kapat

22.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Meteoroloji yetersiz
Tahminleri yanlış çıkan meteoroloji müdürü atmosferi suçlayınca uzmanları kızdırdı. İşte 4 bin kişinin çalıştığı kuruma yöneltilen suçlamalar: Siyasi kadrolar atandı, dışa bağımlı olarak çalışıyor"

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı hava tahmininin tutmamasının ardından işin uzmanları pekçok şey de olduğu gibi atmosfer olaylarında da 'dışa bağımlı' olduğumuzu söyledi. Meteoroloji Genel Müdürü Hava Tahminleri Daire Başkanı Seyfullah Çelik'in önceki gün hava tahminlerinin tutmaması üzerine yaptığı 'Atmosfer istediğimiz gibi hareket etmedi. Özür dileriz.' biçimindeki açıklama, meteoroloji uzmanları arasında tartışma başlattı.

"DİLİM SÜRÇTÜ"
Çelik, olayı 'Dilim sürçtü. Atmosfer bizim istediğimiz gibi davranmadı dememeliydim' biçiminde değerlendirirken; İTÜ Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Miktad Kadıoğlu, 'Yanlış hava tahminlerini Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yetersizliğidir' diye yorumladı. Meteoroloji Genel Müdürü Seyfullah Çelik'in atmosfer üzerine yaptığı ilginç açıklamaya Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Çetin Gül'ün yanıtıysa, 'Atmosfer hiçbir zaman bizim istediğimiz ve beklediğimiz gibi hareket etmez' biçiminde oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bulunduğu yanlış hava tahmini üzerine uzmanların tepkileri ışığında kamuoyu bu iddiaları çok tartışacağa benziyor.

KURUMUN İÇ YAPISI
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'na bağlı.

3 bin 982 çalışan
* 52'si geçici işçi, 190'ı sözleşmeli toplam 3 bin 982 personel bulunuyor.

*Genel müdürlük 7 şubeden oluşuyor.

923 lojman
*4 bine yakın çalışanın bulunduğu kurumun 923 adet de lojmanı bulunuyor.

93 araç
* 393 müstakil, 2 araç ve 3 cep telefonu,139 faks.

* 8 binek, 19 station vagon, 31 minibüs, 21 pikap, 12 otobüs, 2 kamyon ve 2 ambulans...

UZMANLAR BİRBİRİNE GİRDİ

Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu /İTÜ Meteoroloji Öğ.Üyesi
'Kurum, dışa bağımlıdır'

'Türkiye hava tahminlerini kurucu üyesi olduğu Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi'nden (ECMWF) alıyor. Hava tahminlerinin 10 günlük periyotlarla alınması nedeniyle farklar oluyor. Türkiye, hava tahminlerinde dışa bağımlı bir ülke. İngiltere'deki tahmin merkezi çok büyük bir yüzey için tahminde bulunuyor. Böyle olunca da merkezin yerel tahminlerinde hatalar ortaya çıkıyor.

Seyfullah Çelik, Meteoroloji / Gen. Müd. Hava Tah. Baş.
'Kesinlikle bağımız yok'

'Meteorolojİ Genel Müdürlüğü olarak 4 bine yakın çalışanımızla hizmet veriyoruz. Havaalanlarımızda yarım saatte bir yerel bazda bilgi geçen 65 istasyonumuz bulunuyor. Bununla birlikte her saat başı hava tahmininde bulunabilecek 100'den fazla sinoptik istasyona ve 400'e yakın klima rasadına sahibiz. Teknolojik olarak hava tahmini için gereken her şeyimiz var. Kesinlikle tahminde dışa bağımlı değiliz.

Çetin Gül, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı
'Siyasi kadro ile dolduruldu'

'Kurumun hali 40 yıldır içler acısı. Nedeni de kurumun başında meteoroloji kökenli insanların olmamasıdır. Atmosfer bizim istediğimiz ve beklediğimiz gibi hareket etmez. Hava tahminlerinin yanlış çıkmasının nedeni meteorolojik olaylarda dışa bağımlı olmamızdan kaynaklanıyor. Bu bilimin en etkin yeri İTÜ Meteoroloji Bölümüdür. Ancak siyasi kadrolaşmalar nedeniyle bugün gelinen yer ortada.'

Öge DEMİRKAN-Alper URUŞ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır