kapat

22.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Fransız yenge de boykotta
İş dünyasının temkinli yaklaşımına rağmen vatandaşın Fransa'ya öfkesi büyüyor. MHP milletvekili Cerrahoğlu'nun Fransız eşi de Fransız mallarına yüz vermeyeceğini açıkladı

Fransa Parlamentosu'nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımına tepkiler büyüyor. İşadamları Fransa'ya yapacakları iş seyahatlerini erteleme kararı açıklarken, Fransız mallarını boykot kampanyasına son olarak taksiciler de katıldı. Fransız petrol şirketlerinden yakıt almayacaklarını açıklayan taksiciler, Türkiye'deki Fransızlar'ı da taşımayacak.

Eskişehir'de Çapa Ortopedi ve Medikal şirketi, aldığı Fransız ürünleri geri gönderiyor. Başkent Üniversitesi, yüksek okul ve kolejlerden Fransızca dersleri kaldırıldı. Gaziantep Üniversitesi, Zeugma antik kentinde çalışan Fransız arkeologun izninin iptal edilmesini istedi, yine G.Antep'te Fransız kravatları yakıldı

'TÜRKİYE OYUNA GELDİ'
MHP Zonguldak Milletvekili İsmail Hakkı Cerrahoğlu'nun Fransız eşi Katrine Cerrahoğlu da Fransa'ya karşı boykota başladı. Cerrahoğlu, yasanın 577 milletvekilinden 51'inin oyuyla çıktığını, 526 milletvekilinin oylamaya katılmadığını hatırlatarak, "Fransız halkının çoğu bundan habersizdi. Ermeni lobileri ve ASALA örgütünün oyununa gelindi. Türkiye hissi değil, mantıklı davranarak, tepkisini ortaya koymalı. Biz de bu mantıklı yaklaşımı ailece destekliyoruz" dedi.

İLGİNÇ BOYKOT
İstanbul Meyve-Sebze Hali "Fransız elmasına paydos" çağrısı yaptı. Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği üyeleri, Fransa ile ticaret yapmama kararı aldı, Fransa'ya yapılacak iş seyahatlerini erteledi. Alanya'daki tarihi Alarahan'daki işletmeciler, "Tesisimizde Fransız Frangı geçersizdir" yazılı pankart astı. Gebze Ileri Teknoloji Enstitüsü, Fransız mallarına boykot çağrısı yaptı.

İngiliz lobisi de tetikte bekliyor
İngiliz The Observer Gazetesi, 27 Ocak'ta Yahudi Soykırımı'nı anma gününe Ermeniler'in de dahil edileceğini açıkladı. Gazete, "Türkler tarafından öldürülen 1.5 milyon Ermeni'nin de Tony Blair ve Prens Charles'ın katılacağı anma gününün bir parçası olması ihtimali büyüyor" dedi. Bu yöndeki hazırlığın Türkiye'nin sert tepkisiyle karşılaştığını da belirten gazete, İngiliz hükümetinin Ermeni lobilerinden gelen baskı sonucunda yumuşadığını belirtti. Gazete, söz konusu girişimin İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ciddi şekilde sarsılmasına neden olabileceğini vurguladı.

Yılmaz: Kararı tüketici verecek
Türkiye-Fransa arasında yaşanan gerginliği değerlendiren ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, "Bu karar ile Fransız Parlamentosu, tarihe karşı suç işledi. Şimdilik fazlasıyla tepki gösterildi. Bu noktada esas tepki iş dünyasından ve tüketicilerden gelmeli" dedi. Bu arada Ankara, soykırım iddialarını kökünden kurutmak için harekete geçti. İlk adımı Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) aracılığıyla atan Ankara, Kafkasya İstikrar Paktı önerisini tartışmak için Ermenistan'ın Dışişleri yetkililerinin de içinde bulunacağı bir grubu Türkiye'ye davet etti.

ELF VE TOTAL'E BOYKOT
Üsküdar Meydanı'nda biraraya gelen yaklaşık 20 taksici camlarına, "Fransız mallarını biz kullanmıyoruz siz de kullanmayın" yazılı pankartlar astı. Taksiciler özellikle Fransız sermayeli Elf ve Total'den benzin almama kararı da aldı. Bu arada Taksim'deki Fransız Konsolosluğu da korumaya alındı.

İsmail ERBEN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır