kapat

26.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Türkiye büyümede Avrupa'yı katlayacak
'Fırsatlar Ülkesi Türkiye' başlıklı raporda, Türkiye'ye dikkat çekilerek, "10 yılda ortalama yüzde 5.5 büyüme ile Avrupa'yı katlayacak" denildi

Ekonomideki hızlı performansı, dünyanın gözlerinin Türkiye'ye çevrilmesini sağladı. Dünyanın en büyük ekonomik organizasyonu olan ve dün Davos'ta başlayan Dünya Ekonomik Forum'da yayınlanan Türkiye raporunda, Türkiye, Avrupa'nın parlayan yıldızı olarak gösterildi. Raporda, Türkiye için "Bölgesinde beyaz eşya ile otomobil üretiminin de lideri konumunda" ifadeleri kullanıldı.

"Bir Fırsatlar Ülkesi Türkiye" başlıklı raporda, son 5 yılda Türkiye ekonomisinin 1999'daki depreme rağmen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla bazında yüzde 6.5 oranında büyüdüğü belirtildi. Raporda, IMF'nin geçen haftaki tahminlerine göre Türkiye'nin gelecek 10 yıl içinde yüzde 5.5 oranında büyüyeceği belirtilerek, "Türkiye gelecek on yılda AB'nin iki misli ekonomik büyüme sağlayacak" denildi.

Raporda şu görüşlere yer verildi: "Güçlü bir tarım ülkesi olan Türkiye'de ekonomi ve sanayi ağırlıklı olarak çeşitleniyor. Geçen yıl 8 milyar dolarlık tekstil ve konfeksiyon ihraç eden Türkiye hazır giyim alanında da dünya sıralamasında 8'inci durumda. Türkiye ayrıca turizm alanında da dünyanın en popüler 12'nci ülkesi. Türkiye Avrupa'nın en büyük çimento üreticisi ve dünyanın 12'nci büyük çelik imalatçısısı. En dikkat çekici nokta ise hızlı gelişen bir otomobil endüstrisine sahip olması. Geçen 20 yılda otomobil üretimi kapasitesi 20 binden 600 bine çıkmıştır."

Raporda, ulaştırma, telekomünikasyon, elektrik, enerji ve su gibi sektörlerin cazip imkanlar sunduğu ve bu alanların özel sektöre de açık olduğu kaydedildi. Raporda, özel sektörün başını çektiği dinamik bir ekonomiye sahip olan Türkiye'de Koç, Sabancı ve Çukurova gibi grupların dünya standartlarında büyük holdingler olduğu belirtildi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır