kapat

07.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İzlanda web'de dünya birincisi
Buzlar adası İzlanda'da 270 bin kişi yaşıyor. Ama hepsi internet kullanıyor. Yeni teknolojiler de önce onlara geliyor

İzlanda, dünyanın en soğuk ülkelerinden biri. Ama tek özelliği soğuk olması ve dünyaca ünlü bir sanatçı, yani Björk değil... Bu ülkenin internet kullanımı oranında rakibi yok. Kışları bırakın güneşi, gündüzleri ışık bile pek göremeyen bu buzlar ülkesinde insanlar kendilerini Atlas okyanusunun ortasında değil de bazen Amerika'nın bazen de Avrupa'nın ortasında hissediyorlar. Çünkü onlar neredeyse web'de yaşıyor.

İzlanda 21. yüzyılda ekonomik bir patlama yapmaya hazırlanıyor. Dünyanın hatırı sayılır internet firmalarından Oz.com bundan birkaç yıl önce kurulduğunda tek sermayesi, firmayı kuran gençlerin fikirleri idi. Taşınabilir cihazlara da uygulanabilen yazılımlar geliştirdiklerinde onları internetten takip eden Amerikalı sermaye sahipleri bir uçağa atlayıp Reykjavik'in yolunu tuttular. Onlar da annelerinin arabasını ödünç alıp müstakbel ortaklarını havaalanında karşıladılar.

HER ŞEY WAP'TA
Ama tek başarılı örnek Oz.com kurucuları değil. İzlanda'da yaşayan 275 bin insanın tümü internet erişimine sahip ve bunların dörtte üçü fiilen internet içeriğine katkıda bulunuyor. 200'den fazla bilgi teknolojisi firması var. Icelandair hava yollarından bilet almak isteyenler cep telefonuyla internete bağlanıp bilet alıyor. Reykjavik'de WAP ile rezervasyon yapamayan bir tek restoran bile yok. Kişi başına düşen kitap sayısında dünyada ilk sırada olduklarını gururla söylüyorlar.

Yine de uluslararası bilişim devlerinin ilgisini çeken asıl nokta İzlandalıların neler üreterek katkıda bulunabilecekleri değil, teknolojiyi nasıl kullandıkları. Bu yüzden her üretilen yeni teknoloji buraya getirilip deneniyor. Büyük bir iştah ve uyum yeteneği ile bu yeni teknolojiye saldıran İzlandalılar ilk gönüllü denekler oluyorlar. Bu deney belki çokuluslu firmaya biraz tuzluya mal oluyor ama çok değerli veriler de elde ediyor.

İzlanda Cumhurbaşkanı Grimsson gururla 'geleceğin toplumunu yaratıyoruz' diyor. Bu toplumun en önemli farkı bol bol teknolojiden bahsetmek yerine onu günlük hayatta kullanması. Biz nasıl bugün elektrik enerjisinin öneminden söz etmiyorsak onlar da internetten söz etmiyorlar, sadece vazgeçilmez görüyorlar. Cep telefonu kullanmaya başlama yaşı 12, WAP ve SMS kullanmayanlar arkadaş bile bulamıyor.

Garip ama gerçek; teknoloji kullanımında dünya şampiyonu olan İzlandalılar kaya oyuklarında cin ve perilerin yaşadığına inanıyor. Hatta bu yüzden bir kaya yarığından geçen devlet karayolunu inşa edildikten kısa bir süre sonra yerini değiştirdiler!..

Muammer Özdemir


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır