kapat

26.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
En kârlı yatırım aracı!
Devekuşu üretimi Türkiye'de de önemli gelir kaynaklarından biri haline geldi. Türkiye'ye her hafta 440 devekuşu giriyor, bir devekuşu tam 40 yıl doğurabiliyor

Korktukları anda kafalarını kuma sokmalarıyla ünlü devekuşları, Türkiye için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Etinin ve derisinin farklılığı ve kullanım alanının genişliği nedeniyle yeni bir sektör haline gelen devekuşu üretimini sağlamak için Türkiye'de ardı ardına devekuşu üretim çiftlikleri kurulmaya başladı. Her hafta 440 devekuşu "TC pasaportuyla" Türkiye'ye giriş yaparken, bu kârlı sektör girişimcilerin de iştahını kabartıyor.

İki yıldır devekuşu ithalatı ve üretimi yapan Ege Devekuşu'nun patronu Nazım Lalaşahin, bu işe uzun araştırmalardan sonra girdiklerini söyledi. Lalaşahin, "Her hafta İspanya'dan Türkiye'ye 2 tır dolusu devekuşu getiriyoruz. Bir tırda 220 tane devekuşu oluyor. Bizden sipariş alan Türkiye'deki firmalara ayrıca 1 aylığına Güney Afrikalı bakıcılarımızı da gönrderiyoruz. Bakıcıların maaşlarını da (ayda 300 ABD Doları) biz karşılıyoruz. İthal ettiğimiz devekuşlarının bir kısmını satarken bir kısmı ile de üretimin devamını sağlıyoruz. Bu yolla yılda tam 50 bin devekuşu satmayı hedefliyoruz" dedi.

YÜZDE 500 GETİRİ
Devekuşu üretimi yapmak isteyenlere hem bilgi hem de teknik anlamda destek verebileceklerini belirten Lalaşahin, "Bizden 30 anaç devekuşu alana 3.5 milyar değerindeki kuluçka makinasını hediye ediyoruz. Böylece Türkiye'de yeni bir sektörün oluşmasını amaçlıyoruz" dedi.

Devekuşu üretim çiftliği kurmanın fazla sermayeye gerek duyulmadan gerçekleştirilebileceğini belirten Lalaşahin, "Bir devekuşundan yılda 22 yavru alınabiliyor. Bir kuş 60 yıl yaşayabiliyor ve 40 yıl doğurganlığını kaybetmiyor. Bir kuştan yılda 2 ton et ve 40 metre kare deri elde edilebileceğini düşündüğümüzde işin ne kadar karlı olduğu da ortaya çıkıyor. Ben işe ilk başladığım zaman 50 bin dolar harcadım. Bir yıl içinde de 1'e 5 kazandım" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır