kapat

28.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

Dünya faizi, göstericiler hormonlu marulu tartıştı
Dünya Ekonomik Forumu, protestolarla birlikte devam ediyor. Polisin "şüpheli" kimseyi yanaştırmadığı kongre merkezinde dün IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, dünya ekonomisinin geleceğine ilişkin bir konuşma yaptı. ABD Merkez Bankası'nın ikinci kez yarım puanlık faiz indiriminin enflasyonu körükleyebileceği endişesinin belirtilmesi üzerine Fisher "ABD faizi geçmişte çok daha düşüktü. Ben endişe duymuyorum" dedi.

Brezilya'da ise Anti-Davos forumu aynı hızla devam ediyor. Porto Alegre'de yapılan forumlarda küreselleşmenin yarattığı sorunların altı çizilirken, dün bini aşkın fakir Brezilya'lı çiftçi, göstericilerin liderlerinden biri haline gelen Fransız protestocu Jose Bove ile tarlalara girdi.

Kapitalizmin simgesi olarak gösterdiği Mc Donald'a karşı yaptığı protestolarıyla ünlenen Bove ve arkadaşları, bir ABD'li genetik şirketine ait merkeze yürüdü. Göstericiler hormonlu tarım ürünlerini tarlalardan yolarken, aileleri idare binasının önünde "Bu ölüm tohumları çiftçilerin sonunu hazırlıyor" şeklinde sloganlar attı.

Beyanname verme rehberi hazırlandı
Maliye Bakanlığı, "2001 Basit Usul Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberi" hazırladı. Gelirler Genel Müdürlüğü Basit Usulde Vergilendirme Şubesi'nce hazırlanan ve ücretsiz dağıtılan rehber ile kazançların beyanı, hayat standardı esası uygulamasında özellik gösteren durumlar, beyannamenin ne zaman ve nereye verileceği, beyannameye hangi belgelerin ekleneceği, vergi ve fon payının ne zaman ve nasıl ödeneceği, beyanname vermeyenlere hangi yaptırımların uygulanacağı konusunda bilgiler yer alıyor.

Tarişbank: EGS ile birleşmiyoruz
Tarişbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Halit Soydan, Tarişbank'ın gündeminde EGS Bank'la birleşmenin olmadığını söyledi. Tarişbank ve EGS Bank'ın birleşeceği yolunda ortaya atılan iddialara da değinen Soydan, EGS Bank'la birleşmenin gündemlerinde olmadığını belirterek, "EGS Bank ve Tariş Bank'ın bilinen sorunları var. Bu birleşmeden sinerji doğar mı acaba... Yönetim ve denetim kurulunun böyle bir kararı yok" diye konuştu. Soydan, bankanın 2000 yılı sonu itibariyle 20 trilyon lira batık kredisinin bulunduğunu, sermayesinin de 55 trilyon lira olduğunu belirtti.

Mali sektörde durgunluk kaygısı
Piyasa Yapıcılığı Danışma Kurulu'nda banka temsilcileri, faiz oranlarına dönük beklentilerin olumluya dönmeye başladığını vurguladılar. Banka temsilcileri, toplantıda, reel sektörde bir durgunluk görüldüğü, bu durumun mali sektörde olumsuz
yansımalar yaratmasının söz konusu olabileceğini kaydettiler.

Hazine'den yapılan yazılı açıklamaya göre, cuma akşamı İstanbul'da yapılan toplantıda, Hazine yetkilerince, katılımcılara ocak ayı içinde Türkiye'yi ziyaret eden Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetiyle yapılan görüşmeler hakkında bilgi verildi. Banka temsilcileri faiz oranlarına dönük beklentilerin olumluya dönmeye başladığını vurguladılar. Dalgalanma sırasında faiz oranlarının hızlı yükselmiş olması nedeniyle reel sektörde bir durgunluk görüldüğü, bu durumun mali sektörde olumsuz yansımalar yaratmasının söz konusu olabileceği piyasa yapıcı bankaların yetkililerince ifade edildi.

Borsa'da haftalık kayıp: Yüzde 5.77
Siyasi gelişmelerin etkisiyle durgun ve kararsız bir seyir izleyen borsa haftayı yüzde 5.77 kayıpla kapatarak yatırımcısına kaybettirdi. Hafta boyunca 657 puan gerileyen endeks cuma günü kapanışta 10 bin 742 puana indi. Yatırım araçları içerisinde bono yüzde 1.70'lik getiri ile ön plana çıkarken döviz piyasasında dolar TL karşısında yüzde 0.88 değer kazandı. Mark ise yüzde 0.77 oranında geriledi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır