kapat

22.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Dişim kamaşmasın diye erİk bİle yemem!
Güriş'in patronu İdris Yamantürk rüşvet iddialarını kocaman bir yalan olarak niteledi ve "Böyle büyük paralar bavulla değil ancak kamyonetle taşınır" dedi

Nükleer santral ihalesinde 50 milyon dolar rüşvet dağıtmakla suçlanan Kanadalı Candu firmasının ihaledeki Türk ortağı ve Jandarma fezlekesinde ismi "firardakiler" arasında geçen GÜRİŞ'in patronu İdris Yamantürk, Sabah'a konuştu. Söyleşisinde, "Erik yemem dişim kamaşmasın diye. Şerefsizliği ölçen hiçbir dedektör ben geçerken ötmedi" gibi çarpıcı ifadeler kullanan Yamantürk, rüşvet iddiasını "kocaman bir yalan" olarak nitelendirdi ve bu iddiaların sahiplerine "Yalan söyleyin ama bari bunu hesaplı yapın" dedi. Yamantürk, iş alemine kelepçe vurulmasına da tepki gösterirken, "Yazık, günah. Kelepçeler, devleti kilitledi, resmi daireler durdu, bir haftada bitmesi gereken işimiz haftalardır bekliyor" diye konuştu.

"ALLAH'TAN KORKUN!"
İdris Yamantürk'e "Beyaz Enerji" operasyonu hakkında yönelttiğimiz soru ve yanıtlar özetle şöyle:

* Jandarma fezlekesinde sizin de isminiz var, hatta nükleer santral ihalesinde Kanadalı ortağınızın 50 milyon dolar rüşvet dağıttığı iddia ediliyor?

Bu iddialar Kanada'da büyük tepki uyandırdı. Kanadalılar, hatta Amerikalılar rüşvetin konuşulduğu masaya bile oturmazlar. Avrupalı bazı firmalarda bu mümkün olabilir ama Amerika kıtasında işler daha farklıdır. Üstelik, Candu, Kanada'da resmi bir kuruluşudur. Kanada devleti rüşvet verebilir mi? Bu kadar para, valizle, çantayla taşınabilir mi? Ancak kamyonetle taşınabilir herhalde. Yalan söyleyin ama söylerken de biraz hesap yapın, atarken Allah'tan korkun.

* Peki bu iddialar neden gündeme getiriliyor?

Onu bilmem. Ben çok titiz bir insanım. Erik bile yemem, dişim kamaşmasın diye. Şerefsizliği ölçen hiçbir dedektör, ben geçerken ötmedi. Bakın size bir örnek anlatayım. Rahmetli Uğur Mumcu, bir konu hakkında bana geldi, kendisine elimdeki tüm belgeleri, bilgileri verdim. Sonra beni aradı, 'tahkikatım sizin bilgilerinizi teyit etti, onun için bu konuda yazmayacağım' dedi

RESMİ DAİRELER KORKUYOR
* Bu operasyonlar iş dünyasını nasıl etkiliyor?

Listeye öyle isimler koymuşlar ki, olacak gibi değil. DSİ Genel Müdürü... Bu adamın santral ihalesiyle ne ilgisi var? Müsteşar Yardımcısı Mustafa Mendilcioğlu... Rüşvet yemek istese bile yiyemez. Zaten sonra bıraktılar. Peki şimdi ne oldu? Resmi dairelerde işler durdu, bir haftada bitecek işlerimiz haftalardır bekliyor. Halbuki bir imzalık iş var. Neden? Çünkü bürokrat normal bir evraka bile imza atmaya korkuyor. Şimdi siz iş alemine kelepçe vurursanız, bürokratlar hakkında uluorta iddialarda bulunursanız iş bekleyemezsiniz. Eğer ortada bir iddia varsa, 'bavulunuzu, çantanızı toplayın gelin' deseler koşarak geliriz, devletten mi kaçacağız? Ama kelepçelerle olmaz. Yazık günah değil mi? Bu insanların çocukları, ailesi, çevresi yok mu?..

AKKUYU'DA KİMLER VAR?
İdris Yamantürk'ün başkanlığını yaptığı Güriş'in de katıldığı Akkuyu nükleer santral ihalesine uluslararası üç konsorsiyum katıldı. 50 milyon dolar rüşvet dağıttığı iddia edilen Kanadalı CANDU firmasının yer aldığı AECL konsorsiyumunda yer alan diğer firmalar ve ülkeleri şunlar:

AECL (Kanada), HITACHI (Japonya), ITOCHU (Japonya), GAMA (Türkiye), GÜRİŞ (Türkiye), BAYINDIR (Türkiye), ANSOLDO (İtalya), DAEWOO (Güney Kore)

Kara paraya fren hazırlığı
Yolsuzluk ve rüşvetle mücadelede dev bir adım daha atılıyor. Kara para suçları konusunda uzman kuruluş olan Mali Suçları Araştırma Kurulu'nu (MASAK) süper yetkilerle donatan yasa tasarısı hazırlığı tamamlandı. Kara para ve mali suçları kökünden kazımak için getirilmesi öngörülen başlıca yenilikler şunlar:

* Kara para suçunun tanımı değiştiriliyor. AB normlarına uyumlu biçimde tüm ağır suçlardan elde edilen gelir, kara para kapsamına alınıyor. Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair 4208 sayılı kanunda, kara paraya ilişkin öncül suçlar tek tek sayılırken, bu alan genişletiliyor. Halen, hayali ihracat, uyuşturucu, silah ve tarihi eser kaçakçılığı, organ ticareti, emniyeti suistimal suretiyle dolandırıcılık, casusluk, kadın ticareti, evrakta sahtecilik gibi suçlardan elde edilen kazançlar kara para açısından öncül suç sayılıyor.

* Yeni düzenlemede ise 6 ay ve daha fazla hapis cezası gerektiren tüm yasa dışı işlerden elde edilen gelirler kara para sayılarak müsadere edilecek.

* Kara para aklama suçuna verilen cezanın alt sınırı 2 yıldan 4 yıla yükseltilecek.

* Kara para aklama olaylarında ispat yükümlülüğü, hakkında soruşturma yapılan kişi ve kuruluşa ait olacak. Bu kişiler, servetlerinin temiz olduğunu kendileri ispatlamak zorunda

* Halen 50 bin dolar ve üstündeki döviz transferlerine yönelik bilgi alma işlemi 13 bin 500 dolara indirilecek.

* Rüşvet yoluyla sağlanan kaynaklar kara paranın öncül suçu sayılacak. Rüşvet parası ile şirket kurulması ya da gayrimenkul alınması kara para aklama suçu kapsamına dahil edilecek.

* Mali Suçları Araştırma Kurulu, kara para inceleme ve soruşturmalarında telefon dinleme ve gizli görevli kullanma dahil daha geniş yetkiyle donatılacak.

* Bankalar ve tüm mali kuruluşlardaki para trafiği vergi kimlik numarası ile izlenecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU-Şamil TAYYAR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır