kapat

22.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Taksi ağaları!
18 bin taksinin en az 15 bini, 8-10 plaka sahibi bir avuç rantiyenin elinde... Bunlar plakalarını ya kiraya veriyor, ya da oturup şoförden hasılat bekliyor...

Sabah-İstanbul'un haberi üzerine, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Korkut, "Süzümüzün arkasındayız" dedi.

Vurgun yapıyorlar
İstanbul'da 18 bin taksi hizmet veriyor. Taksilerin 15 bini sayıları 8-10'u geçmeyen plaka tacirlerince işletiliyor. Ortak kararlarıyla şu anda 115 milyar liraya ulaşan plaka fiyatlarını diledikleri kadar şişiren bu 8-10 kişi, "zam" talebine de bayraktarlık ediyor.

Trilyonluk rant
Plaka sektöründe köşe başlarını tutan vurguncular, taksilerini hava parasıyla birlikte ya yıllık 15 milyar karşılığında başkalarına kiralayarak ya da günlük 35 milyon lira karşılığında şoförlere vererek oturdukları yerden trilyonlarca liralık rantı paylaşıyor.

Kan emiciler
Plaka tacirlerinin başını çektiği grubun baskısıyla yapılan zamlar taksilere binen halkın cebinden daha fazla para çıkmasına neden olurken, şoför olarak çalışanların da belini büküyor. Çünkü her zam plaka kirasında artışı da beraberinde getiriyor.

Pahalılık nedeni
Taksilerin bağlı olduğu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Otomobilciler Esnaf Odası, plakaların çoğu tek elde toplandığı için vurgunculara karşı eli kolu bağlı kalıyor. Rant pastasından elde ettikleri payın azalmasını istemeyen "taksi ağaları" yüzünden taşıma ücretleri sürekli katlanıyor.

Halk zam isteyen taksicilere "İnsaf edin" diyor

Nihat Aydın

Hakları yok
Taksicilerin zam isteğinin hiçbir haklı yanı yok. Cebimizdeki paraya göz koymasınlar. Zam yapacaklarına araçlarına çeki düzen versinler.

Can Demir

Binmem
İşim gereği her gün taksiye biniyorum. Zam yaparlarsa binmem. Yaptıkları tek kelimeyle fırsatçılık. Mecvut tarife uzun süre değişmemeli.

Erhan Tarlan

Zaten pahalı
Taksi tarifesi zaten şu anda bile pahalı. Durum böyleyken zam istemek adaletli değil. Sadece kendilerini değil bizleri de düşünmeliler.

Ahmet Aydın

Soygun
Taksiciler zam yapalı daha bir yıl olmadı. Tekrar zam istemeleri insafsızlık. Bu anlayışlarını sürdürürlerse müşteri bulamazlar.

RAMAZAN YAZGAN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır