kapat

22.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Vural Savaş topa tuttu
Sezer tarafından veto edilen Yargıtay Eski Başsavcısı Savaş, bir televizyon programında birbiri ardına ağır suçlamalarda bulundu

YargItay eski Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildikten sonra ilk kez konuştu ve şok iddialarda bulundu. Önceki gece Kanal 6 Televizyonu'nda, gazeteci Hulki Cevizoğlu'nun "Ceviz Kabuğu" programına katılan Başsavcı Savaş'ın hedef aldığı isimler ve FP Genel Başkanı Recai Kutan, eleştirilere tepki göstermekte gecikmediler.

Savaş, meslek yaşamına ilişkin bilgiler verdikten sonra, bütün geldiği görevlerde başarılı çalışmalar yaptığını belirtti. 4 yıl önce yapılan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçiminde ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Savaş, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, daha seçimler yapılmadan kaç oy alacağını tahmin ederek söylediğini, bunu gerekçeleriyle de anlattığını kaydetti.

Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'in uzun bir araştırmadan sonra kendisini Başsavcılığa atadığını hatırlatan Savaş, "Buradaki seçim, boşalmış bir makama yapılmış atamadır. İkinci defa yapılan seçim ise benim halen görevim devam ederken yapılan, yenileme seçimidir. Sayın Demirel, beni en iyi anlayan insanlardan biriydi" diye konuştu.

SEÇİLMEMEM NORMAL
SavaŞ, Cumhurbaşkanı'nın tercihi karşısında kırgın olmadığını, anlattıklarının da takdir hakkının kullanılmasını delillendirmek için olduğunu, yeni seçilen Başsavcı Sabih Kanadoğlu'nun da Atatürkçü bir insan olduğunu, görevini en iyi şekilde yapacağına inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi üyeleriyle Danıştay'ın bir bölüm üyeleri doğrudan seçme ve atama yetkisi bulunduğunu hatırlatan Savaş, dolayısıyla buralara yapılacak seçim ve atamaların rejim açısından önemli olduğunu, kendisinin bu konuya dikkati çekmek istediğini kaydetti.

Bu açıklamaları duygusal olduğu için yapmadığını, Cumhurbaşkanı Sezer'in af yasasını veto etmesini alkışlamasını "yaranmak için yapmadığını" ifade eden Savaş, "Ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın beni seçmeyeceğini çok önceden biliyordum. Herhangi bir kırgınlığım yok. Sezer'in Anayasa Mahkemesi'nde kullandığı oylara bakmak lazım. Haşim Kılıç'ın başkanvekilliğine oy verdiğinde, bu adam beni seçmez demiştim zaten" diye konuştu.

SARA KRİZİ SANDIM
SavaŞ daha sonra da eleştiri oklarını yönelttiği Kılıç'la ilgili bir anısını anlattı:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı görevine yeni seçildiğim sırada yüksek yargı organlarında görev yapan üyelerin hanımları, eşime hayırlı olsun ziyaretine gelmişler. Bu ziyaretten habersiz olarak eve gittiğimde bir kadın beni görünce kendisini yere attı, halıyla başını örtmeye çalıştı. İnanın sara krizi geçiriyor zannettim. Nerdeyse ambülans çağıracaktım. Meğerse bu hanım başının açık olduğu bir sırada eve erkek geldi diye böyle davranıyormuş. İşte bu hanım Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın eşi."

Özal'ın seçtiği Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın, tarikatlara yakın isimler olduğunu iddia eden Savaş, "Bu kişilerin düşünceleri kararlarına yansıyor mu bunu bilemem. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nde halen Atatürkçü üyeler çoğunlukta" diye konuştu.

İŞGAL SONA ERDİ
Vural Savaş, kendisinin Sezer tarafından veto edilmesinden sonra yaşadığı ilginç bir olayı da aktardı:

"Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, Sezer tarafından atanan yeni Başsavcı Sabih Kanadoğlu ile görüşmek isterken yanlışlıkla bana bağlamışlar. Telefon açılır açılmaz karşıdan bir ses: 'İşgal sona erdi. Bundan sonra her konuda hizmetinizdeyiz.' Ben nereyi işgal ettim Allah aşkına."

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ziyaretine gitmediğini belirten Savaş, eğer böyle bir talepte bulunsaydı, Cumhurbaşkanı'nın randevu vermeyebileceğini kaydetti.

Refah Partisi'nin kapatılmasına da değinen Vural Savaş, "Ben cumhuriyetin ilk yıllarından daha tehlikede olduğunu düşünüyorum" dedi. Savaş, "İktidara şeriatçı bir parti ortak olsaydı, Hizbullah cephaneliği ortaya çıkarılamazdı" dedi. Savaş, Anayasa'ya ve demokrasinin kurallarına aykırı hareket eden bütün partilerin kapatılabileceğini, demokrasinin bir kurallar rejimi olduğunu söyledi.

KORUMA ARACI ALACAK
Vural Savaş, parti kurup kurmayacağına ilişkin bir soru üzerine, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, bundan sonra ne yapacağına ilişkin kendisini bağlayacak bir söz söylemek istemediğini kaydetti.

Savaş, 19.3 milyar lira emekli ikramiyesi aldığını, bunun bir bölümüyle koruma aracı alacağını söyledi. Lojman arayışının devam ettiğini belirten Vural Savaş, yaş haddinden emekliliğine daha 2,5 yıl bulunmasına rağmen neden ayrıldığı sorusuna da, Yargıtay'da daha fazla devam etmek istememesini gösterdi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır