kapat

28.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Sanki 17 Ağustos sabahı!
Hindistan'da meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki deprem 17 Ağustos 1999 İzmit depremini hatırlattı. İhmaller ve sonrasında yaşananlar, Türkiye'nin o tarihte gördükleriyle tıpatıp aynı

KAÇAK KATLAR, ÇÜRÜK BİNALAR
Ahmed Abad kentinde, deprem bölgesinde olduğu için 3 kat imar izni olmasına rağmen 5-6 katlı, çürük binalar dikildi. Eski binalar sapasağlam ayakta kalırken, büyük çoğunluğu 3-4 yıllık olmasına rağmen kaçak yapılan yeni binalar yerle bir oldu. Ahmedabad'daki binaların neredeyse yüzde 90'ı yıkıldı. Bizde de müteahhitlerin çıktıkları kaçak katlar, temelleri sağlam olmadığı için olduğu yerde çöktü.

ÖLÜ SAYISI BİR ANDA FIRLADI
Hindistan'ı vuran depremin ilk günü gelen bilgiler ölü sayısının birkaç yüz olduğu yönündeydi. 48 saat geçtiğinde ise ölü sayısının 7 bini bini aştığı açıklandı. Gerçek bilanço ordunun uydu haberleşme sistemlerini kurmasıyla anlaşıldı. Ayrıca geç ve yetersiz kalan kurtarma çalışmaları enkaz altındaki kurtarılması mümkün binlerce kişinin ölmesine yol açtı. Bizde ilk gün ölü sayısı bini bile geçmiyordu. Ancak kayıp sayısı ilerleyen günlerde katlanarak arttı.

YARDIMI GERİ ÇEVİRDİLER
17 Ağustos depreminin ardından Sağlık Bakanı Osman Durmuş, uluslararası yardım önerilerini geri çevirmiş, Amerikan hastane gemisinin gelmesine izin vermemişti. Aynı tepki Hindistan başbakanı Atal Bihari Vajpayee'den de geldi. Vajpayee, Japonya'nın ilaç ve kurtarma ekibi önerisini "İhtiyacımız yok. Biz kendimiz hallederiz" diyerek geri çevirdi. Vajpayee bir de ilginç gerekçe ekledi: Haftasonu nedeniyle vize işlemlerini yapamayız zaten...

PAKİSTAN DOST ELİ UZATTI
Hindistan'daki büyük felaket, 17 Ağustos depremi sonrası Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan yakınlaşma benzeri bir ortam yarattı. Pakistan'ın Devlet Başkanı General Pervez Müşerref, yaşanan gerginlikleri bir yana bırakarak Hindistan'a ilaç ve gıda yardımı yapmayı da önerdi. İki komşu ülke Hindistan ve Pakistan, aralarındaki anlaşmazlıklardan dolayı 1950'den beri defalarca savaşın eşiğine gelmiş, son yıllarda karşılıklı bir nükleer silah yarışına girmişti.

RAFİNERİ KORKU SAÇIYOR
Depremin ardından Gucarat eyaletinin Kandla limanında dev boyutlarda petrol sızıntısı görüldü. Petrol rafinerisinin altında çatlaklar meydana geldi. Sızıntı devam ederse bölge çok ciddi bir çevre felaketiyle karşı karşıya kalacak. Bizde de Tüpraş rafinerisinde yangının günlerce söndürülememesi bütün Türkiye'nin yüreğini ağzına getirmişti.

MERKEZİ HAVA ÜSSÜ
17 Ağustos depreminde en büyük hasarı gören yerlerin başında Gölcük'teki donanma üssü geliyordu. Çok sayıda subay, astsubay ve askerimiz yerle bir olan üste hayatını kaybetti. Hindistan'da da depremin merkezi, Bhuj kentindeki hava üssüydü. Hava üssünde görevli bin kadar askerin 100'ü yıkıntılar arasında can verdi. Hindistan'da da depremzedelerin yardımına ilk koşan yine ordu birlikleri oldu.

Enkaz altında tam 75 bin kişi bulunuyor
26 Ocak günü sabahı Bağımsızlık Günü'nü kutlamaya hazırlanan Hindistan halkı son 50 yılda yaşanan en şiddetli depremle sokaklara döküldü. Kuzeybatı bölgelerini vuran depremin korkunç bilançosu şu anda 15 bin ölü, 30 bin yaralı. Ölü sayısının 20 bini bulacağı bildirilirken Gucarat Eyalet Başbakanı 75 bin kişinin enkaz altında kaldığını öne sürdü. Merkez üssü Bhuj kenti yakınları olan 7.9 büyüklüğündeki deprem 45 saniye sürdü. Depremin ardından, 24 saat içinde büyüklüğü 5'e varan 200 artçı şok yaşandı.

Binaların yüzde 90'ı yerle bir oldu
Gucarat eyaletindeki birçok kentte binaların yüzde 90'ı yerle bir oldu. Görgü tanıkları korkunç depremi, "Evler birbirinin üzerine dalga dalga yıkıldı. Her şey birkaç dakika içerisinde inanılmaz bir hızla oldu" diye anlattılar. En büyük hasarı ise depremin merkez üssüne sadece 20 kilometre uzaklıktaki Bhuj kenti gördü. 15 bin ölünün yaklaşık yarısının bu kentte olduğu bildirildi. Ordu birlikleri enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmalarına başladı. Bölgeye uçaklarla 30 bin çadır ve tıbbi yardım malzemeleri ulaştırıldı.

400 ilkokul öğrencisi diri diri gömüldü
Bhuj kentinde enkaz altında kalanlar arasından bağımsızlık günü kutlamaları için okulda bulunan 400 öğrenci ve 50 öğretmen de var. Depremle birlikte kendilerini dışarı atmaya çalışan öğrencilerin büyük bölümü kalabalıkta ezilerek can verdiler. Kurtarma ekipleri şu ana kadar 21 öğrencinin ve 3 öğretmenin cesetlerini binadan çıkarıldı. Ahmedabad kentinde de çöken 4 katlı okul binasındaki 30 lise öğrencisinden çok azı kurtarılabildi.

188 mahkum depremde firar etti
Gucarat eyaletinde yollar savaş görüntülerini andırıyor. Bhuj'daki askeri hastanenin bahçesi sırasının gelmesini bekleyen binlerce yaralıyla dolu. Hastane yetkilileri bu kadar çok sayıda insana yetişmelerinin imkansız olduğunu belirterek, yüzlerce insanın koridorlarda tedavi edilmeyi beklerken hayatını kaybettiğini anlatıyorlar. Bhuj kentindeki cezaevinin çökmesi sonucu, hapishanede bulunan 268 mahkumun 188'i firar etti. Hindistan haber ajansı PTI, kaçanlardan 50'sinin tehlikeli suçlu olduğunu açıkladı.

AKUT ekibi derhal bölgeye hareket etti
Türkiye Hindistan'a yardım elini uzattı. Aralarında AKUT üyelerinin de bulunduğu 3 arama kurtarma ekibinin 36 elemanı, beraberlerindeki tıbbi malzemelerle dün akşam Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla Gucarat eyaletinin başkenti Ahmedabad'a gittiler. İsviçre, aralarında askeri personelin de bulunduğu 48 kişilik bir arama-kurtarma ekibiyle, 9 özel eğitimli köpek ve 10 ton yardım malzemesi gönderdi. 69 kişilik İngiliz arama-kurtarma ekibi de Hindistan'a ulaştı.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır