kapat

27.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Denek farenin rüyası labirent dünyası
Massachusetts araştırmacıları denek fareler üzerinde bir inceleme yaptı. İşte sonuç: Rüyalarını peynir süslüyor. Kabusları ise labirent ve kedi...

ABD'de yapılan araştırmalarda hayvanların da insanlar gibi rüya gördükleri ortaya çıktı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, fareler üzerinde yaptığı denemelerde farelerin rüya anlarını tespit etmeyi başardı. Washington Post gazetesine yansıyan habere göre, denek fareler günboyu içlerinde gezdiği labirentleri rüyalarında görüyorlardı. Beynin hafıza bölümü olan "hippocampus" bölgesine elektrotlar yerleştiren bilim adamları, farelerin rüya anında hücre faaliyetlerinde büyük artış görüldüğünü belirledi.

GÖZ KAPAĞINDAN ANLAŞILDI
Rüya sırasında fareler de insanlar gibi göz kapaklarını hareket ettiriyor. Hipocampus'daki elektrik dalgaları artıyor. Heyecan yaratan korkulu rüyalarda göz kapaklarının hareketleri hızlanıyor. Mutluluk yaratan rüyalarda ise göz kapaklarının hareketleri ağırlaşıyor. Rüyasında kedi tarafından kovalandığını gören fare büyük bir korkuya kapılıyor. Hipocampus faaliyetleri artıyor göz kapağı hareketleri hızlanıyor. Rüyasında peynir parçası kemirdiğini gören mutlu farenin beyin dalgaları yavaşlıyor. Göz kapaklarının hareketleri ağırlaşıyor. Deneme, farelerin de insanlar gibi en çok rüyayı göz kapaklarının hızlı hareket ettiği an olan "REM" sırasında gördüklerini ortaya çıkardı.

Ancak bazı fareler gün içinde yaşadıkları labirentleri rüyalarında da görmeye başlayınca, bazı deneklerde sorun çıktı. Araştırmacılar tam olarak ismini koyamamakla birlikte, onların kabus gördükleri kanaatine vardılar.

DÜŞÜNCE ŞEKLİNİ ARAŞTIRACAKLAR
Araştırmalar yalnız fareler üzerinde yapıldı ama, nörolog ve psikologlar diğer hayvanların da rüya gördükleri konusunda aynı görüşü paylaşıyorlar.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün bu incelemesi dünyanın önde gelen tıp dergilerinden Neuron' da yayınlandı. Araştırmayı yürüten Prof. Matthew Wilson denemelerin hayvanların idrak ve öğrenme faaliyetleri konusuna yeni açıklamalar getirdiğini belirtti ve ilk kez bir hayvanın rüya gördüğünü bilimsel raporlarla kanıtladıklarını ifade etti. Bu araştırmayı daha da geliştireceklerini belirten Wilson, "Hayvanlar rüya görüyorlarsa, bu onların beynin diğer fonksiyonlarını da görebileceklerini kanıtlar. Şimdi araştırmalarımız hayvanın düşünce şekli üzerine..." dedi.

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır