kapat

27.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Bir deplasman hikayesi
Futbola aşık bir ülkede etkisini kısa sürede gösteren 'Fatih Terim büyüsü'ne şahit olmak için yola çıktık. Ve ilk durağımız Milano. İtalya Kupası yarı finalinde Milan deplasmanındayız

Bundan 1 sene önce 20 yaşında genç bir futbolsevere sorsaydınız, 'Ne zaman bir Türk takımı Avrupa Kupası alır?' diye, alacağınız cevap büyük olasılıkla "Bizim ömrümüz görmeye yetmez" olurdu. Fakat Galatasaray geçen yıl Fatih Terim önderliğinde bunu başardı.

Futbol sihirbazı Terim, şimdi İtalya'da, başarıya susamış Fiorentina'nın başında. Herkes O'nu konuşuyor. Biz de başarısının ve karizmasının izlerini görmek için peşine takıldık ve otobüslerle Milan maçı için yaklaşık bin kişilik Fiorentina taraftarı ile Floransa'dan öğle saatlerinde yola çıktık.

TRİBÜNDE TÜRK BAYRAĞI
Dört saatlik yolculuktan sonra hava karardığında Milano'nun ünlü San Siro Meazza Stadı'na vardık. Maçın başlamasına iki saat vardı. Taraftarlar yüzer kişilik gruplar halinde polis eşliğinde sloganlar atılarak telle çevrili "Curva Sud" yani 'güneydeki kale'nin arkasına alındılar.

Fiorentinalılar kendileri için tahsis edilen tribünü hemen süslemeye başladı. Mor menekşeler trübünün her bir tarafını çeşitli pankartlar, flâmalar, birkaç Türk bayrağı ve Portekiz bayraklarıyla donattılar. İki ülkenin bayraklarının yanyana asılmasının nedeni, Fiorentina'yı başarıya taşıyan ikilinin, Terim ve takım kaptanının Portekizli futbolcu Rui Costa'nın uyumunda gizliydi.

YAKAMIZA YAPIŞTILAR
Bizlerin Türk gazeteciler olduğunu öğrenen mor menekşeli taraftarlar her fırsatta bizlere yiyecek, içecek ikram ettiler ve isteklerini yakamıza yapışarak üzerine basa basa yinelediler:

"Söyleyin İmparator'a artık onsuz bir Fiorentina olamaz. Bu işin ciddiyetini, taraftarların ona olan sevgisini, bağlılığını anlatın."

Maç başlamadan önce Enio Carassi adında 65 yaşında emekli bir amca, genç taraftarların çevremize doluşup poz verdiğini görünce yanıma yanaştı. Kim olduğumuzu sordu, ben de "Türk gazetecisiyiz" dedim. Hemen başladı anlatmaya, "Türk futbolunun bütün ünlülerini yaşadım, gördüm. Lefter, Can Bartu ve şimdi de Fatih Terim. O artık bizlerin kahramanı. Bizim başkan Gori biraz kalın kafalı. Ne yapmak istediğini anlamıyoruz. Biz taraftarlar, Fatih Terim gibi bir hocayı kaçırırsa bu adamı affetmeyeceğiz."

PAPA: KORKMAYIN, TERİM'İN YERİNİ BEN ALACAĞIM!
Ya Terim, ya Papa

Fatih Terim, tribünlere asılan pankartlardan da anlaşıldığı kadarıyla bazı taraftarların gözünde Papa kadar aziz

Takımlar sahaya çıkıyor ve sis ve ışık bombaları ateşleniyor. Müthiş bir tezahürat ve sislerin arasından Fatih Terim görünüyor. Terim mor menekşeleri selamlıyor ve hemen bir pankart çıkıyor. Beyaz kartona Papa II. Jean Paul'un sigara içen bir resmi konulmuş ve üzerinde "Kardeşler Terim'in yerini ben alacağım" yazıyor. Uzun lafın kısası Fatih Terim'in taraftarların gözünde, Hıristiyan aleminin lideri Papa kadar değerli ve aziz olduğu vurgulanıyor.

Milan kulübesinin önünden sert ve kararlı bir tavırla geçen Fatih Terim, onu bekleyen Milan Teknik Direktörü Zaccheroni'nin elini sıkmadan kendi kulübesine geçiyor. Maç başlıyor ve ilk yarı 1-0 Fiorentina'nın üstünlüğüyle bitiyor. Fiorentinalı taraftarlar mutlu.

ÖLÜME KADAR TERİM'LE
İkinci yarıdaki beraberlik golünün ardından Fiorentina, ikinci golünü kaydediyor. "Ölüme kadar Terim'le" tezahüratları başlıyor. Maçın son dakikalarına gelen Milan'ın beraberlik golü fazla etkilemiyor Fiorentinalı taraftarları. Terim maçın sonunda ayakta alkışlanıyor ve "İmparator, İmparator" tezahüratlarıyla Fiorentinalı taraftarlarca tribüne çağrılıyor. Terim tribüne el salladığında tribün yine adeta yıkılıyor. Bu arada karşı tribünlerden "Milan seni bekliyor" sloganları duyuluyor. Bazı koyu Milan taraftarları ise kuyruk acısıyla(!) "Terim evine dön" diye bağırıyor.

Maç sonrası Fiorentinalı taraftarlar yine polis eşliğinde otobüslerine biniyorlar. Sabaha karşı 04.00'te mor menekşeli taraftarlar Floransa'ya bitkin ama mutlu dönüyorlar. Ve vedalaşıyorlar: Fiorentina-Lazio maçında buluşmak üzere...

ZACCHERONI TERİM'DEN ÇOK ÇEKTİ
Maç sona erdiğinde Milan Teknik Direktörü Zaccheroni ve belalısı Terim birbirlerini tebrik ettiler. Ardından Zaccheroni'ye sorduk: "Terim ve ekibi için neler söyleyeceksiniz?"

Zaccheroni ifadesiz: "Onları tebrik ediyorum. Çok iyi ve tempolu bir maç çıkardılar. İlk yarıda Fiorentina'nın attığı gol takımımı ağırlaştırdı. Kabul etmek lazım, ağır kaldık."

"Peki, Fatih Terim önümüzdeki sezon koltuğunuzda oturabilir mi?" diye sorduğumuzda ise gerildi; "Ben koltuğumda otururken işimi en iyi şekilde yapmak için varım."

Fatih Hoca'ya yakın markaj
Geçtiğimiz gece İtalya Kupası'nda Milano'nun San Siro Stadı'nda Fiorentina'nın komutanına tebriklerimi iletmek için yanına yaklaştım. Fatih Hoca da Milan deplasmanında alınan sonuçtan memnun İtalyan televizyonuna demeçler veriyor, soruları dikkatle dinleyip 5 aydır İtalya'da yaşayan bir Türk için yeterli bir İtalyanca ile derdini anlatmaya çalışıyordu.

Fatih Hoca'nın yanına yaklaşmak için sıra bekliyoruz, göz göze geliyoruz. Başıyla bizi selamlıyor ancak İtalyan televizyonuyla röportajı devam ediyor. Yanına yaklaşıyorum, Fatih Hoca'yı tebrik ediyorum. O da teşekkür ediyor. "Hocam Fiorentina'yla tamam mı devam mı?" derken araya bir İtalyan giriyor, "Yasak" diyor. "Röportaj yapamazsınız."

Çünkü Terim'in röportaj vereceği isimler belirlenmiş. Fatih Hoca'yı gölge gibi takip eden bu adam tekrar "Yasak" diyor. Fatih Hoca gözlerimin içine "Şartlar böyle" der gibi bakıyor ve soyunma odasına gidiyor. Takibe devam...

YARIN

İMPARATOR'U BİZDEN DİNLEYİN
* Floransa halkı Fatih Terim'i anlatıyor.

* Sokaktaki bakkalın, atlı polislerin İmparator'a mesajları...

* Ünlü İtalyan gazeteci "Terim vakit kaybetmemeli" diyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır