kapat

07.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ciddiye almadığımız suç
İlk masa üstü bilgisayarımı aldığımda satıcı kendince bir 'güzellik' yapıp bilgisayara Windows işletim sistemi ve başka birkaç önemli yazılımı kurmuştu.

Kendisine minnet duymamı bekleyen bir eda ile 'nasıl ama?' diye sorduğunda kısaca 'suç işledik' dedim. O da benim kadir bilmezliğime çok kızıp içinden küfürler ederek diski formatladı.

Bizim kültürümüzde bu tür suçlar pek ciddiye alınmıyor. Gözümle görüp de burnumu sokmak istemediğim bir iki örnek vereyim: Yerli turistleri müzeye ücretsiz alan bekçi suç işliyor. Yatılı okul öğrencilerine uydurma evci belgesi veren mahalle muhtarı suç işliyor. Elinde CD'lerle dolaşıp şirketteki her bilgisayara kopya yazılım kuran teknisyen de suç işliyor.

İlke olarak bunların hepsi de suç. Ama sonuncusu hepimize verdiği uzun vadeli zarar göz önüne alınırsa daha ciddi bir suç. Nedense bizde 'suç işliyorsun kardeşim' deme alışkanlığı yaygın değil. Hatta geçen yıl yazılım telif hakları için çalışan BSA kurumu, korsan yazılım kullananları haber verene ödül koyunca 'muhbir vatandaş arıyorlar' diye tepki bile çekmişti. Yazılım kopyalayan göğsünü gere gere bunu yapıyor, haber vermeye cesaret eden ise utana sıkıla telefon ediyordu. Batı toplumlarında ise böyle bir kampanyaya gerek yok. Onlar suç işleyeni gördükleri anda refleks olarak polise haber veriyorlar. Bunu yaparak uygarlıklarını ve geleceklerini koruyorlar. Fikir ve eser üretenin cesareti kırılmıyor. Oralarda da gençler bilgisayar programları yazıyor, burada da. Ama bir farkla. Buradakiler yazdıkları programın bir gün içinde kopyalanıp sokak tezgahlarına düşeceğini oradakiler de pekala dolar milyoneri olabileceklerini biliyor.

Kültür Bakanlığımız "Türk Fikri Mülkiyet Enstitüsü" kurmak için çalışmalara başladı. Bu yüzden altını çizmenin tam zamanı. Korsanlar sadece yazar ve sanatçıları zarara uğratmakla kalmıyor, ülkemizde bir yazılım endüstrisi oluşmasına engel oluyorlar.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır