisi Cemil Serhadlı, "Her dakika gelişme oluyor. Somut ipuçları var" dedi. Serhadlı, olay yerinde bulunan mermi ve kovanların incelenmesi sonucu, birisi güvenlik güçleri tarafından, 15'i teröristler tarafından 16 Kalaşnikof tüfeğin kullanıldığını söyledi. Serhatlı'nın verdiği bilgiye göre, olay yerinde 469 Kalaşnikof kovanı, 10'u 9 mm çaplı Makarof tabancaya, 48'i de 9 mm çapında bir silaha ait toplam 527 boş kovan bulundu. Olay yerinde bulunan Kalaşnikof ve Makarof'un faili meçhul olaylara ilişkin sabıkası var. Olay yerinde ayrıca 1 kütüklük ve 3 tane patlamamış el bombası bulundu.

"Camiden çıkmaları çok daha vahim"
FAZİLET Partisi Grup Başkanvekili Avni Doğan, Diyarbakır suikastının basit bir terör olayı olmadığını söyledi. "İster Hizbullah olsun ister başka terör örgütü olsun kesin olan bir şey var ki, bu örgütün arkasında çok güçlü ülkelerin olduğu gerçeğidir" diyen Doğan, teröristlerin camiye saklanmalarının ise "terörden çok daha vahim bir hadise" olduğunu belirtti. Doğan, "Devletimiz, bu milletin mabetlerini bu kirli güruhtan mutlaka korumalıdır. Bu korumayı yaparken de halk incitilmemelidir" diye konuştu.

"Avlu duvarını siper almışlar"
DİYARBAKIR Müftüsü Mehmet Köse, caminin geniş bir avlusunun bulunduğunu ve günün her saati herkese açık olduğunu açıkladı. Müftü Köse, şöyle dedi: "Caminin iç bölümü ve son cemaat mahalli kesinlikle kullanılmamıştır. Nitekim halk arasında söylenenler de gruplardan bir bölümünün cami avlu duvarını siper aldıkları şeklindedir."

Köse, son Hizbullah operasyonundan sonra Hizbullah'a yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle yapılan soruşturma sonucu, caminin müezzini M. Nuri Yaz'ın görevine 23 Mayıs 2000'de son verildiğini de kaydetti.

Mürsel ACAY-Ünsal ERGEL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır