kapat

27.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
'Türk Gecesi'ne dansöz sansürü
Muğla Valiliği'nin 'Türk Geceleri'ne dansöz yasağı getirmesi turizmcileri ikiye böldü

Oteller ve eğlence yerlerindef"Türk Gecesi" adı altında Arap müziği eşliğinde dansöz oynatmanın valilik iznine tabi tutulması yeni tartışmalara neden oldu. İlk uygulama 1985 Ğ1990 yılları arasında Aydın'da yapılmıştı. Şimdi ise aynı uygulamayı Muğla Valiliği gerçekleştiriyor. Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, kaymakamları ile bir toplantı düzenleyerek Türk gecelerinin izne tabi olmasını kararlaştırdı. Sebeb olarak da; bu organizasyonların Rus dansözler oynatılarak, Arap müziği çalınarak, turistlerden para toplamak için bir araç olarak kullanılması gösterildi. Yasak kararına otel yöneticileri "bu kepazeliğe dur denilmesinin vakti gelmişti" diyerek destek verirken, acentalar "eğlenceye kısıtlama olmaz, demokrasiye aykırı" diye karşı çıkıyor.

Dansöz Türk kültürü mü, değil mi?

DESTEKLİYORUM
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy: Vali'nin kararını sonuna kadar destekliyorum. Neyi hangi isim altında sunacağımızı çok iyi bilmeliyiz. Türk gecesi yapıp kütürümüzü insanlara tanıtacaksak, Arap müziğinde dansöz oynatmak yerine, kendi müziğimizle halk oyunlarından örnek sunmalı, kendi mutfağımızı sergilemeliyiz.

NERESİ TÜRK?
Otel Karie Princiess İşletme Müdürü Kudret Köşger: Doğru bir karar. Çünkü birçok turistik işletme Türk gecesi adı altında Rusya'dan gelen dansçıları, Arap müziği eşliğinde oynatıyor. Amaç yabancı müşterilerden para toplamak. Eğer dansöz oynatacaksak bunun adına Türk gecesi demeyelim.

ADABI YOK
Marmaris Martı Resort Otel Genel Müdürü Tayfun Başkurt: Bu karardan son derece mutluyum. Çünkü gelen turistlere Arap kültürünü kendi kültürümüz gibi gösteriyorduk. Bundan vazgeçmenin zamanı gelmişti. Eğer illa dansöz oynatmak isyen varsa da bunu adabına uygun yapsın.

BİZİM BİR PARÇAMIZ
İber Otel Büro Şefi Alp Arslan: Valimizin böyle bir sınırlama getirmesinin nedeni dansözlerin masa masa dolaşıp müşterilerden para alması olabilir. Çünkü bu gerçekten insanları çok rahatsız ediyor. Ama dansöz tabiki bizim kültürümüzün bir parçası.

DEMOKRASİYE AYKIRI
Bien Tour Reklam Müdürü Abdullah Çığrıkçı: Karar bir dereceye kadar haklı. Çünkü Türk gecesi adı altında kültürümüzle ilgisi olmayan bir çok organizasyon düzenleniyor. Dansöz oynatmak Türk kültürüne ait değildir. Ancak demokratik, özgür bir ülkede bu yasakların olması da hoş bir durum değil.

TURİZME DARBE
Bando Tour Operasyon Müdürü Doğan Özünal: Türk Gecelerine sınırlama getirilerek eğlencenin kısıtlanmasını kesinlikle yanlış buluyorum. Türkiye'yi turizm cenneti yapmak istiyorsak eğlenceyi kısıtlamaktan vazgeçmeliyiz. Bu turistleri soğutur.

ETS Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy: Turizm iyiye giderken kültürel özelliklerimizden birini sistem dışı bırakmak Türk turizmine darbe olacak. Bence Turizm Bakanlığı bu yanlışı düzeltir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır