kapat

22.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Çukurova benimdir
Ermeniler'in Adana ve çevresinde toprak alıp buralara yerleşmeyi planladığını öğrenen Sultan II. Abdülhamid bütün Çukurova'nın tapusunu üzerine geçirmiş

TESADÜFEN ORTAYA ÇIKARILDI
TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınan bir kanun tasarısı, tarihi bir gerçeğin de ortaya çıkmasına neden oldu. Osmanlı döneminin ünlü padişahlarından 2. Abdülhamid'in Çukurova bölgesindeki tüm arazilerin tapularını kendi üzerine geçirdiği bildirildi. Abdülhamid'in yıllar önce yaptığı bu işlem, Meclis Adalet Komisyonu'nda ele alınan ve Hazine'ye geçen padişah arazilerinin kullanıcılara satılmasıyla ilgili yasanın yürürlük süresini uzatan tasarı görüşülürken ortaya çıktı. Tasarı, padişah arazilerinin zilliyet sahiplerine satılması için yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren 1 yıllık ek başvuru süresi verilmesini öngörüyor.

BAŞKA ÖRNEKLERİ DE VAR
Komisyona bilgi veren Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Kardeş, "Osmanlı Devleti zamanında, çoğu siyasi amaçlı olmak üzere önemli miktarda arazi padişah mülkiyetine geçirilmiştir. Örneğin, Abdülhamid, Ermeniler'in Adana'da toprak aldığı ve buraya yerleşeceği bilgileri üzerine, bütün Çukurova'yı üzerine geçirmiştir. Halen bu durumda 24 bin kilometrekaresi tarım arazisi olmak üzere toplam 66 bin kilometrekarelik arazi bulunmaktadır" dedi.

TARIM ARAZİSİ
Meclis Adalet komisyonunda benimsenen ve Genel Kurulda da görüşülecek olan tasarı, kullanıcılara devredilecek arazilerin, 10 yıl süreyle tarımsal amaç dışında kullanılmamasını öngörüyor.

Hüseyin ÖZALP


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır