kapat

07.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Orient'te Osmanlı prensesi
Enver Paşa'nın torunu Arzu Sadıkoğlu, kuzeni Osman Mayapetek'le ortak olduğu mağazada, 2 bin 500 yıllık Çin antikaları satıyor

Arzu Sadıkoğlu Enver Paşa ile Naciye Sultan'nın torunu. Yakışıklılığı ile ünlü Ali Enver'in kızı olan Arzu Sadıkoğlu özellikle Büyük Ada delikanlılarını hayli peşinde koşturan çok cazip, neşeli ve sıcak bir kızdı. Komşum olduğu için onu her gün görmezsem keyfim yerine gelmezdi.

Arzu büyüdü. Aslan Sadıkoğlu ile evlendiğini ve mutlu olduğunu uzaktan izliyordum. Bir süre sonra eşinin hastalandığını ve vefat ettiğini duydum. Uzunca bir süre yas tutan Arzu oğlunu büyütürken iş hayatına atıldı. Ortaköy'deki ünlü Enver Paşa Köşkü'nün ve muazzam arazisinin daima eski ailelerde görüldüğü gibi çarçur edilmesine seyirci kaldı. Ama yaşamını alnının teriyle kazanmayı ilke edinmenin huzuru içinde yeni iş sahaları aradı. Bir Amerikalı aile dostunun önerisi ve ortaklığıyla "Orient House" adlı bir mağaza açtı. Kuzeni Osman Mayapetek ve eşinin de ortak olduğu bu mağazada çoğu 2 bin 500 yıllık Çin antikaları satılıyor.

Çin'den ithal ettiği tüm antikalar için vergi ödemediğini söyleyen Arzu Sadıkoğlu "Türkiye'ye dünyanın her tarafından ithal edilen antikalar müze uzmanları tarafından tetkik edilip belgeleri veriliyor. Müzecilerin izin vermesinden sonra gümrük vergisi ödenmiyor" diyor.

Yıllardan beri ufacık bir taklit kamayı hatıra diye taşıyan turistlere gümrükçülerimizin reva gördüğü muamele bilinir.

Bazen Aziz Nesin'lik hikâyelere konu olan durumlarda zavallı turistlerin Kapalıçarşı'dan aldığı antika taklitleri yüzünden hapislerde yattığını okumayan kalmamıştır.

Asıl gülünecek şeyin ne olduğunu biliyor musunuz? Arzu anlatıyor: "Benden 2500 yıllık bir antikayı satın alan müşteri istediği ülkeye onu, müze izin kağıdını göstererek ve vergi ödemeden götürebiliyor."

Biz sınırlarımızda antika kaçakçıları avıyla meşgulken Zeugma gibi sayısız antik şehirlerimizden kaçırılan sayısız antikalarımızın peşine düşmeyi akıl etmiyoruz. Etsek dahi çok geciktiğimiz için bizden daha akıllı birileri daha atik davranıyorlar.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır