kapat

13.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Nokia
RUHAT MENGİ(rmengi@sabah.com.tr )


Neden ve ne hakla Süleymaniye?

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Bakanlar Kurulu kararıyla annesinin Süleymaniye Camii'ne gömülmesini sağlamasından sonra kardeşi Yusuf Bozkurt Özal'ın da aynı yere gömülmesiyle ilgili olarak yazdığım "Kanuni'ye yer kalmayacak" başlıklı yazıma sabahın erken saatlerinden itibaren okurlarımızdan çok büyük bir destek geldi... Türkiye'nin her köşesinden o kadar çok sayıda vatandaşımız "Lütfen bu konuya devam edin. Tüm Türkiye'ye ait böylesi bir tarihi eserin bahçesine siyasilerin ve ailelerin gömülmesine izin verilemez" telefonları yağdırdılar ki, kalkıp Süleymaniye Camii'ne giderek neler olduğunu ve sokaktaki halkın ne hissettiğini gözlerimle görmek istedim.

Cenaze namazının kılındığı saatlerde caminin etrafındaki kalabalığın arasından geçerek önce, Süleymaniye'nin de mimarı olan ve başarılı eserleriyle adı Osmanlı döneminde bile cihana yayılmış Mimar Sinan'ın türbesine gittim.

Mimar Sinan, başarılarıyla ülkeyi bu kadar yüceltmiş, bunca ünlü eser kazandırmış bir mimar olarak bile, Kanuni Sultan Süleyman gibi efsanevi bir padişahla aynı yerde gömülme hakkını kendinde görememiş olmalı ki onun türbesi Süleymaniye Külliyesi duvarlarının dışında, bir sokak köşesinde bulunuyor...

Kanuni'ye 50 metre
Daha sonra caminin bahçesine girerek Kanuni'nin türbesini ziyaret ettim. Yusuf Bozkurt Özal'ın ve annesinin mezarı bu türbeden ve Hürrem Sultan'ın türbesinden 50 metre kadar uzaklıkta, neredeyse Kanuni'nin türbesiyle yanyana.. Dünkü yazımda bir kara mizah esprisi olarak "Bütün Özal ailesine böyle sessiz sedasız planlar ve özel izinlerle buraya gömerlerse yakında Kanuni'yi buradan taşımak zorunda kalacağız" demiştim. Ama durumu görünce bu esprinin gerçeğe dönüşmesinin son derece kolay olduğunu farkettim.

MECLİS SEYİRCİ
Özal ailesi kalabalık bir aile.. Kardeşler, eşler, çocuklar, torunlar. Bu kararın sonu gelmez. Annesinin, babasının yanına gömülmeyi vasiyet eden oraya gidecek.

Peki neden ve ne hakla? Türkiye'de her siyasetçi, her cumhurbaşkanı veya yakını böyle bir istekte bulunduğunda özel karar çıkarılacak ve Osmanlı Hanedanı ile dergah şeyhlerinin bulunduğu, kuşaktan kuşağa geçecek en önemli tarihi caminin bahçesine mi gömülecek? Siyasi partiler, Meclis buna neden seyirci kalıyor ve halkın böyle tepki gösterdiği bir konuda neden susuyor?

Vatandaş Süleymaniye için tepkili

Ayşe Bileke:
Süleymaniye'ye gömülmesi çok yanlış bir karar. Asıl hata önce annesinin oraya gömülmesiydi.

Yavuz Aygün:
Vatandaş mezar yeri bulamazken o niye oraya gömülüyor. Onun ne farkı var?

Tahsin Pınarlıoğlu:
Süleymaniye'ye gömülmesi, büyük haksızlık. Süleymaniye özel bir yerdir, onların özelliği ne?

Aysun Borucu:
Camiyi yapan Mimar Sinan bile dışarda gömülmüş ama Özallar orada. Niye?

İlhan Dursun:
Biz de oraya gömülmek isteriz ama kimse bizi oraya kabul etmez. Bu kararları kendi kafasından kim veriyor. Kimsenin ayrıcalığı olmamalı...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır