kapat

27.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Türkiye krizden hızlı çıkıyor
IMF Başkan Yardımcısı Fischer, Davos'tan Türkiye'ye moral yolladı. Fischer, "Kriz sonrası piyasalarda dengeler hızla yerine oturuyor" dedi

IMF 1. Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Türkiye'nin geçen yılın sonunda yaşanan ekonomik krizden hızla çıktığını, piyasaların yeniden dengeye gelmeye başladığını söyledi. Dünya Ekonomik Forumu toplantıları nedeniyle Davos'a gelen Fischer Türkiye'de ekonomide gerekli kararların alındığını, bu nedenle toparlanmanın aynı hızla devam edeceğine inandıklarını belirtti.

Özelleştirme ve bankacılık konularının, en önemli iki husus olduğunu ifade eden Fischer, özelleştirme programının sürdürülmesi ve bankacılık sektöründeki önlemlerin devam ettirilmesi gerektiğini anlattı. "IMF olarak Türkiye'ye desteğimiz devam edecek" diyen Fischer, programın kararlılıkla uygulanması durumunda, Türkiye'nin makro ekonomik hedefleri yakalayacağını sözlerine ekledi.

REZERV ARTACAK
Toplantıya katılmak için Davos'a gelen Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, geçen yılki krizden bu yana, Merkez Bankası kasalarına 4 milyar dolar para girişi olduğunu söyledi. Erçel, 2.7 milyar dolarlık kısmın Türkiye'deki döviz tevdiat hesaplarının bozulmasıyla, geri kalan 1.3 milyar dolarlık bölümün de yurtdışından giriş olduğunu belirtti.

Kriz öncesinde Merkez Bankası döviz rezervlerinin 23.5-24 milyar dolar arasında olduğunu hatırlatan Erçel, bu rakamın 25.8 milyar dolara ulaştığını ve kısa zamanda 30 milyar dolara erişeceğini bildirdi.

BÜYÜME KADAR PARA
Temmuz ayından itibaren uygulamaya girecek olan döviz kurundaki "geniş bant sistemi"nden de söz eden Erçel, bu sistemin amacının piyasadaki likiditeyi ayarlamak olduğunu söyledi. Erçel, dövizde geniş bant uygulamasına geçtiklerinde enflasyon ve büyüme oranında para basmaya başlayacaklarını kaydetti.

Erçel, IMF ile görüşmelerinde bundan sonraki ağırlık noktasını Net İç Varlıklar kaleminin oluşturacağını da belirtti.

ENERJİYE TALEP
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Davos'ta resmi temasları çerçevesinde İsviçre Ekonomi Bakanı ile görüştü. Ağırlıklı olarak enerji sektörünü ele aldıklarını belirten Yılmaz, İsviçreliler'in enerji sektörüne büyük ilgisinin bulunduğunu söyledi. Yılmaz, "Bizimle daha geniş bir işbirliğine gitmek istiyorlar. Ben de bu konuda hazır olduğumuzu, ama önce Ilısu Barajı'nın finansman meselesinin çözülmesi gerektiğini söyledim"dedi. Yılmaz, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseri Günther Verheugen ile de görüştü. Yılmaz, bazı konuların öne çıkarılmasının zarar vereceğini Verheugen'e ilettiklerini kaydetti.

Sıvı gübre püskürtecekler
İsviçre polisi, 1999'daki Seattle toplantısından bu yana dünya zenginlerinin her toplantısında olay çıkaran protestoculara karşı "biyolojik silah" kullanmaya hazırlanıyor. Polis, eylemcileri üzerlerine sıvılaştırılmış sığır gübresi püskürterek dağıtmayı düşünüyor.

Polis kaynakları, yüksek tirajlı Blick gazetesinde yayımlanan haberi doğrulayarak, göstericilere karşı "gübreatar" silahlar kullanmayı "ciddi bir seçenek" olarak değerlendirdiklerini doğrularken, her parlak teorik fikir gibi, bu konuda da pratik güçlükler bulunuyor.

Polisin "biyolojik" silahı için tek cephane kaynağı olan İsviçre köylülerinin işbirliğine kesinlikle yanaşmayacakları bildiriliyor.

Notlar...

Protestonu dağa yazdır!
* 31'incisi yapılan Dünya Economic Forum'da bu yıl bir ilk var: "Hello Mr. president-Merhaba sayın başkan" projesi. Davos'un hemen yanında yükselen dağa, lazerle harf boyu 18 metre yüksekliğine erişen yazı yazılabiliyor. Bu yazılar da cep telefonu veya internetten yollanıyor. Her taraftan görülebilecek büyüklükteki bu "panoların" özellikle göstericiler tarafından kullanılabileceği düşünülüyor.

* Bu kadar güvenlik, kış sporu yapmak isteyenleri de Davos'tan kaçırmış durumda.

* ABD hükümeti bu yıl vatandaşlarını toplantıların yapıldığı 25-30 Ocak tarihleri arasında Davos'a gitmemeleri için uyardı.

* 3 binin üzerinde ziyaretçi beklenen Davos'a, 300'ün üzerinde kişi "sakıncalı" bulunduğu için alınmadı. Davos'a giriş yollarında aramalar devam ediyor.

* Toplantıyı en çabuk terkeden ise ülkesinde patlayan skandal nedeniyle Japon Başbakanı oldu

'Madam' Brezilya'da gösteri yapıyor
Siyasiler, ekonomistler, milyarder işadamları İsviçre'nin kayak kasabası Davos'ta gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında uçurumların nasıl kapatılacağını tartışırken, dünyanın diğer ucundaki Brezilya'da "Anti-Davos" toplantısı yapılıyor. Binlerce çevreci, sendikacı ve globalleşme karşıtı, Brezilya'nın Porto Alerge kentinde kendi "toplantılarını" başlattı. Porto Alerge'nin 100 ülkeden katılan 4 bine yakın protestocusu arasında Fransa'nın eski Devlet Başkanı Mitterand'ın karısı Daniele Mitterrand da var. Son olarak da Ermeni soykırımı tasarısının Fransız Parlementosu'na getirilmesi için çalışan, PKK destekçisi "Madam Mitterand", şimdi de Brezilya'da Doğu Timor'un bağımsızlığı için savaşan ayrılıkçı lider Taur Matan Ruak'la yan yana geziyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır