kapat

21.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Affedilenler dışarıya uyum sağlayamadı
Bir ay içinde yasadan yararlanıp cezaevinden çıkanların işlediği yeni suç sayısı neredeyse elliye vardı

"Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesine Dair Yasa" yani kamuoyunda bilinen adıyla "af" çıkalı tam bir ay oldu. Af, içerideki binlerce tutuklunun hayata açılan penceresiydi. Ancak bu tablonun bir başka boyutu vardı ki, eleştirilerin asıl hedef noktasıydı: Islah edilemeyen suçluların dışarıda ne yapacağı, yeni suçlar işleyip işlemeyeceği yasayı gündeme getirenlere sıkça soruldu. Yasanın 22 Aralık'ta Meclis'ten geçmesi ile kamuoyundaki 'Halkın sesine kulak verirler' beklentisi de boşa çıktı. Ve cezaevindekiler salıverildi. Gazeteciler MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'ye sordu, "Pişmanlık duyuyor musunuz?" diye. Alınan cevap şöyleydi: "Hiçbir pişmanlık duymuyoruz. İnandığımız, aldığımız bir karardır. Aldığımız her kararın arkasındayız." Acele etmemek gerektiğini söyleyerek halkın tepkisini yersiz bulduğunu da sözlerine ekledi. Fakat belli ki cezaevinden çıkan bazı 'afçı'ların yeni suçlar işlemek için aceleleri vardı. Bu son bir ay içinde, haberlerde hemen her gün onlardan birilerini duyduk. Yalnızca kamuoyuna yansıyan neredeyse elliye yakın olaydan haberdar olduk. İşte tahliyelelerin hemen akabinde, işlenen suçlardan ve 'afçı'ların hikayelerinden örnekler...

Kör kadına tecavüz
Ramazan Bayramı'nın üçüncü günü 62 yaşındaki Hatice E. adlı gözleri görmeyen ve kötürüm kadın, Dikmen'deki evinde başına vurularak öldürülmüş halde bulundu. Olayı soruşturan Ankara Cinayet Bürosu ekipleri, yaşlı kadına öldürülmeden önce işkence yapıldığını, küpeleri ile altın yüzüğünün de çalındığını saptadı. Soruşturmayı ipuçları doğrultusunda sürdüren polis ekipleri, caninin adının Bayram Çakmak olduğunu ve aftan yararlanarak hapisten çıktığının üçüncü gününde cinayet işlediğini belirledi. Cinayeti hırsızlık maksadıyla işlediğini söyleyen Çakmak, yaşlı kadına tecavüz etmek istediğini ancak başarılı olamayınca sinirlendiğini ve işkence yaptığını söyledi.

İçki sofrası cinayeti
7 Ocak günü Bursa'da öldürülen Nurettin Çalışkan'ın katilinin aftan yararlanarak cezaevinden çıkan Murat Türe olduğu ortaya çıktı. Gasp suçundan 9 yıl 8 aya mahkum olan Türe, 7 yıl hapis yattıktan sonra aftan yararlanarak olaydan 10 gün önce tahliye olmuştu. Türe Çalışkan ile içki içerken çıkan kavga sırasında arkadaşını bıçakladığını söyledi.

Tanığı öldürdü
Af sayesinde Afyon Cezaevi'nden çıkan Ünal Özdemir, Konya'da aleyhine tanıklık yapan kişiyi öldürdü. Ayrı yaşadığı eşi ve yakınlarının da aralarında bulunduğu dört kişiyi ağır yaraladı. Olay sonrasında Kadınhanı'nda ölü olarak bulunan Özdemir'in cinayeti işlediği gün, uyuşturucu bağımlısı bir genç kıza da tecavüz ettikten sonra başına tabancayla vurduğu ortaya çıktı. N.H'nin felç kalma tehlikesi bulunduğu açıklandı.

Esrarlı afçı
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 1 kilo 572 gram esrarı jandarmaya satmak isterken yakalanan sanığın, hintkeneviri satmaktan girdiği cezaevinden, aftan yararlanarak tahliye edildiği bildirildi. Ramazan Koca adlı kişide esrar bulunduğu ihbarı üzerine, jandarma ekipleri alıcı gibi davranarak Ramazan Koca ile temasa geçtiler. Elinde bulunan 1 kilo 572 gram toz esrarı jandarmaya satmaya çalışırken yakalanan Koca, esrarın 200 gramını aynı köyde oturan Ali Kök adlı kişiden aldığını belirtti. Sorgularından sonra mahkemeye çıkarılan Koca tutuklandı.

Ava giderken avlandı
Hırsızlık, esrar içmek, yaralama gibi suçlardan sabıkalı olan Metin Demirkıran şartla salıverme yasasından yararlanarak cezaevinden çıktı. Ancak, 25 yaşındaki Demirkıran hayata yeni bir başlangıç yapması beklenirken, yine suçüstü yakalandı.

Bursa'da Şükraniye Mahallesi'nde hırsızlık amacıyla girdiği evde yakalanan Demirkıran, kendisini parasızlığın bu yola sevkettiğini ileri sürdü. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan suçlu, böylece şartla salıverme yasasından yararlanarak 4 gün önce çıktığı cezaevine yeniden dönmüş oldu.

'Hart' diye bıçakladı
Eskişehir'de aftan yararlanarak tahliye olan iki arkadaş, özgürlüklerini kutlamak için çilingir sofrasına oturdular. Ancak Hamza Kayacık birahaneden çıktıktan sonra arkadaşı Berkant Çakıcı'yı bacağından bıçaklayarak kaçtı. Tedavi edilen Çakıcı "Dışarı çıkınca beni bıçakladı. Neden yaptı bilmiyorum" dedi.

Yılbaşı hırsızı
Af kapsamında Ankara Çocuk Tutukevi'nden tahliye edilen genç, Mersin'de, cezaevindeki arkadaşlarına yılbaşı hediyesi almak için girdiği markette hırsızlık yaparken yakalandı. Alınan bilgiye göre, Ş.A. Mezitli beldesindeki bir marketten dört şampuan, bir adet su ve bir adet Coca-Cola alıp parasını ödemeden çıkmaya çalışırken, güvenlik güçleri tarafından yakalandı. Ş.A'nın, yapılan araştırma sonucu daha önce dokuz ayrı hırsızlık suçundan üç yıl hapis cezasına çarptırıldığı ve Ankara Çocuk Tutukevi'nde cezasını çekerken Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesine İlişkin Yasa kapsamında 24 Aralık tarihinde tahliye edildiği belirlendi. Adliyeye sevk edilen Ş.A, nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bir de öğüt verdi
Aftan yararlanarak cezaevinden çıkan 24 yaşındaki Rafet Yıldırım, Bodrum Sualtı Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Cemal Pulak'ın ev eşyalarını hamallarla kamyona yükleyerek çalmaya çalışırken komşuların ihbarı üzerine yakalandı. Gözaltına alınan Yıldırım, suçunu itiraf etti. Yıldırım'ın hırsızlıktan 70 ayrı sabıkası olduğu ve aftan yararlanarak cezaevinden çıktığı belirlendi. Eşyaları çalınan Cemal Pulak'ın kardeşi Can Pulak ne kadar da çaresiz olduğumuzu şu sözleriyle göstermiş oldu: "Bu afla 18 bine yakın hırsız tahliye olmuş. Herkes gereken önlemi almalı."

Doktora yaka paça
Kalp yetmezliği teşhisiyle hastaneye kaldırılan babalarıyla ilgilenilmediğini iddia eden iki kardeş, Samatya SSK Hastanesi'nde görevli iki doktoru feci şekilde dövdü. Aldıkları darbelerle çeşitli yerlerinden yaralanan doktorlar, hastanelik oldu. Hayati tehlikeyi atlatan doktorlardan birinin kafatasında kırık tesbit edildi. Kardeşlerden biri olan Vahit Özışık'ın aftan yararlanarak cezaevinden çıktığı belirlendi.

Hırsız üçlü
Cezaevinden şartla tahliye edilen üç hırsız, polis tarafından yine işbaşında yakalandı. N. Aydın, F. Çalışkan ve S. Köksal, cezaevinden çıktıktan tam dört gün sonra hapisteyken kendilerine avukat tutarak yardımcı olan emlakçıyı soydu. Kepenk kilidini kırarak dükkana giren hırsızlar, içerideki kasayı motosiklete koyup kaçtılar. Kasayı bir fıstık bahçesine götüren hırsızlar levye ve çekiçle kasayı açarken devriye gezen polisler tarafından yakalandılar.

Eroin kuryesi
Yağma, yol kesme, adam kaçırma, uyuşturucu kullanma suçlarından sabıkalı Feridun Oruç, son olarak da hırsızlıktan hüküm giymişti. Afla özgürlüğüne kavuştuktan sadece dört gün sonra Silivri'de 18 kilo eroinle yakalandı.

Gazeteyi de soydu
Gaziantep'te af sayesinde tahliye olan Ferit Duma, dört işyerine girerek hırsızlık yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Polisin yaptığı soruşturma sonucu çaldığı eşyalarla yakalanan Duma, "Cezaevinden çıktıktan sonra kimse bana sahip çıkmadı. Parasızdım, yine çalmak zornuda kaldım" dedi. Gaziantep'in yerel Gazetesi olan Günaydın'ı da soyan Duma bir fotoğraf makinesi, bir faks cihazı, iki müzik seti, ses alma cihazı, sırt çantası, cep telefonu, çok sayıda fotoğraf filmi ve disket çalmıştı.

90 saniye
Otomobil hırsızlığı suçundan hüküm giyen ve aftan yararlanarak tahliye olan Ekrem Aytaş, çıktığı günün gecesi yine otomobil çaldı. Aytaş, Altınşehir'de gezerken polis tarafından yakalandı.

Madonna Sevgi
Bahçelievler'de bir süre önce kapkaç yaparken sevgilisinin kendisi uğruna cinayet işlemesiyle cezaevine konulan Sevgi Çelik aftan yararlanarak tahliye oldu. 'Madonna' lakaplı Çelik, dışarı çıkar çıkmaz yine suç işlemeye başladı ve Bahçelievler'de soygun yaparken görüldü. Otomobil hırsızlığından, mağaza soygunculuğuna, yankesicilikten kapkaççılığa kadar her türlü çalma yönteminde uzman olan Çelik: "Herkesin bir işi var. Benim işim de bu. Kimse bana kızmasın" dedi.

Bayrak'a suçüstü
Aftan yararlanarak tahliye olanlardan bir başkası da Kadri Bayrak'tı. Bayrak örnekleri gibi hırsızlık yapmak isterken suçüstü yakalandı.

Aslı E. Perker

İllüstrasyon: Kutlukhan Perker


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır