kapat

22.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
İngiliz mahkuma otel tarifesi!
İngiliz İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yeni tasarı yasalaşırsa özel hücre isteyen mahkumlar 50 bin sterlin kira ödeyecek

İngİltere'de mahkumlar, hapishanede kaldıkları için "kira" ödeyecek. İngiliz İçişleri Bakanlığı, yeni hazırladığı yasa tasarısıyla mahkumların, kaldıkları hapishanenin koşullarına ve sınıfına göre yıllık kira ödemesini talep ediyor.

Henüz tasarı aşamasında olan bu öneri kabul edildiği takdirde özel hücrelerde kalmak isteyen mahkumlar yıllık 50 bin sterlin (yaklaşık 50 milyar lira), diğer cezaevlerinde kalanlar ise 11 bin sterlin (yaklaşık 11 milyar lira) kira bedeli ödeyebilir. İçişleri Bakanı, Cezaevleri Müdürlüğü'ne mahkumların hapiste kaldığı süredeki giderlerini "kira" yoluyla karşılamalarını sağlayacak öneriler hazırlanmasını istedi.

"GEREKİRSE EVİNİ SATSIN"
Bir bakanlık yetkilisi, "Mahkumların giderlerini karşılamayı amaçlıyoruz. Bu ev ve otomobillerini satmaları anlamına geliyorsa, satsınlar. Vatandaşların vergileriyle suçluların barınmalarını sağlamak için bir neden göremiyoruz" şeklinde konuştu. Yetkili, ülkede 64 bin 631 mahkum olduğunu; bu kişilerin paraları varken vatandaşın cebinden para çıkmasına karşı olduğunu belirtti. Mahkumlardan alınacak 'kira'ların yıllık 440 milyon sterlini bulacağı ifade ediliyor. Öneriye karşı çıkan Gardiyanlar Ulusal Birliği Başkanı Harry Fletcher ise, "Birçok mahkumun parası yok. Bu da tek kuruş ödeyemeyecekleri anlamına gelir" dedi.

Amerika'da Günlük kira 20 $
Mahkumlardan kira bedeli alınmasıyla ilgili yasa, Amerika'da da geçtiğimiz Ekim'de, dönemin Başkanı Bill Clinton tarafından imzalandı. Yeni yasaya göre mahkumlar, tutuklu kaldıkları süre için kira ve yemek bedeli olarak günlük 20 dolar ödüyor. Eğer bu bedeli karşılayacak maddi güçleri yoksa, kamu hizmetlerinde çalışıyorlar. Ayrıca mahkum doktora her gittiğinde ilaç ve vizite masraflarını kendisi karşılıyor. Bu para, işlediği suçtan mağdur olanlara ya da onların yakınlarına veriliyor.

Türkiye'de 860 bin lira iaşe
Türkİye'de, cezaevleri maddi olarak devletin verdiğiyle yetinmek zorunda. Bugüne kadar, tutuklu ve hükümlülerin temel ihtiyaçlarını karşılaması için koğuşlara, buzdolabı, televizyon gibi eşyaları almalarına izin veriliyordu. Ancak, organize suç örgütü mensuplarının cezaevlerini 5 yıldızlı otele çevirmeleri üzerine Adalet Bakanlığı bu konuda titiz davranmaya başladı. Temel ihtiyaçların alınmasına izin var ancak aşırıya kaçmamak kaydıyla. Adalet Bakanlığı her mahkum için günlük 860 bin lira iaşe parası ödüyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır