kapat

27.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Çetelere casus girecek
Çetelerle Mücadele Kanunu'nun uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile suçluları dinleme ve takipte özel gizli görevli kullanılması hükme bağlandı

Çıkar amaçlı suç örgütlerine yönelik suçluyu izleme, dinleme ve takibine ilişkin tartışmalara son verecek düzenleme yapıldı. Buna göre, suçluyu takip ve dinlemede, bir tür casus gibi çalışacak özel gizli görevli kullanılacak, kişiye ait olmayan araçlar da yurtiçi ve yurtdışında dinlenebilecek ve elde edilen verilerin kullanımında kişinin özel hayatı korunacak. Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bazı maddeler şöyle:

TELEFON DİNLEME
* Dinlenmesine karar verilecek iletişim, kişinin adına kayıtlı araçlarla sınırlı olmayacak. Karar kişilerin kullandıkları tüm iletişim araçlarının dinlenmesini kapsayabilecek. Yurtiçi ve yurtdışı tüm iletişim dinlenebilecek.

* Dinlenme sonucu yapılan kaydın kişinin özel hayatını ilgilendiren kısımları sansürlenecek. Bunun için kayıttaki suça ilişkin kısımlar ayrı bir veri taşıyıcısına nakledilecek veya tutanağa geçirilecek. Esas kayıtlar dava kesin hükme bağlanıncaya kadar kolluk tarafından muhafaza edilecek.

GİZLİ İZLEME
*Kanun kapsamına giren suçları işlediklerinden kuşku duyulan kişiler hakkında "gizli izleme" işlemi yapılabilecek. .

*Gizli izleme kararları hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde DGM Savcısı tarafından verilebilecek.

*Yönetmelik kapsamındaki suçların işleniş biçimlerine benzer tutum ve davranışlarda bulunan kişilere ilişkin her türlü resmi evrak, özel kayıtlarla bilgisayar verilerinin incelenmesine karar verilebilecek.

* Tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler verilerin incelenmesi hususundaki karara uymak zorunda olacak.

*Gerektiğinde kamu görevlileri "gizli görevli" olarak çalıştırılabilecek. Gizli görevli, örgüt içine sızarak gözetlemek, izlemek ve delilleri toplamakla yükümlü olacak.

* Gizli görevlinin kimliği hiçbir şekilde açıklanmayacak ve örgütün işlediği suçlardan sorumlu olmayacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır