kapat

27.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Maliye artık 'büyük işlerle' uğraşacak
Gelirler Genel Müdürü Hamzaçebi, "Küçük esnaf yerine mal ve finans hareketlerinin denetleneceğini" söyledi

Maliye Bakanlığı, vergi denetiminde artık küçüklerin peşini bırakıyor. Gelir İdaresi, denetim çalışmalarında bilgi teknolojilerinin etkin kullanımını içeren yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. Ankara'da 30 bin metrekare kapalı alanda kurulan, "Vergi İstihbarat ve Bilgi İşlem Merkezi" Maliye'nin, denetim yapısına yepyeni bir çehre kazandıracak.

Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, SABAH'a yaptığı değerlendirmede, perakende aşamada vergi denetimini kaldıracaklarını, bunun yerine mal ve finans hareketlerini izleyen daha çağdaş bir denetim modeline geçeceklerini söyledi.

"Ekonominin hemen her alanından bilgi toplayıp, denetimin emrine sunacağız" diyen Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Şu anda vergi kimlik nuraması ile gayrimenkul ve taşıt alım-satımlarını, şirket kuruluş ve ortaklıklarını izleyebiliyoruz. Denetime yönelik bilgi setini genişletip, işlenebilir hale getireceğiz. Örneğin, belediyelerin inşaat ruhsatlarını, mimar mühendis odalarının proje onaylarını, hatta noterlerden düzenlenen vekaletnameleri alacağız. Böylece, bir avukat kaç dava vekaleti almış öğrenebileceğiz. Gerçek kazanca ve buna esas vergiye ulaşacağız. Doğal olarak, bilgisayar ortamındaki denetim, sayısal ve niteliksel olarak daha etkinleşecek. Eskiden yılda 10 mükellefi denetleyen bir maliye elemanı, aynı anda 500-1000 mükellefin durumuna bakabilecek."

İLGİNÇ ORAN
Türkiye'de, Kurumlar Vergisi'nin yüzde 80'inin bin 500 şirketin ödediğine dikkati çeken Hamzaçebi, "Bu durum, müthiş bir kayıtdışılık olduğuna işaret ediyor. Denetim ister istemez belli şirketler ya da sektörler üzerinde yoğunlaşıyor. Vergi tabanını genişletmeye yönelik anahtar mali bilgiler ya da gösterge niteliğindeki sözleşmelerle denetim ideal anlamına yaklaşacak" dedi.

Bu yıl içinde Özel Tüketim Vergisi'nin gündeme geleceğini ancak gelir getirici yönünden çok AB'ye uyum ve mevzuatı sadeleştirme yanının ağır basacağını kaydeden Hamzaçebi, birikmiş vergi alacağının tecil taksitlendirmesi ile tahsili yönündeki taleplere karşın, şu anda böyle bir düşünceleri olmadığını sözlerine ekledi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır