kapat

13.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk meslektaşlarım için içim kan ağlıyor
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görev yapan Türmen, Türkiye'deki meslektaşlarına acıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türk Yargıcı Rıza Türmen, Türkiye'de görev yapan hakim ve savcıların ekonomik durumlarının içler acısı olduğunu söyledi. Türkiye Barolar Birliği tarafından Ankara'da düzenlenen "Uluslararası Anayasa Hukuku Kurultayı"na konuşmacı olarak katılan Türmen, kurultaydan sonra SABAH'ın sorularını yanıtladı. AİHM Yargıcı olarak ayda 90 bin Fransız Frangı (8 milyar 650 milyon lira) maaş aldığını belirten Türmen, bu rakamın Avrupa'da yargıya verilen önemin göstergesi olduğunu söyledi. AİHM yargıç ve çalışanlarına yapılan ödemelerin Avrupa Konseyi tarafından karşılandığına da dikkat çeken Türmen şöyle konuştu:

10 kat fazla kazanıyorum
"Gelişmiş Avrupa ülkelerinde en yüksek maaşı yargı mensupları alır. Çünkü kürsüde karar verirken ekonomik sorunlarını düşünmemeleri gerekir. Türkiye'de görev yapan hakim ve savcıların ekonomik imkanları ise Batılı meslektaşlarının çok gerisinde. Düşük maaşla insan onuruna yakışır hayat sürülemez."

Aylık gelirinin Türkiye'deki meslektaşlarının yaklaşık 10 katı olduğunu ifade eden Türmen, "Meslektaşlarımın ekonomik sorunlarını duydukça içim kan ağlıyor" dedi. Türmen, genel bütçeden yargıya ayrılan payın mutlaka yükseltilmesi gerektiğini de vurguladı.

Rıza Türmen kimdir?
Avrupa Konseyince Türkiye'nin gösterdiği üç aday arasından seçilerek 1998'de AİHM yargıçlığı görevine başlayan Rıza Türmen, 2004'e kadar bu görevde kalacak. 1941 doğumlu olan Türmen, İÜ Hukuk Fakültesi'ni bitirdi, Kanada'da ise yüksek lisans eğitimi aldı. Türkiye'ye dönünce AÜ Siyasal Bilgiler'de doktorasını tamamlayan Türmen, Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevlerde bulundu, Türkiye'yi diplomat olarak bir çok kez temsil etti.

Ersin BAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır