kapat

26.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Savcı RTÜK'ü uyardı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, RTÜK'ü yolsuzluk soruşturmalarıyla ilgili belge ve bilgileri 'erken' yayınlayan televizyon kanallarını denetlemeye çağırdı

İÇİŞLERİ Bakanlığı'nın art arda düzenlediği ve "Beyaz Enerji, Kasırga, Paraşüt, Balina, 1. Perde, Hasat" gibi isimlerle kamuoyuna duyurduğu operasyonlarla ilgili bilgi ve belgelerin "adli makamlara bile ulaşmadan" televizyonlardaki haber bültenlerinde yayınlanması İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici'yi harekete geçirdi.

Soruşturmalara ilişkin fezleke, polis ve jandarma ifadeleri, kayıtlar, defterler, fotoğraflar, ses ve görüntü kasetlerinin hiçbir "ön" araştırmaya tabii tutulmadan yayınlanması nedeniyle birçok kişinin mağdur duruma düştüğünü ifade eden Çitici, bu tür yayınlarla ilgili Basın Kanunu'nda cezai müeyyide öngören maddeler olduğunu hatırlattı.

Büyük bir gizlilik içinde yürütülmesi gereken hazırlık soruşturmalarının daha adliyeye dahi intikal etmeden, cumhuriyet başsavcılıklarının önüne bile gelmeden çeşitli adlar altında yapılan yayınlara konu olduğunu öne süren Başsavcı Ferzan Çitici açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

HATA TELAFİ EDİLMİYOR
"Bu tür yayınlar, programlar ve açık oturumlarla adeta mahkemeler kurulmakta, insanlar yargılanmakta, hükümler verilmekte, müşteki, zanlı ve şahit isimleri deşifre edilmekte , ifadeler ve sair belgeler yayınlanmaktadır. Mevcut delil durumu bilinmeden ehliyetsiz kişiler tarafından tahkikatın seyrine ve sonuçlarına ilişkin yorumlar yapılmakta, ileride belki beraat edebilecek durumda olan insanlar haksız yere suçlanarak karalanmakta, halkın hakaret ve husumetine, tehdidine maruz bırakılmaktadır."

Kişilerin suçlanması sırasında gösterilen aceleciliğin, tahkikat sonucunda kişinin suçsuzluğunun kanıtlanması halinde bunu kamuoyuna duyurma ve en başta yapılan hatayı telafi etmekte gösterilmediğine de dikkat çeken İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, bütün bunlar sırasında delillerin karartıldığını, soruşturmanın her aşamasında görev alan kişilerin etki altında bırakılarak "belki" hatalı kararlar verilmesine neden olunduğunu da söyledi.

HASSASİYET TALEBİ
Basılı eserlerle ilgili ceza kovuşturmalarının 5680 sayılı Basın Kanunu'nun 30. Maddesi'ne göre cumhuriyet başsavcılıkları tarafından yapıldığına dikkat çeken Başsavcı Çitici özel radyo ve televizyon yayınları ilgili yetki ve görevlerinin bulunmadığını da hatırlattı ve RTÜK'ün diğer yayın ilkelerine gösterdiği "üstün hassasiyeti" hazırlık soruşturmalarının gizliliği konusunda da göstermesini talep etti ve söz konusu sakıncaların bertaraf edilmesini istedi.

CMUK'UN GİZLİLİK PRENSİBİ
Çitici başvuru metninde yasa koyucunun mahkeme ve hakimlerin bağımsızlığını koruyabilmek için kendi yetkilerine dahi kısıtlama getirdiğinin de altını çizdi. Bu çerçevede hiçbir organ, merci veya kişinin mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceğini, genelge gönderemeyeceğini, tavsiye ve telkinde bulunamayacağını, görülmekte olan bir dava ile ilgili Yasama Meclisi'nde yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin soru sorulamayacağını da hükme bağladığını hatırlatan Çitici, "CMUK'un hazırlık soruşturmasının gizliliği prensibini kabul ettiği de bir 'vakıa'dır" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır