kapat

13.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şeyhin öğütleri 'Hikaye' çıktı
Deniz Baykal'ın, CHP'yi, "Anadolu Solu" gibi kafiyesi belirgin ancak kaidesi belirsiz bir çizgiye oturtma çabaları ilgiyle izleniyor.

Bunun bir parçası olarak Baykal, Şeyh Edebali'nin iktidarı Ertuğrul Gazi'den devralan genç beye öğütlerini çalışma odasının duvarına astı. Osman Gazi'nin hem şeyhi hem de kayınpederi olan Edebali, aynı zamanda dönemin ahi teşkilatının da reisi, ilk Osmanlı kadısı ve müftüsüydü ansiklopedilere göre.

"Baykal ne yapmak istiyor, partiyi sağa mı kaydırıyor?" eleştirilerine karşı da, Deniz Bey, "Ne yani Nazım Hikmet'ten beri sol Şeyh Bedrettin'e sahip çıkıyor. O iyi de, Şeyh Edebali mi kötü?" cevabını verdi. Bu zekice cevap üzere partililer tam, "Sahi, neden olmasın" diye mırıldanırken, tarihi konularda ciddi bir bilgi birikimine sahip olan iki gazeteci seslerini yükseltiverdi.

SUYUNUN SUYU
Hürriyet'ten Murat Bardakçı, "Şeyh Edebali'nin böyle bir öğüt manzumesi yoktur, bunlar 700 yüzyıl önce değil, sadece 100 yıl önce, II. Abdülhamit döneminde ve İttihad Terakki iktidarı sırasında halka moral vermek için uydurulmuştur" dedi.

Beşir Ayvazoğlu ise Zaman'da daha belirgin bir kaynak olduğunu yazdı: Meğer Tarık Buğra, imparatorluğun kuruluşunu anlatığı, filme de çekilen, "Osmancık" adlı romanında bu öğütleri Şeyh Edebali'ye söyletmişti. Yani Baykal'ın duvarına astığı öğütler kurgudan ibaretti; sadece edebiyattı! O halde soru şuydu: Anadolu Solu'nun roman sayfalarından çıkan ilkeleri, daha halka ulaşmadan tarihin sayfalarına mı gömülüyor?

Emre AKÖZ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır