kapat

27.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superkupon
Ayrılığı kabulenmenin yolları
Bitmiş bir ilişkiniz var. Fakat nasıl ayrılacağınızı, ayrıldıktan sonra ne yapacağınızı ve nasıl yeni bir yaşama başlayacağınızı bilmiyorsunuz. 'Tükenmiş İlişkiler' size yardımcı olacak

Aşık olduğunuzda daha önceden 40 yıl düşünseniz aklınıza gelmeyecek pek çok şeyi yapabilirsiniz değil mi? Onu elde edebilmek için yapmadık şey bırakmaz, kimi zaman ağlar, kendinizden ödün verebilirsiniz. Peki ya bu aşk şöyle uzun bir ilişkiye dönüştüğünde, çeşit çeşit kusurları gördüğünüzde. O zaman ne olacak? Belki ayrılmak isteyeceksiniz. Peki ne yapacaksınız? Eğer çok gaddar biri değilseniz bir müddet bekleyeceksiniz. Ve sonra ayrılık vakti gelecek. İster terkeden olun, ister terkedilen çeşit çeşit acı yaşayacaksınız. Ne yapacağınızı bilemeyeceksiniz. Ancak Daphne Rose Kingma tarafından yazılan 'Tükenmiş İlişkiler' isimli kitap size bu konuda biraz olsun yardımcı olabilir.

15 yıl boyunca ilişkiler üzerine çalışan ve genellikle evliliği bitmek üzere olan çiftlere terapiler uygulayan yazar, bütün bunlardan edindiği deneyimleri bir kitapta toplamaya karar vermiş. Kuraldışı'ndan çıkan kitapta 'Ayrılmak Neden Bu Kadar Zordur', 'Ayrılığın Üstesinden Nasıl Gelinir?', 'Aşkın Panzehiri' gibi başlıklar var. İşte kitaptan bazı alıntılar:

Kingma, "İlişkiyi geride bırakabilmek için geçmeniz gereken birçok aşama vardır. Ayrılıktan sonra yaşanan duygusal süreci tamamlamak ve hayatınızın bir sonraki adımına hazır olmak için tüm bu aşamalardan geçmek zorundasınız," diyor ve devam ediyor: "Bu dönemi kolay atlatabilmek için 'Ayrılık Ritüelleri' adını verdiğim bir dizi alıştırma oluşturdum. Bu sayede kendi duygusal rahatlama sürecinizden geçmeniz mümkün olacaktır."

Alıştırmaların sonuçları şöyle sıralanıyor:

Birinci alıştırma:

AŞK HİKAYENİZİ ANLATIN
a) Nasıl aşık olduğunuzu anlatın. Nerede tanıştığınızı, sizi nelerin etkilediğini, karşınızdaki kişide ne tip özellikler bulduğunuzu anımsamaya çalışın.

b) İlişkinizin ilk zamanlarından bahsedin. O zaman hissettiklerinizi hatırlayın ve yazın. Beklentilerinizi anlatmayı da unutmayın.

c) Bir şeylerin kötü gideceğine dair ilk ipucu neydi hatırlamaya çalışın.

İkinci alıştırma:

GERÇEK HİKAYEYİ ANLATIN
a) İlişki başladığında hayatınız nasıldı? Bunu yazın. Tanıştığınızda siz ve eşiniz ayrı ayrı ne yapmaya çalışıyordunuz? Bir işe mi başlamak üzereydiniz, çocuk sahibi olmak mı istiyordunuz, diploma almaya mı çalışıyordunuz?

b) İlişki bağlamında düşünüldüğünde hangi noktada bulunuyordunuz. Yeni bir ilişki yaşamayı mı bekliyordunuz? Bir ilişkiden yeni mi çıkmıştınız? Süregelen bir ilişkinin ortasında mıydınız?

c) Cinselliği mi yaşamak istiyordunuz? Gücünüzü, güzelliğinizi ya da zekanızı kendinize ispatlamaya mı çalışıyordunuz?

d) İlişkiniz sırasında karşınızdaki kişiye ne verdiniz? O size ne verdi?

e) Bir şeylerin kötü gideceğine dair elde ettiğiniz ilk ipucu, nasıl gerçeğe dönüştü?

f) Eğer ilişkinizin hikâyesinden bir roman ya da bir film oluşturulsaydı, ismi ne olurdu?

e) İlişkinizin sona ermesinin gerçek sebebi neydi?

Üçüncü alıştırma:

AYRILIKLA YÜZLEŞME
a) "İçimde bir şeyler koptu" noktasına geri dönün. Bu dönüm noktası tam olarak nerede yaşanmıştı? Hangi söz, hangi olay, hangi tesadüf ya da ihanet sizi bu kırılma noktasına getirmişti?

b) İlişkinizin yürümesini zaten imkânsız kılan nedenleri sıralayın.

c) Ayrıldığınız kişiye öfkenizin tüm şiddetini, onunla ilgili en aşağılık niyetlerinizi ve onun ölümüyle ilgili en bencilce dileklerinizi aktaracağınız bir mektup yazın. Bu alıştırmanın amacı, şiddetli duygularınızı hayali bir biçimde, kendinize ve başkalarına bir zarar vermeden dışa vurmanızı sağlamaktır.

d) Şimdi, hatalı davrandığınızı hissettiğiniz durumları yazın. Sonra ilişkinizdeki gerçek hatalarınızın muhasebesine başlayın.

e) İlişkimizin sonunda net bir bilince sahip olabilmek için hatalarımızı sadece kendimize dile getirmemiz yeterli değildir, kırdığımız insana da itiraf etmemiz gerekir.

Dördüncü alıştırma:

İLİŞKİNİN SİZE KAZANDIRDIKLARINI KABUL EDİN

Beşinci alıştırma:

GERÇEKLERİ YENİDEN TANIMLAYIN
a) Eşiniz için yeni bir kimlik düşünün.

b) Yeni sınırlarınızı saptayın. Bundan sonra yaşamınıza girecek insandan neler beklediğinizi anlatın.

Tüm bunları ayrıldığınızı, ilişkinizin bittiğini kabullenebilmek için yapacaksınız. Bundan sonra ise sıra ayrılığın üstesinden nasıl geleceğiniz konusunda. Kingma bunun için de şöyle bir liste veriyor:

Alışkanlıklar: Duygusal anlamda destek sağlayacak en temel şeyler alışkanlıklarınızdır. Sabahları içilen ilk kahve, arkadaşlarınızla barda geçirdiğiniz bir cuma gecesi, manikür, yeni dergiler...

Eski arkadaşlar: Bir ilişkiden sonra yaşanan geçiş dönemini kolaylaştıracak önemli şeylerden biri de tanıdıklarınızla ilişkilerinizi sürdürmektir.

Yeni arkadaşlar: Şansınızı deneyin, bir yabancıyla öğle yemeğine çıkın. Yeni bağlantılar yaratma yönündeki şansınızı zorlayın.

Farklı bir şeyler yapın: Geleceğe ancak biraz riske girmeyi göze alarak yönelebiliriz; yeni bir hobi edinerek, yeni bir dil öğrenerek, yeni bir spora başlayarak, hiçbir zaman çıkamadığınız yolculuğa çıkarak.

Psikoterapi: Bir psikoterapist, ister bir psikiyatrist ister bir psikolog ya da evlilik ve aile danışmanı olsun sizin görmekten kaçındığınız şeyleri görmek üzere eğitilmiştir.

Kendinize iyi davranın: Bu gibi durumlarda kendimizden çok fazla şey bekleyerek çok daha kötü bir hale gelebiliriz. Örneğin kocanızla ayrıldıktan sonra evde yalnız kalmaktan korkuyorsanız evinizi biriyle paylaşın ya da başka biriyle yeni bir eve çıkın.

Aslı E. PERKER


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır