kapat

22.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
İmzam olmadan asla!
George Bush, göreve başlar başlamaz Clinton'ın son dönemde imzaladığı kararnameleri veto ederek, aynı şeyi 8 yıl önce babasına yapan Clinton'dan intikam aldı

ABD yeni Başkan Bush'un Beyaz Saray'a adım atar atmaz ilk ele aldığı konu Başkan Bill Clinton'ın son 3 hafta içerisinde çıkardığı bütün kararnameleri veto etmek oldu. Beyaz Saray'ın yeni Genel Sekreteri Andrew Card, yayınladığı bir bildiriyle Başkan Bush'un, yetkilerini kullanarak Clinton'ın imzaladığı kararnamelerin Resmi Gazete'de yayınlanmasını durdurduğunu açıkladı. Amerikan yasalarına göre, Başkan'ın kendisinden önceki başkanlar tarafından imzalanan bütün kararnameleri gözden geçirme, değiştirme ve iptal etme hakkı bulunuyor. Bu yüzden yeni Başkan Bush, Clinton'ın imzaladığı kararnamelerden partizanca bulduklarına müdahale edebildi. Card, yine son üç haftada resmi gazetede yayınlanan kararnamelerin yürürlüğe girmesinin de 60 gün süreyle ertelendiğini söyledi.

CLINTON DA YAPMIŞTI
Benzer vetolar eski başkanlar döneminde de çıkarılmıştı. 1981'de Ronald Reagan, Jimmy Carter'ın kararnamelerini, 1993'te de Clinton, Baba Bush'unkileri veto etmişti.

Bush'un vetosuna takılan kararnameler arasında çevre ve sağlık hizmetleriyle ilgili düzenlemeler bulunuyor. Clinton'ın görevdeki son gününde çıkardığı af ise bu veto kapsamında bulunmuyor. Clinton aralarında Whitewater skandalı kahramanlarından Susan McDogal ve uyuşturucudan hapiste bulunan üvey kardeşi Roger Clinton'ın da bulunduğu 140 kişi için af çıkarmıştı.

30 SANİYE DANSA ZOR DAYANDI!
Bush'un dans etmeyi de bilmediği de ortaya çıktı. Yemin töreni akşamı katıldığı partide, Bush, "Dans etmeyi pek bilmem, sevmem de" diyerek piste fırladı. Teksaslı başkan dans konusunda beceriksizdi. İlk partide yeni First Leydi Laura'yla sadece 23 saniye dans etti. Gazetecilerin meraklı soruları üzerine ikincisinde 30 saniye limitini aşacağına söz verdi. Aynı gece katıldığı ikinci partide eşiyle sahneye çıkan Bush bu kez eşinin kahkahaları arasında sürekli saatine bakarak dans etti. Ve bitirdiğinde gazetecilere dönerek, "Kaç saniye sürdü?" diye sordu. "46 saniye" yanıtını alınca bir sevinç çığlığı attı.

KALKAR KALKMAZ İNCİL OKUDU
Bush yemin töreni öncesi sıradan vatandaş olarak son gecesini Amerikan hükümetinin resmi konukevi olan Blair House'de ailesiyle birlikte geçirdi. Tören günü sabah 06.30'da kalkan Bush'un ilk işi, Florida valisi kardeşi Jeb Bush'la birlikte incil okuyarak dua etmek oldu. Daha sonra Bush ve ailesi Beyaz Saray'a yakınlığından dolayı Başkanların Kilisesi olarak bilinen St. John's Kilisesi'ninde düzenlenen ayine katıldılar. Bush Ailesi, ayini üzerinde adları bulunan bir perdeyle ayrılan bölümden izledi.

40 MİLYON DOLAR TOPLANDI
8 yıl aradan sonra Cumhuriyetçilerin tekrar Bayaz Saray'ı ele geçirmesini kutlamaya 55 bin seçkin davetli katıldı. Biletleri 125 dolardan satılan partilerden 40 milyon dolara yakın gelir elde edildi. Paranın büyük bölümü, yeni hükümetle iyi ilişkiler kurabilmek için 100'er bin dolar bağışlayarak partilere katılan büyük şirketlerden geldi.

BEYAZ SARAY'IN "IN"LERİ "OUT"LARI
Bush'un göreve başlamasıyla birlikte Beyaz Saray'da Teksas stili esecek. Beyaz Saray'ın mobilyalarından yemeklerine, kadar her şey değişecek. Clinton'ın şort ve spor ayakkabıları, yerini kovboy çizmelerine bırakacak. Clinton'ın favorisi tatlı kurabiyeler "out" olurken, kızarmış domuz Beyaz Saray mutfağında daha sık pişmeye başlayacak. Partilerde rock müzik yerine caz ve swing çalınacak. Clinton'ın favori aktrislerinden Barbra Streisand "out" olacak, yerine kampanya döneminin başından itibaren Bush'u yalnız bırakmayan Bo Derek tekrar "in" olacak. Clinton'ın saksafon sololarının yerini Beyaz Saray bahçesindeki Beyzbol maçları alacak. Fleetwood Mac yerine ise Bush'un favorisi ZZ Top grubu dinlenecek.

Savaş SÜZAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır