kapat

13.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bakan ayağına basmış
Düğmeye kimin bastığı tartışılan Beyaz Enerji Operasyonu başlamadan önce İçişleri Bakanı Tantan, Ersümer'i ziyaret edip "Sen birilerinin ayağına basmışsın!" dedi

Enerji Bakanlığı bürokratlarının karıştığı "Beyaz Enerji" skandalında, üç ay süreyle yapılan telefon dienleme kayıtları sonucu ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre, operasyonun başlamasından hemen önce İçişleri Bakanı Tantan, Ersümer'in makamına gitti ve "Önemli bir konu var. Sen birilerinin ayağına basmışsın" dedi. Tantan, TEAŞ ihaleleri konusundaki yolsuzluk iddialarını aktardı ve bu iddialara konu olan bürokratların görevden alınmasının uygun olacağını söyledi. Tantan, suçlanan bürokratların telefon dinleme kayıtlarını da aktardı. Ersümer de bunun üzerine, TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi başta olmak üzere üst düzey bürokratları görevden aldı.

ERSÜMER, SABAH'A ANLATTI
Ersümer, SABAH'a yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "İçişleri Bakanı benimle görüşmek istedi, konuyu anlattı ve bürokratları görevden aldım. Telefon dinleme kayıtlarından da bahsetti. Bu kayıtlarda bürokratlar benden rahatsızlıklarını açıkça dile geçiriyorlar. Konunun benimle ilgisi olsa, bu tür bilgiler ve bant deşifreleri bana aktarılmaz. Benim alnım ak. Korunmaya ve kollanmaya da ihtiyacım yok. Allah iftiradan korusun. Ama yanlış yapan cezasını çeksin. Bu operasyon da gittiği yere kadar gitsin."

Ersümer, soruşturmayı jandarmanın yürütmesi konusunda da şunları söyledi: "Olayın başlangıç yeri, jandarma bölgesi. İhbar da jandarmaya yapılmış ve inceleme başlamış. Sonra işin uzantısı Ankara'ya geliyor ve jandarma devam ediyor. Jandarma da İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir birim. Ayrıca bu olayda polis ile jandarma ortak çalışıyor."

Ersümer, bakanlığındaki bilgi ve belgelerin adli makamlara iletildiğini de bildirdi ve şöyle devam etti: "Yargının işini kolaylaştırmalıyız. Benim tarafımdan atanan bazı bürokratlar hakkında bu iddiaların ortaya çıkması nedeniyle üzgünüm. Biz bu raporu hasıraltı etmiş de değiliz. Gereğini yapmışız. Jandarmaya, polise, savcıya güvenimiz sonsuzdur."

SAVCI: YETERLİ DELİL VAR
SABAH'a "Ne askerler, ne Enerji Bakanı, düğmeye ben bastım" diyen DGM Savcısı Talat Şalk da, "Beyaz Enerji Operasyonu"nda asker, sivil ayırımı yapılmadığını, yapılmasının da yanlış olduğunu söyledi. Jandarmanın, operasyonu önce Tantan'a bildirdiğini belirten Şalk, "Operasyondan benim bile sayın Tantan'dan sonra haberim oldu" diye konuştu. Şalk, operasyonda gelinen aşamaya ilişkin sorular üzerine de, "Hükümet ve İçişleri Bakanlığı bu soruşturma konusunda çok hassas davranıyor. Bu yüzden de soruşturma konusunda ve gözaltındakilerin ifadeleri ile ilgili fazla açıklama yapamıyorum" dedi. TEDAŞ ve TEAŞ'a bağlı 5 müfettişin, TEDAŞ'ta özel bir odada, mavi akım dahil, Enerji Bakanlığı'nın tüm proje ve ihalelerini incelediğini söyleyen Şalk, eski bakan Birsel Sönmez'in ifadesi için bir şey söyleyemeyeceğini, ancak yeterli delil olduğunu bildirdi. Sönmez'in bugün DGM'ye çıkarılması bekleniyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır