kapat

27.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
5 banka birleşiyor 4'ü satılıyor
Bank Ekspres, Esbank, İnterbank ve Türkbank'a toplam sekiz talip çıktı. Altı Türk grubunun yanında biri Kazak, diğeri Güney Afrika merkezli iki yabancı banka teklif verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) "eylem planı" çerçevesinde satışa çıkardığı 8 bankadan sadece dörtüne talip çıktı. Türkiye'deki altı büyük grup ve iki yabancı bankanın talipleri arasında yer aldığı, Bank Ekspres, Esbank, İnterbank ve Türk Ticaret Bankası'nda satış süreci devam edeceği açıklandı. Bu arada daha önce satış sürecinde olduğu bilinmeyen Bank Kapital'in de "sürpriz" bir şekilde satılamayanlar listesinde yer aldığı görüldü. BDDK, Bank Kapital, Egebank, Yurtbank ve Yaşarbank'ın Sümerbank çatısı altında birleştirileceğini açıkladı.

DEVLER TALİP
BDDK'dan yapılan açıklamada, yönetim ve hisseleri Fon'da bulunan bankaların hisselerinin satışı ile ilgili eylem planının bir adımının daha gerçekleştirildiği kaydedildi. Banka sahibi olacaklarda aranan koşulları taşıyan yatırımcıların, fon bankalarında yaptıkları incelemeler sonucunda ilgilendikleri bankaları Fon'a bildirdikleri vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Bu bildirimlerin değerlendirilmesi sonucunda, Bank Ekspres'e 5, Esbank'a 4, İnterbank ile Türk Ticaret Bankası'na 2'şer yatırımcının ilgilerini belirttikleri anlaşılmıştır."

G.AFRİKA'DAN TALEP
Öte yandan bankaların talipleri arasında Tekfen, Doğuş, Koç, Fiba, Zorlu gibi gruplar yer alırken, merkezi Güney Afrika'da olan Standart Bank London ve Alman Commertzbank'ın Kazakistan'daki ortaklığı Kazkommertzbank'tan teklif geldiği açıklandı.

BDDK daha önce açıkladığı eylem planına göre, bundan sonra satılacak bankalar için ihale sürecini başlatacak. Şartnamelerin hazırlanması ve duyuruların yapılması Şubat sonunda tamamlanacak. Alıcılar, bankalarda inceleme yapacak, tekliflerini Nisan'ın ilk haftasına kadar Fon'a iletecek. İhalelerin sonuçlandırılması ise Nisan sonunu bulacak.

Sümerbank çatısında birleştirilecekler
Banka adıAktiflerZararŞubeÇalışan
(milyar TL) (milyar TL) sayısı sayısı
Egebank486.086644.060803.394
Sümerbank372.68873.702881.692
Bank Kapital301.00568331624
Yaşar Bank221.120195.953851.810
Yurtbank89.333146.161281590

Birleşme 20 Şubat'ta
SatIŞ sürecinde yer alan bankalar arasında Sümerbank, Yaşarbank, Egebank ve Yurtbank'a hiç ilgi gösterilmezken, mevcut yapısı incelendiğinde ayrı bir süreçte satılması uygun görülmeyen Bank Kapital'in de birleştirilen bankalar arasında yer alacağı açıklandı. Böylece fona 372 trilyon liralık aktif büyüklükle devredilen Atatürk'ün kurduğu banka olan Sümerbank'ın bünyesine 4 banka katılarak 2.576 trilyon liralık bir büyüklüğe erişmiş oldu. BDDK'dan yapılan açıklamada birleşmenin 20 Şubat'ta tamamlanacağı belirtilirken, banka çalışanlarına ve tasarruf sahiplerine güvence verildi.

Yabancı ilgisi Fon dışına kaydı
- BDDK, son kararını dün öğleden sonra toplantısında kesinleştirdi.

- Yabancı yatırımcı ilgisinin yetersizliğine yönelik eleştirilere rağmen moraller bozulmadı. Kurul'da hakim görüş, "Yabancıları sadece Fon bankalarına talip olup olmamaları bakımından değil sektörün tümü açısından düşünmek gerekir" şeklinde oldu.

- Societe Generale de France, Citibank gibi devlerin Fon dışındaki bankalara olan ilgisinin devam ettiği anlaşıldı.

- Kazkommertsbank, BDDK'nın açıkladığı ilk listede hakkında ilave bilgi alınması gereken yatırımcılar arasında yeraldı.

- Fon'daki bankalardan Egebank ve Yurtbank'a hiç teklif gelmedi. Yaşar ve Sümerbank'a gelen birer teklif ise yeterli bulunmadı.

- Sümerbank'ın çatısı altında birleştirilecek Ege, Yurt, Bank Kapital ve Yaşarbank'ta mevcut genel müdürleri ve yönetim kurulu düşecek. Sümerbank Genel Müdürü ise Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu'nda devam edecek.

- Sümerbank, diğer 4 bankayı bünyesinde eritecek. Emekliliği gelen personelden başlamak üzere kadro azaltılacak. Şubeler birleştirilecek ve ciddi bir gayrimenkul satışı sözkonusu olacak.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır