kapat

21.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
PC'ler dengeleniyor
Kişisel bir bilgisayar denildiğinde aklınıza ne gelir?

Masa üstü ya da diz üstü bir cihaz. Bir de son zamanlarda cepte taşınabilenleri eklendi. Peki böyle bir cihazın üzerinde hangi işletim sistemi yüklüdür? Yani çalıştırdığınızda nasıl bir ekran ve programlarla karşılaşırsınız? Büyük ihtimalle aklınıza ilk gelen Windows olacak. Microsoft tarafından üretilen

Windows son yıllarda kişisel bilgisayarlarda en yaygın kullanılan işletim sistemi. Bunun nedeni eğer kolay kullanım olsaydı Mac'in daha başarılı olması beklenebilirdi. Ya da virüslere karşı dirençli sağlam ve güvenilir olmak işin sırrı olsaydı Linux ya da yine Mac daha çok yaygınlaşmalıydı. Oysa işin sırrı büyük oranda pazarlama başarısı idi. Oyunlarla arası iyi olan, hemen her makinede çalışabilen ve birbirini tamamlayan programları olan bir sistem iyi tuttu.

Ama diğer işletim sistemlerinin de eli armut toplamıyor. Arkasında herhangi bir firma olmayan açık kaynak bir işletim sistemi olan Linux, dünyanın dört bir yanından on binlerce gönüllü programcı tarafından geliştirilip büyütüldü. Özellikle web uygulamalarında başarılı oldu. Artık koca IBM bile yatırımlarını Linux'a yapıyor.

Mac ise ana hedef olarak ev kullanıcılarını seçti. Tipik bir ev kullanıcısı neye bayılır? Bilgisayarı ile işini görmek ve internette dolaşmanın yanı sıra eğlenebilmek de ister. Müzik dinlemek, eşe dosta DJ'lik yapmak, CD yapmak, çocuğun doğum gününde çektiği fotoğraflardan albüm yapmak veya video kamera ile çektiği filmi kurgulamak ve jenerik yapmak. Hatta o filmi bir DVD'ye kaydedip nesiller boyu saklamak. Bunların hepsini bir arada başka işletim sistemlerinde bulamıyorsunuz.

Özellikle yeni çıkan iTunes adlı bedava müzik yazılımı ve kendi DVD'nizi kendiniz yapmanız için iDVD yazılımı çok etkileyici. Bunlar, bilgisayarla yeni tanışanlardan Mac alemine çok sayıda kişiyi çekmeyi başaracak gibi gözüküyor. Yani epey zamandır tek tip üniforma giymiş gibi görünen PC ekranları artık şenleniyor. Sürprizlere hazırlıklı olun.

dmozdemir@sabah.com.tr


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır