kapat

26.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Bir nevi mutluluk hapı: Prizma
Son günlerde bir Prizma rüzgarıdır esiyor. Kimi tarikat, kimi kazanç kapısı dese de Prizma seminerlerinde mutluluğu yakaladığını söyleyenlerin sayısı az değil

GEÇTİĞİMİZ günlerde İstanbul Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı'nda basına kapalı olarak gerçekleştirilen Prizma semineri, epey kuşku yarattı. Toplantıya sadece otuz kişinin alınması, fotoğraf çekimine izin verilmemesi, katılımcıların açıklama yapmaktan kaçınması "Acaba bunlar gizli bir örgüt mü kuruyor" paranoyası doğurdu. Prizmacılar ise seminerlerin, bir tarikat, ya da maddi kazanç kapısı olmadığını üzerine basa basa vurguluyor. Tek amaçlarının insanın kendisini keşfetmesi ve mutluluğa ulaşmasına yardım etmek olduğunu söylüyorlar. Peki Prizma gerçekten ne? Her şey Ceri Behar'ın İsrail'deki Prizma seminerine katılmasıyla başlamış. Mutluluk ve insanın iç dünyasını keşfetmesine yarayan bu toplantılardan çok etkilen Ceri Bahar, seminerleri Türkiye'ye taşımış ve sosyetenin kulaktan kulağa yaymasıyla kısa sürede ilgi odağı olmuş.

İLK ŞART GİZLİLİK
Prizmanın ilk şartı gizlilik. Hiçbir katılımcı seminerde olan biteni dışarıda açıklamıyor. İki ayda bir düzenlenen seminerlerde 300 kişiden oluşan katılımcılar 4 gün boyunca sigara, kahve ve yemek molaları dışında aynı salonda birlikte oluyorlar. Daha önce birbirini hiç görmemiş yüzlerce kişi kendileri hakkında konuşmaya başlıyor. Prizma eğitimcileri de onlara hatalı davranışları, korkularından nasıl kurtulacakları, mutluluğa ulaşmanın yolları konusunda ışık tutuyorlar. Yöntemleri ise gizli.

Seminerde neler oluyor?
Kendisinin bir kusurunu farkeden kişi, bu hatasını -örneğin yaptığı bir kötülüğü ya da bencilce davranışını- hiç çekinmeden mikronla salondaki 300 kişiye anlatıyor. Katılımcıların tek güvencesi yaşanılan her şeyin orada kalacağından emin olmaları. Prizmacılar "Bu seminerlerin psikolog desteğinden tek farkı etkisinin daha güçlü olması" diyorlar.

Prizma'ya ilk katılışta herkese bir puzzle veriliyor. Burada sabrın önemi öğretilerek seminer başlıyor ve puzzle tamamlandığında ortaya prizma çıkıyor. Katılımcının ilk seminer için ödemesi gereken para ise 470 dolar. İlk dört günlük seminerler bittikten sonra katılımcı isterse gönüllü olarak asistanlık yapıyor. Asistanlar yeni katılımcılara yol gösteren onları tecrübeleriyle yönlendiren kişiler. Prizma'nın bir üst mertebesi ise rainbow olmak. Ama bu pek kolay değil. Rainbow katılımcıları, önce kendileri hakkında çok geniş bilgiler içeren formları doldurmak ve psikologlarından katılabilir belgesi almak zorunda. Çünkü bu, insanın tamamen kendisiyle yüzleşmesini gerektiren çok zorlu bir süreç.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır