kapat

28.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
ABD, küçük Türkiye'ye döndü
California'da iki elektrik dağıtım şirketinin iflasıyla başlayan enerji krizi sonrası Vali Davis halka "Futbol maçlarını mümkünse birlikte seyredin" uyarısı yaptı

Şimdiye kadar basında yer alan enerji sıkıntısı ve elektrik kesintisi ile ilgili haberlerde genellikle Türkiye başrol oynardı. Ancak elektrik sıkıntısı sadece "Küçük Amerika" olarak adlandırılan Türkiye'de yaşanmıyor. ABD'nin California Eyaleti'nde elektrik dağıtımını yapan iki şirketin iflas etmesinin ardından başlayan enerji krizi giderek büyüyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez elektrik kesintisiyle karşı karşıya kalan California'da Vali Gray Davis, halkı bugün oynanacak Baltimore Ravens-New York Giants kupa maçı nedeniyle uyardı. Vali, kupa maçını geçen yıl bölgede televizyon başında sekiz milyon kişinin seyrettiğini belirterek, "Bu yıl da bu kadar insanın maçı aynı anda seyretmesi halinde bu enerji yükünü kaldıramayabiliriz" yorumunu yaptı. Halka maçı mümkün olduğu kadar kalabalık ortamlarda izlemelerini öneren Davis, "Böylece daha fazla enerji tasarrufu yapabiliriz" dedi.

BULAŞIK SIKINTISI
Bunun yanında Vali Davis, halkı günde bir kez bulaşık yıkamaları ve enerjiyi fazla harcamalarına neden olacak hareketlerden kaçınmaları konusunda uyardı. California Eyaleti'nde geçen hafta her gün 1000 megavatlık enerji tasarrufu yapıldı. Fabrika ve üretim merkezlerinin enerji ihtiyacını karşılamak üzere kendi enerji tesisini kuran otoprodüktör firmalarla ucuz enerji alımı üzerine anlaşmalar yapıldı. Ancak anlaşma yapılan otoprodüktörlerle de zaman zaman sorunlar yaşandı. Örneğin kendi enerjisini üreten Redland Üniversitesi, geçen hafta eğitime ara vermemek için elektrik kesintisi yapmadı. Bu nedenle şehir şebekesine elektrik vermeyen üniversite, anlaşmayı bozduğu için yüzbinlerce dolar tazminat ödemek zorunda kaldı.

California Eyaleti'nde üretilen elektriğin yüzde 35.9'u ticari amaçla, yüzde 30.2'si konutlarda, yüzde 21'i endüstride, yüzde 12.8'iI ise tarım ve diğer harcamalarda kullanılıyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır