kapat

13.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Online
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dumankaya
Bankalar geçiş süresi istedi
Bankalar Birliği Başkanı Osman Tunaboylu "Sektörün geçiş dönemi olmadan uluslararası standartta denetim ve gözetime geçmesi sıkıntı yaratır" dedi

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu, bankacılık sektöründe uluslararası standartta bir denetimin uygulanabilmesinin, sektörün vakit geçirmeden rehabilite edilmesine bağlı olduğunu söyledi. Tunaboylu, "Ancak, bir geçiş dönemi tanınmaksızın uluslararası standartta denetim ve gözetim sürecini başlatmak, gerek mali, gerekse reel sektörde sıkıntılar yaratabilir" dedi. Tunaboylu, İstanbul'da ekonomi basını yöneticileri ile düzenlediği toplantıda, globalleşme hedefine ulaşmanın temel şartının, enflasyon canavarını yenmek olduğunu vurguladı.

REHABİLİTASYON ŞART
Enflasyonla mücadele programı yanında, bankacılığın hedefine ulaşması için gerek devlete, gerekse bankalara bazı görevler düştüğünü belirten Osman Tunaboylu, şöyle dedi:

"Bunların başında, uluslararası normlara uygun bir denetim sağlamak gerekmektedir. 1999'da çıkarılan Bankalar Yasası ile bankaların denetimi ile ilgili kurallar uluslararası normlara intibak ettirilmiş, idari ve mali özerkliğe sahip denetim ve gözetim otoritesi oluşturulmuş ve faaliyete geçirilmiştir. Ancak, uluslararası standartta bir denetimin uygulanabilmesi, sektörün vakit geçirmeden rehabilite edilmesine bağlıdır. Bu kapsamda, başta Fon bünyesindeki bankalar ve kamu bankaları olmak üzere bankalarımızın uluslararası normlar ve standartların gereklerine göre rehabilitasyona tabi tutulmaları gerekir. Bunun için uygun bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Böyle bir geçiş dönemi tanınmaksızın, uluslararası standartta bir denetim ve gözetim sürecini başlatmak, gerek mali, gerekse reel sektörde sıkıntılar yaratabilir."

SIKINTI YAŞANABİLİR
Tunaboylu, bankacılık sektörünün böyle hızlı bir geçişi kaldıramayacak yapıda olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun içindir ki, Bankalar Birliği, uygulamanın bir geçiş dönemi tanınarak tedricen gerçekleştirilmesi gerektiği yönündedir. Bu dönemde bankalar, sermaye artırmak, yeni ortaklar bulmak, birleşmek suretiyle mali bünyelerini güçlendirmeli, ölçeklerini büyütmeli, gelir artırıcı tedbirler almalıdır."

Faizleri görev zararları yükseltti
Sektörün yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan kamu bankalarının son 10 yılda çığ gibi büyüyen görev zararlarının, bir yandan kredi hacminin daralmasında önemli bir ağırlığa sahip olurken, diğer yandan piyasalar üzerinde yarattığı likidite baskısı ile gerek nominal, gerekse reel faizlerin yükselmesine yol açtığını bildiren Tunaboylu, "2000 yılı sonunda 15 katrilyon lira dolayında bulunan görev zararlarının fonlanması için ekonomiden sağlanan kaynakların kredi olarak tahsis edilmiş olması halinde banka sisteminin kredi hacminin yaklaşık yüzde 50 daha büyük olması mümkün olabilirdi. Ya da kredi hacminin sabit kaldığı varsayımıyla faizlerin düşük olması gerekirdi" diye konuştu.

Kronik yüksek enflasyon ve kamu borçlanmasının, esasen yeterli büyüklük ve derinliğe sahip olmayan banka sisteminin temel işlevini yerine getirmesini güçleştirdiğine dikkat çeken Osman Tunaboylu, bu faktörlerin yanında para ikamesi olgusunun bankaların kaynak yapısını yabancı para kaynakları lehine bozduğunu, bunun da bankaların kredi arzını artırma olanağını sınırladığını kaydetti. Tunaboylu, Ziraat Bankas'nın görev zararının 8 katrilyon lira civarında olduğunu bildirdi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır